Jak neobyčejně využít obyčejnou cibuli?

Cibule patří ve středozemních kuchyních ke stálicím. Obejde se bez ní jen málokterý recept, a z toho důvodu jí většinou máme ve spíži nemalou zásobu. Nespornou výhodou cibule ale je, že neslouží pouze k ochucení vašeho oblíbeného jídla, ale přináší vám také řadu benefitů, ze kterých lze těžit zejména v chladnějším období, kdy nejsou k dispozici lokální čerstvé suroviny. Čím může přispět cibule zrovna vám?

Podobně jako česnek, i cibule obsahuje allicin, který má na svědomí štiplavé aroma, ale zároveň působí jako přírodní antibiotikum. Skvěle působí při zánětu horních dýchacích cest. V tomto případě je nejlepší připravit si cibulový čaj nebo šťávu z cibule smíchanou s medem. Lépe se vám bude vykašlávat hlen a zlepší se vám celkově dýchání.

Pokud trpíte potížemi s kornatěním cév a špatným krevním tlakem, má cibule samá pozitiva i pro vás. Brání vytváření usazenin uvnitř cév a tím zamezuje jejich ucpávání. Snižuje hladinu cholesterolu a zároveň zlepšuje funkci buněčných membrán. Díky tomu přispívá cibule k prevenci před vznikem infarktu a mrtvice.

S pomocí cibule můžete také ušetřit za drahé detoxikační programy na pročištění zažívacího traktu. Cibule vám pročistí střeva a zároveň pozitivně ovlivní střevní mikroflóru. To se vám může hodit také při a po užívání antibiotik. Navíc je prokázáno, že podporuje činnost jater a slinivky.

Zejména v letních měsících a u rybníků oceníte, že cibule pomáhá ulevit od otoků a svědění, které vám způsobí hmyz, například vosy nebo komáři. Stačí si kousek cibule přiložit na zasažené místo. Cibule podobně působí také na pohmožděniny a výrony. Připravte si obklad z na jemno nakrájené cibule a přiložte je na postižené místo.

Pokud nejste příznivci polykání prášků, ale přesto přemýšlíte, jak posílit svou imunitu, pak vás potěší, že cibule obsahuje vitamíny C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin a niacin. Doplní vám také zásoby železa, zinku, hořčíku, draslíku, vápníku, sodíku a jódu. Cibule tak skvěle zastoupí výživové doplňky z lékárny a obchodů.

V obchodech Tesco naleznete cibuli od českých farmářů, kterou pečlivě vybírá a dodává společnost Blanická. Níže uvádíme několik netradičních receptů s cibulí v hlavní roli.

Francouzská cibulačka se sýrem gruyére
Ingredience:
500 g cibule
70 g másla
1 bobkový list
1 dcl suchého bílého vína
1 lžíce hladké mouky
1 l kuřecího vývaru
sůl
pepř
bageta
sýr gruyére

Postup:
Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte cibuli pokrájenou na kolečka a bobkový list. Restujte 6 minut a poté snižte plamen na minimum a dál restujte za občasného míchání 60 minut. Může se stát, že se cibule občas přilepí na dno, ale to vůbec nevadí. Po uplynulé době přilijte víno. Až se vypaří alkohol, přilijte vývar, osolte a opepřete a povařte ještě 10 minut. Cibulačku rozdělte do misek, navrch dejte vždy dva plátky bagety a to vše hojně zasypte sýrem. Na závěr dejte polévku zapéct pod gril.

Cibulovoslaninové koule plněné mletým masem
Ingredience:
½ kg mletého hovězího masa
125 g strouhanky
1 vejce
1 špetka soli
½ špetky mletý černý pepř
4 velké cibule
200 g slaniny (krájené)
BBQ omáčka
barevná párátka

Postup:
Cibuli nakrájejte najemno a dejte do misky spolu s masem, vejcem, prolisovaným česnekem a strouhankou. Směs dochuťte solí, pepřem a důkladně promíchejte. Očistěte další cibuli a odřízněte její horní i spodní část. Cibuli opatrně nařízněte na jedné straně a rozeberte na jednotlivé části, abyste je neporušili. Z masa připravte kuličky, které obalíte vrstvami cibule. Každou kouli obalte dvěma plátky slaniny a zajistěte párátky. Pečte v troubě asi 40 minut při 220 °C. Podávejte s oblíbenou BBQ omáčkou a

Poctivý hovězí guláš
Ingredience:
800 g hovězí kližky bez kosti
600 g cibule
5 stroužků česneku
3 lžíce sladké papriky
2 chilli papričky
2 l hovězího vývaru
sádlo
kmín
majoránka
sůl
pepř
2 rovné lžíce hladké mouky
3 lžíce másla

Postup:
Maso nakrájejte na větší kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubo. V hrnci rozehřejte kousek sádla a dejte smažit cibuli. Smažte pomalu a dejte cibuli čas, aby měla pěknou barvu. Jakmile má cibule požadovanou barvu, přidejte hovězí maso a orestujte ho. Vše zasypte červenou paprikou a kmínem. Hrnec odstavte a směs zamíchejte. Paprika pustí barvu. Směs podlijte vývarem a vařte tak dlouho, dokud nebude maso měkké, asi 1 hodinu a 30 minut. Práci vám v tomto případě usnadní tlakový hrnec. Pokud ho máte, určitě ho na přípravu guláše využijte. Chilli papričku nakrájejte na kolečka a přidejte do guláše. Než se guláš uvaří, připravte si tmavou jíšku. Rozehřejte máslo a přidejte do něj mouku, vše pečlivě zamíchejte a dál míchejte tak dlouho, dokud nechytne jíška pěknou lehce hnědou barvu. Jakmile je hovězí maso měkké, guláš zahustěte jíškou. Oloupejte česnek a prolisujte ho do guláše. Nakonec guláš dochuťte majoránkou, pepřem a solí.

Foto: Archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.