Pořádný steak k večeři? I tak se dá hubnout!

Pustili jste se před létem do lepšího stravování, abyste si letos v plavkách nezoufali? Pokud ano, věřte, že hubnutí není jenom o odšťavňování, zelenině a nudných salátech. K tomu, abyste se svou váhou zatočili, potřebujete především bílkovinu, kterou najdete v mase. A takový pořádný steak k večeři, to už je dieta o něco příjemnější!

Samozřejmě je třeba dbát na to, jak často si maso dopřejete, a jakou přílohu k němu zvolíte. Zapomeňte na pečivo, a dokonce i další přílohy plné sacharidů. Grilovaná zelenina, netradiční salát s ořechy a domácí zálivkou i lahodný dip z poctivé zakysané smetany, to je to, co potřebujete!

Jakmile se pustíte do přípravy večeře, zaměřte se na to, že především kvalitní potraviny jsou pro vás ty pravé. Vyjeďte na nedalekou eko farmu nebo nakupujte přímo přes její e-shop. Rozhodně však vsaďte na biopotraviny, ty vám zaručí kvalitu i nutriční hodnotu. V obchodě je spolehlivě poznáte podle loga biolistu a biozebry.

Jaké masíčko vybrat?
Pokud se rozhodnete připravit kus hovězího steaku, pamatujte, že čím vyzrálejší, tím lepší. Čerstvost vyhledávejte u zeleniny, ale co se týče masa, opravdu chutný kousek bývá zpravidla ten starší. Krásně vyzrálé maso seženete právě na bio farmách. Řada z nich nabízí vlastní faremní porážky a nepřeberné množství hovězích steaků z různých partií skotu. Za nejlahodnější je považovaná jalovice stará do 30 měsíců, na pomyslném žebříčku se hned za ní nachází mladý býček starý 18 až 22 měsíců.

Ať už se chystáte grilovat nebo maso připravovat na pánvi, vždy jej po vyndání z lednice nechte nejprve ohřát na pokojovou teplotu. Zhruba dva centimetry tlusté plátky lehce potřete olejem a vložte na pořádně rozpálený gril či pánev. Jakmile se steak lehce zatáhne a pustí od povrchu, otočte ho. Doba propékání záleží na tom, co máte rádi. Rare úprava vyžaduje dvě až tři minuty z každé strany, pro medium platí tři až čtyři. Maso by mělo zůstat šťavnaté, a proto k obracení využijte kleště, napichováním na vidličku byste o chutnou šťávu přišli. Jakmile maso sundáte z grilu, nechte jej před podáváním ještě chvilku odpočinout, poté osolte a opepřete a podávejte s připravenou přílohou.

TIP:
Nevíte, kam pro bio maso vyrazit? Vyzkoušejte přehledné mapy producentů biopotravin www.kamprobio.cz nebo kde.lovime.bio. Můžete si v nich vyhledat nejbližšího prodejce, zjistit jakou má otevírací dobu, filtrovat dle sortimentu, dostupnosti a řady dalších parametrů.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Zdroj a foto: www.kamprobio.cz 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.