Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

Palačinky s jablky, tvarohem a pečenými semínky
Kdo v životě aspoň jednou neochutnal palačinky, jako by nežil. Toto jednoduché jídlo vás uspokojí v kteroukoliv denní dobu. Můžete je snídat, obědvat, ale klidně i večeřet. Abychom dodali palačinkám vyšší výživovou hodnotu, obohatili jsme je o semínka plná vitaminů, minerálů a vlákniny. Více bílkovin kromě semínek zajistí také tvaroh. Nezbytnou součástí jsou jablka a mošt, tedy další várka vitaminů a příjemně svěží chuti. Celý pokrm nádherně provoní skořice.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *

Ingredience na palačinky:
200 g hladké mouky
500 ml mléka
4 vejce
špetka soli

Ingredience na náplň:
3 jablka
250 g tvarohu
200 ml jablečného moštu
1 hrst slunečnicových semínek
1 hrst dýňových semínek
5 kuliček nového koření
4 ks hřebíčku
1 lžička skořice mleté
2 lžíce másla

Postup:
Jablka rozčtvrtíme, vyřízneme jadřince a nakrájíme na tenké plátky. V rendlíku rozpustíme 1 lžíci másla a přidáme nakrájená jablka, hřebíček, nové koření a skořici. Vše společně promícháme, zalijeme jablečným moštem a necháme to 4 minuty provařit. Slunečnicová a dýňová semínka opražíme na suché pánvi. Tvaroh smícháme s 50 ml jablečného moštu. Veškeré suroviny na palačinky smícháme do hladkého těsta. Pánev potřeme troškou másla a nízkou teplotu opékáme palačinky. Hotové palačinky potřeme připraveným tvarohem, přidáme pečená jablka, překlopíme
a posypeme opraženými semínky.

Tip:
Co vůbec nazýváme moštem? Ovocnou šťávu, která je vyrobena přímým lisováním z ovoce, u nás nejčastěji z jablek. K jeho výrobě se většinou využívají směsi odrůd, často padavčat. Ovoce musí být kvalitní a samozřejmě bez známek hniloby nebo plísně.

Spálené zelí s omáčkou z jablečného moštu, cideru a másla
Máte rádi maso, ale občas potřebujete nějaké odlehčené bezmasé jídlo? Nebo jste zatvrzelými vegetariány? Právě pro vás máme speciální recept netradičních kombinací a chutí, které se ovšem vzájemně skvěle doplňují. Další „kuriozitou“ je příprava hlavní suroviny. Zelí se totiž nechá připálit, díky čemuž získá jedinečnou chuť. Zelnou pochoutku perfektně podtrhne lehce pikantní omáčka z moštu, cideru a másla. Nesmí chybět ani vlašské ořechy, a pokud máte rádi křen, přidejte ho také.

Počet porcí: 3 porce
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: *

Ingredience:
1 hlávka bílého zelí (cca 1,5 kg)
350 ml jablečného moštu
200 ml jablečného cideru
2 lžíce másla
80 g hráškových výhonků
90 g vlašských ořechů
sůl
pepř
olivový olej

Postup:
V kastrůlku svaříme jablečný cider, na poloviční množství, aby se vypařil alkohol. Potom přidáme jablečný mošt a necháme 10 minut vařit. Kastrůlek odstavíme ze sporáku a vyšleháme s máslem. Zelí rozkrojíme na 6 kousků a opékáme na rozpálené pánvi s olivovým olejem a lžící másla, dokud se nám lehce nepřipálí z obou stran. Opečené zelí posolíme a přelijeme hotovou omáčkou. Na talíři zelí zastrouháme vlašskými ořechy, přidáme hráškové výhonky, a pokud máte rádi křen, všechno to nakonec křenem zastrouhejte.

Tip:
Vypadá mošt zakaleně? Nemějte strach, nejedná se o závadu. Tuto vlastnost totiž mají ovocné šťávy nefiltrované. Díky specifickému výrobnímu procesu často obsahují zákal, příp. i sediment.

Trhaná vepřová plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky
Teď by měli zbystřit všichni milovníci trhaného masa. Už jste tuto delikatesu někdy zkoušeli upéct? Jedná se o poměrně dlouhou přípravu, ale skoro všechno za vás udělá trouba. Na vás jenom je připravit si marinádu, do níž maso naložíte. Aby pak bylo masíčko co nejkřehčí a mělo říz, marinujte vepřové v jablečném moštu a cideru, tedy v jablečném víně. Coby přílohu doporučujeme lehce dokřupava osmažené bramborové noky, smíchané s čerstvými bylinkami.

Počet porcí: 5 porce
Doba přípravy: 5 hod. a 30 min.
Náročnost: ***

Ingredience na maso:
1 kg vepřové plece
1 litr jablečného moštu
250 ml jablečného cideru
8 snítek tymiánu
3 stroužky česneku
15 kuliček celého pepře
10 kuliček nového koření
30 g soli
hladkolistá petržel na posypání

Ingredience na noky:
1 kg brambor
250–300 g krupice
3 vejce
sůl
máslo

Postup:
Jako první si uděláme marinádu, do které naložíme maso. Smícháme jablečný mošt se ciderem a přimícháme sůl, pepř, nové koření, tymián a rozdrcený česnek. Do hotové marinády položíme vepřovou plec a přes noc necháme marinovat v lednici. Maso vyndáme z marinády a zprudka opečeme na rozpálené pánvi z každé strany. Opečené maso dáme do zapékací mísy, zalijeme marinádou, přiklopíme a pečeme v troubě na 140 °C 4–5 hodin. Během pečení maso občas otočíme. Po upečení maso vytáhneme z marinády a pomocí vidličky natrháme. Marinádu přecedíme do kastrůlku a svaříme na půlku. Svařenou marinádu vmícháme do natrhaného masa. Uvaříme celé brambory včetně slupky v osolené vodě. Když jsou hotové, vodu slijeme a ještě teplé oloupeme. Oloupané brambory najemno nastrouháme nebo najemno rozmělníme pomocí pasírovače. Brambory dáme do mísy, přimícháme vajíčka, poloviční množství krupice a spojíme do jednotného těsta. Podle potřeb přidáváme krupici, ale výsledné těsto by mělo být kompaktní a lepivé. Noky tvarujeme pomocí lžíce a vaříme v osolené vodě. Až noky vyplavou, vytáhneme je a dokřupava opečeme na pánvi s troškou másla. Hotové noky smícháme s trhaným masem a posypeme čerstvou petrželí.

Tip:
Jak skladovat mošty? Pomohou pokyny uvedené na obalu. V zásadě platí dát je po otevření do lednice a co nejdříve vypít. Dále je nevystavovat slunci a vysokým teplotám. Nicméně pravdou je, že jejich trvanlivost dokážou prodloužit některé obaly a způsoby ošetření (např. pasterace).

Jablečná limonáda s nektarinkou a meduňkou
Září se většinou nese v rytmech příjemného počasí. Jeho součástí je přece tolik oblíbené babí léto, které nám dá možnost ještě se trochu prohřát. A to je právě ta chvíle, kdy vám přijde vhod naše domácí limonáda plná jablíček v jakékoliv podobě. Jedná se totiž o mix cideru a moštu. Třešničkou na drinku je domácí nektarinková zmrzlina. Pokud byste chtěli namíchat limonádu dětem, nahraďte cider trochou perlivé vody.

Počet porcí: 4 porce (1,5 l)
Doba přípravy: 2 hodiny 30 minut
Náročnost: *

Ingredience:
2 nektarinky
1 l jablečného moštu
0,5 l perlivé vody
4 snítky čerstvé meduňky

Postup:
Z nektarinek odstraníme pecky, tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré a dáme do mrazáku. Zmražené nektarinky dáme do sklenice, zalijeme jablečným moštem, perlivou vodou a důkladně promícháme. Nakonec do limonády přidáme čerstvou meduňku a podáváme.

Tip:
Některé mošty jsou vyrobeny z koncentrátu (z ovocné šťávy) jeho naředěním. Nejsou tedy lisovány přímo z ovoce. Výsledná šťáva musí ovšem svými parametry odpovídat té původní, nekoncentrované. Jak tyto nápoje poznat? Podle etikety, kde to musí být zmíněno.

Zdroj a foto: www.akademiekvality.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.