7 tipů, jak jednoduše a bez tabletek posílit imunitu

Patříte k lidem, kteří žádný podzim a zimu nepřečkají bez rýmy nebo chřipky? Zkuste to letos jinak a začněte na silnější imunitě pracovat ještě dnes. V dnešní covidové době je to navíc více než prospěšné.

Existuje naštěstí spousta velmi jednoduchých způsobů, jak posílit obranyschopnost organismu, aniž byste museli začít pravidelně jíst nějaké uměle vyrobené doplňky stravy. I ty samozřejmě mohou pomoci, ale zkuste nejdříve přírodní a přirozenější cestou.

Buďte venku
Čerstvý vzduch je pro zdravé tělo zcela nezbytný, stejně jako sluneční paprsky, které nám zajišťují zásobu vitamínu D. Venku je menší pravděpodobnost, že onemocníte, navíc pobyt na vzduchu automaticky posiluje schopnost organismu bránit se nežádoucím virům a bakteriím. Zkuste být venku bez ohledu na počasí. Dobře se oblečte, a klidně si jen čtěte venku v křesle s horkým čajem, nebo se zahřejte pohybem. Pár dřepů nebo kliků vás kdykoli zaručeně rozproudí.

Hýbejte se
Ideální je intenzivní pohyb třikrát do týdne. Pokud ho nemáte, nebo chcete tělu dopřát více přirozeného pohybu, což je velmi žádoucí, udělejte si čas alespoň na jednu delší procházku denně. Jděte svižnějším tempem, protože fyzická aktivita posiluje imunitu a také činnost srdce. Kromě toho tělu nedovolí ukládat příliš nadbytečného tuku.

Zařaďte do jídelníčku česnek
Česnek je přírodní antibiotikum. Je účinný proti zánětům a bakteriím, posiluje imunitu a je skvělou prevencí proti nachlazení. “Mezi super potraviny posilující imunitu patří jednoznačně česnek, který obsahuje alicin. Tato látka má antibiotické a protiplísňové účinky. Některé studie dokonce tvrdí, že antibiotické účinky česneku jsou 50x vetší než účinky penicilinu,” vysvětluje výživová poradkyně Lucie Pospíšilová. Abyste nemuseli chroupat stroužek každý den, klidně zkuste česnekovou pomazánku nebo česnečku. S dalšími pokrmy pomůže česneková pasta od Hamé, která je vhodná jako základ pro skvělou směs na topinky, do zapékaných pokrmů i jako příloha.

Zkuste zelenou zeleninu
Zelené druhy zeleniny jako brokolice, špenát nebo petržel obsahují velké množství vitamínu C i minerály, enzymy, antioxidanty a aminokyseliny. Většina zelené zeleniny je navíc tvořena z velké části vodou, a tak je velmi dietní, a obsažený chlorofyl snižuje únavu. Někteří léčitelé dokonce tvrdí, že se v chlorofylu koncentruje sluneční světlo a energie, která nese lásku a moudrost. Ideální jsou čerstvé, ale raději mějte i mražené zásoby na zimu. Například Český špenát Znojmia je blanšírovaný pro zachování nutričních hodnot, přirozené chuti, barvy a vitamínů.

Probiotika v potravinách
V posledních letech jsou probiotika velkým hitem a doporučují se v kosmetice, při zánětech, ale právě i na posílení imunity. Existuje řada tabletek, ale bohatý zdroj možná najdete i ve své ledničce – zkuste zakysané mléčné výrobky, anebo kysané zelí. Kysané zelí Znojmia je tak dobře ochucené, že se dá jíst i samotné. A bez knedla a vepřa je samozřejmě vždy zdravější. Máte-li raději sladší variantu, dejte si červené zelí.

Netradiční kompot
Novou přílohou k vašim pokrmům se může stát i kompot. Tentokrát nemyslíme třešně a jablka, ale něco méně tradičního – dejte si do mističky červenou řepu nebo brusinky. Řepa podporuje zdravé fungování mnoha orgánů těla, patří mezi takzvané funkční potraviny, které pomáhají modernímu člověku překonat nástrahy civilizačních onemocnění. Její pěstování je velmi nekomplikované, a tak si můžete naložit vlastní, případně si kupte Červenou řepu Znojmia. Kompot z brusinek se pak hodí jak k paštikám nebo masu, tak i na dezerty. Brusinky jsou známým lékem i prevencí při zánětu močových cest, ale jsou také účinným antioxidantem a chrání i před zubním kazem.

Zkuste otužování
Odvážní mohou zkusit i účinky studené vody. Dobrou zprávou je, že byste neměli hned napoprvé vběhnout uprostřed zimy do ledového rybníka. Začínejte v klidu doma ve sprše a postupně, aby si organismus zvykl na změny teplot. Díky tomu, až se vám příště stane, že se při dobíhání tramvaje nebo při shánění vánočních dárků v obchodě zpotíte a pak vás ofoukne, ani to s vaší imunitou nehne.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.