Znáte zásady zdravého grilování? Jde to i se špekáčky!

Grilování a špekáčky, dvě stálice českého léta, které si s přáteli letos užijeme o to víc, že jim předcházelo mnoho týdnů v izolaci. Jak si ugrilovat zdravě a jde to i se špekáčky?

Hlavním kritériem pro výběr surovin na grilování je v mnohých případech cena. O to víc ve chvílích, kdy se musíme uskromnit kvůli finančním nesnázím. Proto jsou častou volbou právě špekáčky. O jejich výběru často rozhodne i snadná příprava. Není nutné je předem nakládat a snadno si je můžete vzít s sebou i na výlet.

Důležité je ale vybírat kvalitního výrobce, který si zakládá na vstupních surovinách a celkovém složení výrobku. Ani samotné grilování ale není dobré podcenit. Pokud dodržíte pár zásad, neměli byste se bát, že vám grilovaný špekáček uškodí.

První ze zásad zdravého grilování je nenechat odkapávat přebytečný tuk do ohně. K tomu mohou pomoct grilovací tácky, které šťávu zadrží a navíc si tak pojistíte koncentrovanou chuť. Pozor si dejte také na připalování, černé spáleniny si raději vyhněte, pokud se jim nepovede předcházet úplně.

Druhá zásada se týká výběru vhodného grilu. Při koupi nového se zaměřte na elektrické grily, u kterých se vyhnete kouři ze spalování. Jejich výhodou je také snadná přemístitelnost do interiéru ve chvíli, kdy už počasí nedovolí zůstat venku.

Ani s klasickým grilem na tuhá paliva ale nejste ztraceni. Pořiďte si kvalitní uhlí a vytvořte si důkladnou „základnu“ žhavého. Čím méně kouře bude masem procházet, tím lépe pro vaše zdraví. A to je poslední třetí zásada.

Takové zásady těžko dodržíte při opékání buřtů u táboráku, ale můžete vyzkoušet naše vylepšené varianty špekáčků na gril!

Špekáčkové burgery
Špekáčky od Slaniny přibližně do poloviny podélně rozřízněte. Dovnitř vložte klínek z aromatického sýru, přidejte proužek šalotky a lehce zasypte pálivou paprikou. Grilujte sýrem nahoru, aby vám všechen nevytekl.

Špízy se špekáčky
Nejdřív si připravte všechny suroviny: Špekáčky od Slaniny nakrájejte na kolečka, cibuli rozpulte a rozeberte na jednotlivé vrstvy, papriku pokrájejte na kostičky a žampiony překrojte podélně na třetiny. Všechny suroviny postupně napichujte na jehlici. Hotové špízy si připravte na alobal, potřete lehce olejem smíchaným s hořčicí, kečupem a oblíbeným aromatickým kořením. Zabalte do alobalu a grilujte v něm pro uchování plné chuti.

A co si dát k tomu? Samozřejmě správně vychlazené pivo!

TIP – Váhala a jeho Špekáčky od Slaniny
Příprava dobrého špekáčku je závislá jen na použití základních jednoduchých surovin. Ve špekáčcích od Slaniny najdete jen vepřové maso, špek a jako bonus 20 % hovězího masa, které špekáčkům dodává příjemnou výraznou masovou chuť. Nic jiného než maso, špek a koření v nich nehledejte. Ať si z nich připravíte utopence nebo si je opečete na ohni, garantujeme výborný chuťový zážitek. Hmotnost: 680 g, Cena: 110,50 Kč, K dostání na www.vahala.cz

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.