Vanilková zmrzlina s griliášem a slaným karamelem

Málokdo si dokáže představit léto bez lahodné zmrzliny. Milují ji malí i velcí a není divu – osvěžuje, chladí a báječně chutná. V poslední době se setkáváme nejen s těmi klasickými druhy, ale objevují se i exotické a originální příchutě. Kdo má chuť na velkou dobrotu a nebojí se vyzkoušet něco nového, toho zveme k vyzkoušení receptu, jenž představí klasiku v neotřelé kombinaci. Nám se po vanilkové zmrzlině s griliášem a slaným karamelem dělaly doslova boule za ušima!

Aby příprava nezabrala moc času, přibrali jsem k vaření dva pomocníky. Tím prvním, který nám pomohl s přípravou griliáše, byl mixér Sage The Super Q. Je jediným mixérem na trhu, který kombinuje 3 výrobky v jednom – standartní mixér a smoothie mixér s malou nádobou vhodnou na cesty. A je možné na něj použít i vakuový nástavec, který umožňuje mixování v nejvyšší možné kvalitě. Je vybaven speciálním nožovým systémem, ovládání má intuitivní a je vyroben ze špičkových materiálů. Vysoký výkon přístroje zajišťuje motor s příkonem 2400 W. Robustní kovová základna zase umožňuje tichý chod bez vibrací. Nádoba mixéru je vyrobena z Tritanu bez BPA, který je vysoce odolný proti nárazu a poškrábání a lze jej tedy bez obav opakovaně mýt v myčce na nádobí.

Výrobu zmrzliny jsme si usnadnili a urychlili za pomoci výrobníku zmrzliny Sage The Smart Scoop. Ten dokáže automaticky rozpoznat hustotu připravované zmrzliny podle nastavení a uchovat ji mraženou až do podávání. Má 12 přednastavených programů a poradí si i se sorbetem, mraženým jogurtem nebo gelatem. Součástí přístroje je kompresor, díky čemuž odpadá nutná příprava s namrazováním nádoby či přidáváním ledu a konečným zamrazením v lednici. Ovládání je elektronické a jednoduché a zobrazuje se na podsvíceném LCD displeji. Kontrola přípravy je možná přes průhledné víko, které zároveň umožňuje přidávání dalších ingrediencí, jako třeba oříšků nebo sekané čokolády.

Objem: 500 ml zmrzliny
náročnost – složitější
doba přípravy – cca 3 hodiny

Suroviny na slaný karamel
100 g cukru
lžíce másla
60 ml smetany ke šlehání (33 %)
lžička soli

Suroviny na griliáš
100 g cukru
60 g plátků mandlí

Suroviny na zmrzlinu:
3 žloutky
50 g cukru
130 ml plnotučného mléka
130 ml 30% smetany
vanilkový lusk nebo vanilkový cukr

Postup na přípravu slaného karamelu:
V hrnci se silným dnem si na středním plamenu rozpusťte cukr do krásně hnědé kaše. Je dobré mít plochou vařečku, kterou budete tekutinu stírat ze dna hrnce. Když se cukr rozpustí, stáhněte plamen na minimum a přidejte máslo o pokojové teplotě. Vše důkladně promíchejte, dokud se všechno máslo nerozpustí. Po rozpuštění másla ihned přidejte smetanu a důkladně míchejte, vznikne vám krásně karamelová směs. Nakonec přidejte lžičku soli. Vše znovu důkladně promíchejte a odstavte z plamene. Slaný karamel nalijte do čisté uzavíratelné sklenice a dejte vychladnout. Takto vám v lednici vydrží i měsíc. Hotový slaný karamel se bude nalévat na zmrzlinu při servírování.

Postup na přípravu griliáše:
V hrnci se silným dnem si na středním plamenu rozpusťte cukr podobně jako u slaného karamelu. Jakmile je cukr rozpuštěný, snižte plamen na minimum a přidejte plátky mandlí. Důkladně promíchejte, aby se všechny mandle obalily tekutým cukrem. Ihned mandle s cukrem vylijte na plech s pečicím papírem a urovnejte do placky. Musíte pracovat velmi rychle, po přidání mandlí začne cukr rychle tuhnout. Plech nechte vychladnout, dokud směs neztvrdne. Poté co směs ztvrdla, si zhruba ¾ odlomte a dejte do mixéru SAGE THE SUPER Q. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování. Mixér zapněte tlačítkem ON a zapněte tlačítkem funkci Pulse / Ice Crush. Nechte mixér 3x zapulsovat a poté jej vypněte tlačítkem OFF. Mixováním vám vznikne griliáš, který se pak bude přidávat do zmrzliny.

Postup na přípravu zmrzliny:
Mléko se smetanou smíchejte a dejte v hrnci zahřát. Rozmixujte žloutky, cukr a vanilkový cukr do husté světlé pěny. Jakmile se mléko se smetanou blíží bodu varu, stáhněte hrnec z plamene a za stálého míchání po troškách přilévejte smetanu s mlékem do žloutkové pěny. Nyní za stálého míchání směs zahřejte a poté odstavte z plotny a nechte vychladnout. Se směsí je potřeba při chladnutí často míchat, aby se na povrchu nevytvořil hustý škraloup. Poté co má směs pokojovou teplotu, přiklopte poklicí, nebo potravinářskou fólií a dejte do lednice do druhého dne. Druhý den zmrzlinovou směs přelijte do nádoby od zmrzlinovače SAGE BCI600, nádobu i se směsí vložte do zmrzlinovače a uzavřete víkem. Díky vestavěnému kompresoru ve zmrzlinovači nemusíte nádobu předem namrazovat. Zmrzlinovač zapněte funkcí POWER a otáčecím kolečkem zvolte program ICE CREAM / HARD. Tlačítkem START zmrzlinovač zapněte a nechte jej pracovat. Jakmile zmrzlinovač cinkne a na displeji se objeví ADD MIX-INS, otevřete víko zmrzlinovače a přidejte griliáš. Po přidání griliáše nechte zmrzlinovač dál pracovat. Jakmile je zmrzlina úplně hotová, zazní další cinknutí. Hotovou zmrzlinu přendejte do jiné nádoby a vložte do mrazáku, nebo ji rovnou servírujte. Nechte si chutnat!

Další inspiraci od nás najdete na https://www.sagecz.cz/recepty/jahodova-zmrzlina

Charakteristika a vlastnosti Sage BCI600:

  • Výrobník zmrzliny s kompresorem
  • Vyroben ze slitiny ušlechtilých kovů a nerezové oceli
  • Ekologická chladící kapalina R134A
  • Příkon 200 W
  • Rozměry (š×h×v): 39 × 26 × 23 cm
  • 12 programů nastavení struktury
  • Funkce uchování v chladu až na 3 hodiny
  • Vychlazení až na -30 °C před použitím
  • LCD displej s elektronickým ovládáním modře podsvícený
  • Průhledné víko pro kontrolu a snadné přidání surovin
  • Vyjímatelná nádoba bez nutnosti namrazování v mrazničce
  • Možnost výběru mezi automatickým a manuálním režimem od 5 do 180 min
  • Doporučená cena BCI600 je 8 490,- Kč

Příslušenství:

  • 1 l nádoba na zmrzlinu nebo sorbet
  • Vyjímatelná lopatka
  • Čisticí kartáč

Zdroj a foto: www.sagecz.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.