Vánoční inspirace s pomazánkou Nutella®

Vánoce mají být plné radosti a skvělého domácího jídla. Souhlasíte? Pak pro vás máme tipy na sladké dezerty i sváteční snídaně, které provoní váš dům a vykouzlí úsměv na tváři vašim nejbližším.

Vánoční francouzský toast s pomazánkou Nutella®
Na 4 toasty potřebujete:
8 plátků toastového chleba
3 vejce
¼ hrnku mléka
½ lžičky vanilky
špetku soli
4 lžíce pomazánky Nutella®, 1 lžíce na porci

Postup:
V misce rozšlehejte vejce, mléko, vanilku a směs nalijte do mělké nádoby. Na prkénko položte 4 plátky chleba a pomocí vánočního vykrajovátka vykrojte střed každého plátku. Zbylé 4 plátky ponechte vcelku. Všechny kousky chleba namočte do vaječné směsi. Na nepřilnavé pánvi opečte každý kousek do zlatova z obou stran. Na 4 nevykrojené plátky chleba namažte pomazánku Nutella® a každý z nich přikryjte jedním vykrojeným plátkem. Pomazánka Nutella® krásně zvýrazní vykrojený tvar.

Tip:
Vykrojené kousky chleba nemusíte vyhazovat – můžete z nich také vyrobit malé francouzské toasty.

Banánový chlebíček s brusinkami a oříšky s pomazánkou Nutella®
Na 8 porcí potřebujete:
2 hrnky hladké mouky
¼ hrnku krystalového cukru
1 ½ lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
1 lžička soli
2 velmi zralé banány, rozmačkané
1 hrnek zakysané smetany
1 velké vejce
1 lžíce vanilkového extraktu
¼ hrnku másla, rozpuštěného
1 hrnek brusinek
½ hrnku nasekaných ořechů (libovolná kombinace vlašských ořechů, pekanových ořechů, kešu ořechů, pistácií)
3 lžíce ovesných vloček
8 lžic lískooříškové pomazánky Nutella®, 1 lžíce na porci

Postup:
Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte olejem a vysypte moukou. V misce rozmíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Ve druhé misce rozmíchejte banány, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, vejce a máslo. Tekutou směs přelijte přes suchou a jemně vše míchejte, aby vzniklo kypré, vlhké těsto. Přidejte brusinky a nasekané ořechy. Těsto rozprostřete do připravené formy, posypte ovesnými vločkami a pečte 60 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Horní strana chlebíčku by měla být vyklenutá a dozlatova, a po zapíchnutí párátka doprostřed by na něm neměly zůstat zbytky těsta. Nechte chlebíček ve formě 15 minut vychladnout a pak ho vyjměte a nakrájejte. Podávejte s lískooříškovou pomazánkou Nutella® na každém z plátků.

Pečení sněhuláci s krémovou náplní a s pomazánkou Nutella®
Na 12 sněhuláků potřebujete:
Krémová náplň:
1 hrnek plnotučného mléka
4 lžíce krystalového cukru
2 velké vaječné žloutky
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce másla, na kostičky
1 lžička vanilky

Těsto na sněhuláky:
½ hrnku krystalového cukru a 1 lžíce
¼ hrnku teplé vody (38 až 43 °C)
2 ¼ lžičky sušeného aktivního droždí
4 hrnky hladké mouky
2 lžíce rostlinného tuku
1 hrnek teplého plnotučného mléka
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce prášku do pečiva
4 lžičky studené vody
1 lžíce mléka
1 vejce
12 lžic lískooříškové pomazánky Nutella®, 1 lžíce na porci

Postup:
Příprava krému: Mléko přiveďte k varu, rozpusťte v něm 2 lžíce cukru a poté odstavte.  V misce smíchejte žloutky a zbylé 2 lžíce cukru, až se směs spojí, přidejte kukuřičný škrob. Odměřte ¼ hrnku mléčné směsi a zvolna ji vmíchejte do směsi vaječné. Do zbývající směsi mléka
s cukrem za stálého míchání přidávejte spojenou vaječnou směs. Rendlík s krémem dejte na plotnu a za stálého míchání zahřívejte asi 3 minuty, dokud mírně nezhoustne. Odstavte, šlehejte a postupně přidávejte studené máslo a vanilku, dokud se vše nespojí, asi 15 minut. Alespoň na 2 hodiny dejte krém ztuhnout do ledničky. (Krém lze připravit den předem.)

Příprava těsta: V teplé vodě rozpusťte lžíci cukru a posypte droždím. Nechte 2–3 minuty odstát, promíchejte a nechte znovu odpočívat asi 10 minut, dokud nevzejde kvásek. Do mísy prosejte mouku a uprostřed vytvořte důlek. V další misce našlehejte tuk, zbylý cukr, kvásek a mléko. Zvolna přilévejte tekutou směs do důlku uprostřed mouky a vytvořte těsto. Hněťte asi 10 minut. Povrch těsta pomažte olejem. Poté těsto zakryjte a nechte ho na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto srazte a uhlaďte. V misce smíchejte prášek do pečiva se studenou vodou a rovnoměrně rozetřete po těstě. Těsto vyklopte a zhruba 10 minut ho hněťte, dokud nebude hladké a jemné. Zakryjte a nechte 30 minut stát.

Dokončení:
Rozdělte těsto na 12 středně velkých a 12 malých kousků a pomocí dlaní a válečku z nich vytvořte placičky. Do středu každé placky vložte lžíci krému. Okraje ohrňte nahoru, spojte je a následně zatočte. Nechte bulky odpočívat, spojem dolů, zakryté alespoň 30 minut. Předehřejte troubu na 190 °C. Spojte jednu malou a jednu střední bulku k sobě tak, abyste vytvořili sněhuláka. Rozšlehejte 1 vejce a 1 lžíci mléka. Povrch sněhuláků potřete vaječnou směsí a pečte 10–12 minut. Dozlatova upečené sněhuláky nechte vychladnout a ozdobte je pomazánkou Nutella®.

Svícen ze sklenice od pomazánky Nutella®
Na 1 svícen potřebujete:
1 prázdnou sklenici od pomazánky Nutella® 350 g
Bílou akrylovou barvu ve spreji
Lepidlo ve spreji
Nůžky
Pravítko
Třpytivý červený kreslicí papír 5 × 26 cm
Tužku
Elektrickou svíčku

Postup:
Sklenici od pomazánky Nutella® nastříkejte zvenčí barvou ve spreji a nechte dobře zaschnout. Mezitím si na červený papír pomocí pravítka nakreslete svou originální vánoční vesničku a obrys pečlivě vystřihněte. Tuto šablonu nalepte na sklenici tak, aby třpytivá strana byla vidět. Nakonec už jen vložte svíčku do sklenice a hotový svícen umístěte na vhodné místo, aby váš domov naplnil nádhernou vánoční atmosférou.

Zdroj a foto: Ferrero

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.