Domácí tortellini od Pavla Berkyho

Nový recept od Pavla Berkyho, známého módního návrháře a nadějného kuchaře, který právě bojuje v soutěži MasterChef Česko.

Časová náročnost: 90 min
Počet porcí: 4 porce

Ingredience na tortellini:
● 4 ks vajec
● 140 g hladké mouky typu 00
● 60 g semolinové mouky
● voda
● olivový olej
● 500 g kuřecích krků
● směs zeleniny na vývar (mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer, cibule)
● 200 g ricotta
● petrželová nať
● sůl
● pepř

Ingredience na česnekovou omáčku:
● 4 hlavy česneku
● 500 ml smetany na šlehání
● 50 g másla
● sůl
● bílý pepř

Ingredience na pomerančový přeliv:
● 2 ks pomeranče
● 1 ks citron
● semínka fenyklu
● lžíce medu
● lžíce sojové omáčky

Postup:
Do mísy dáme obě mouky, přidáme jedno celé vejce, 3 žloutky, lžíci olivového oleje, ½ dcl vody a špetku soli. Rukama vše pořádně promícháme a hnětením za přibližně 12 min vypracujeme kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové fólie a dáme stranou na minimálně 30 minut.

Kořenovou zeleninou (mrkev, petržel, cibule) očistíme a spolu s kuřecími krky dáme do většího hrnce. Zalijeme vodou tak aby bylo vše ponořené. Osolíme a vaříme přibližně 40 minut. Po uvaření krky vyndáme z hrnce a necháme vychladit.

Hlavy česneku očistíme. Každý stroužek podélně rozřízneme a ze středu vytáhneme klíček. Očištěné stroužky dáme do menšího hrnce, zalijeme smetanou. Přidáme 1/2 lžičky mletého bílého pepře, osolíme a na mírném ohni přivedeme k varu. Vaříme až do změknutí česneku (cca 15-20 minut). Po uvaření odlijeme asi 2/3 smetany. Česnek spolu se zbytkem smetany rozmixujeme na hladkou omáčku. Kdyby byla omáčka příliš hustá, můžeme ji naředit zbylou smetanou, kterou jsme si dali stranou. Ochutnáme a případně dochutíme solí.

Do menšího hrnce vymačkáme šťávu ze dvou pomerančů a půlky citronu. Přidáme polévkovou lžíci semínek fenyklu, lžíci medu a lžíci sójové omáčky. Přivedeme k varu a na mírném ohni zredukujeme na polovinu. Omáčku po zredukování scedíme. Z vychladlých kuřecích krků obereme maso a dáme do mísy. Přidáme sýr ricotta a pořádně promícháme. Ochutnáme a dochutíme solí.

Odleželé těsto vyválíme na strojku na těstoviny. Nastavovacím kolečkem postupně otáčíme po každém projetí těsta od nejvyššího čísla až do čísla 2. Z vyváleného těsta vykrájíme kolečka o průměru přibližně 7-8cm. Do středu kolečka dáme přibližně lžičku připravené masové směsi. Okraj kolečka potřeme vodou a těsto přehneme na půl. Okraje prsty pořádně stlačíme aby nám náplň při vaření nevytékala. Konce z připraveného půlkolečka potřeme vodou a stočíme k sobě tak aby se překrývala přes sebe. Spoj prsty stlačíme. Takto připravené tortellini vaříme v osolené vodě 3 minuty. Po uvaření je vyndáme rovnou do připravené česnekové omáčky.Tortellini podáváme s nasekanou petrželovou natí a zakapneme pomerančovým přelivem.

Zdroj a foto: archiv P. Berkyho

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.