Nejjedovatější houba na světě roste i v Česku: Jak ji poznat a nepřipravit si smrtící koktejl?

Češi jsou národem houbařů. Chodí jich na ně téměř dvě třetiny a z lesů si odnáší v průměru 22 500 tun hub ročně. Populární koníček s sebou ale přináší také rizika v podobě těžkých zdravotních následků způsobených neznalostí sbíraných druhů. Každoročně se v Česku otráví sto až dvě stě lidí. Letošní počasí houbařům přeje a o plné košíky tak nemají nouzi. Právě pro ně proto připravila internetová televize Mall.tv hned několik pořadů. Dozvědí se v nich třeba, kde a kdy houby nejvíc rostou a jaký druh je v tuzemsku nejjedovatější. V přímém přenosu můžou také sledovat růst hřibu nebo se inspirovat receptem na bleskovou houbovou omáčku podle foodblogerky Veroniky Koko Šmehlíkové.

Mykolog Michal Mikšík

Největší mýty o sbírání hub
Zaručených doporučení, jak se stát houbařem roku, je plný internet. Také patříte k těm, co věří, že houby rostou nejvíc při úplňku? Z omylu vás vyvede podloženými vědeckými studiemi zkušený mykolog Michal Mikšík. Můžou se sbírat exempláře, které okousala zvěř, a tím pádem se dá věřit, že jsou jedlé? Jaká houba způsobuje nejvíc smrtelných otrav?Nejjedovatější houba světa roste i v našich lesích. Obsahuje smrtící koktejl toxinů, které útočí na játra a ledviny. Jako malá je tato houba uzavřená v obalu podobném vajíčku, a když vyrůstá, zůstane z obalu ve spodní části pochva, které se říká kalich smrti,“ popisuje Mikšík v pořadu Víte, že… na internetové televizi Mall.tv. Autor několika houbových atlasů v něm také prozrazuje, o jaký druh jde a jak ho poznat v lese. Kromě toho odpovídá na celou řadu dalších otázek a uvádí na pravou míru mnohá nepravdivá tvrzení.

Jak roste hřib vteřinu po vteřině
Pro ty, které toulky po lese zas tolik nebaví, anebo na ně nemají čas, připravila internetová televize Mall.tv speciální kanál slow TV, na kterém mohou v přímém přenosu sledovat, jak roste hřib. Pro netrpělivé, kteří chtějí vidět a vědět všechno hned, je navíc připraven časosběr celého procesu, který si můžou pustit kdykoliv, stejně jako unikátní záběry zachycující veverku s jejím triumfálním úlovkem.

Houby na talíři
Zaslouženou odměnou každého houbaře je skvěle udělaná smaženice nebo lahodná houbová omáčka, která nikdy neomrzí. Diváci mohou vyzkoušet třeba tu s masovými kuličkami podle oblíbené foodblogerky Veroniky Koko Šmehlíkové. Hodí se skvěle k těstovinám a připravit se dá z čerstvých, ale i sušených hub z minulého roku. „V případě, že děláte omáčku ze sušených hub, je potřeba začít o něco dřív. Houby by se měly zhruba 24 hodin předem naložit. Já ty své naložila do mléka a nechala jsem je přes noc v lednici. Pak už je to rychlovka,“ popisuje sympatická blondýnka v pořadu Menutovka na internetové televizi Mall.tv.

Zdroj a foto: Mall.tv

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.