Nejpřirozenější vitamíny na podzim? Jablka!

Po teplých dnech se začíná ochlazovat a s horším počasím je potřeba posílit svou imunitu. Mnoho lidí tento problém řeší návštěvou lékárny a zakoupením vitamínů. Ty jsou často nejenom drahé, ale pro tělo těžce vstřebatelné. Nejpřirozenější zdroj vitamínů nám přitom roste v zahradách či sadech.

Nejtypičtějším naším ovocem je jablko. Toto ovoce se v mnoha odrůdách pěstuje v celé Evropě. V letošním roce se u nás sklidí asi 111 tisíc tun jablek, což je o 12 % nižší úroda, než je obvyklé. Jablko obsahuje vitamíny A, B, C i E, kyselinu listovou a více než 30 minerálních látek.[1]Mezi ně řadíme železo, vápník, fosfor nebo hořčík. Díky enzymům normalizují střevní mikroflóru a pomáhají trávení[2].

V českých sadech se nejvíce pěstují odrůdy Idared, Golden Delicious, Jonagold, Gala a další. Výhoda první zmíněné odrůdy Idared je, že dozrává o něco později. Má sladkou, ale zároveň příjemně nakyslou chuť. Golden Delicious jsou při správném vyzrání plodů sladká a měkká, proto se doporučují k přímé konzumaci. I přesto, že Jonagold je poměrně novou odrůdou, svou oblibu si získala velmi rychle. Sklízí se obvykle v období října, ale také dozrávají až v období Vánoc. Jsou vhodné na skladování. Ve vhodných podmínkách vydrží až do konce března. Hodí se zejména na odšťavnění či pečení. Odrůda jablek Gala je sladká a aromatická. Díky těmto vlastnostem jsou z ní vynikající sušené křížaly.[3] Výše uvedené odrůdy se k nám také nejčastěji dováží.

Na podzim je tedy ideální volbou sáhnout po jablku. Pro spotřebitele aktuálně nastávají otázky, odkud by mělo jablko pocházet, a kterou odrůdu zvolit. Obecné pravidlo zní, že čím kratší cesta k zákazníkovi, tím lépe. Naše jablka jsou nejenom čerstvá, ale jejich produkce především nezatěžuje dovozem na velké vzdálenosti životní prostředí. [4]„Naše jablka obsahují méně reziduí než dovozová, používáme při pěstování méně postřiků. Podporou místních ovocnářů vlastně měníme a udržujeme krajinu žádoucím směrem. Díky tomu máme v krajině ovocné stromy, které jsou zásadní pro naši krajinu, zadržují v ní vodu, podporují biodiverzitu, jsou protierozní a ovocné sady jsou přirozeným koridorem pro mnoho užitečných živočichů. Stromy obecně dávají naší krajině rozmanitost,“ komentuje předseda Ovocnářské unie Ing. Martin Ludvík.

Koupit jablka je možné nejenom v supermarketech. Ročně se k nám doveze asi 5 tisíc kamionů s čerstvými jablky. Ideální je navštívit farmářské trhy nebo přímo pěstitele. Spotřebitel má čerstvá jablka, která nikde zbytečně necestovala, a může si vybrat odrůdy, které se v supermarketech nekoupí. Nyní po sklizni ceny klesají a jablka jsou dostupnější.

Jablka se mohou konzumovat nejenom čerstvá. Teplý štrůdl nebo jablka v županu jsou klasickou možností, jak jablka zpracovat. Zahřát v zimě dokáže i jablečný kompot, který můžete dochutit pouze hřebíčkem a skořicí. Vhodnou formou jsou také 100 % mošty nebo další produkty, kterou jsou k dostání i přímo na farmách nebo na farmářských trzích. Pokud jste milovníkem ovoce nebo jen chcete udělat něco pro své zdraví, tak by pro vás jablka měla být neodmyslitelnou součástí vašich podzimních jídelníčků.

Zdroj:  www.zrozeno.eu, foto: archiv
[1] www.ovoce-a-zelenina.zdrave.cz
[2] www.ovoce-a-zelenina.zdrave.cz
[3] www.vitalia.cz
[4] www.zahrada.web.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.