Česká superpotravina pro každý den

Česnek je celosvětově oblíbené koření, ale také příloha. Zatím co v Česku jsou velice oblíbené štiplavé odrůdy s vysokým obsahem silic, v některých státech preferují slabší odrůdy, které používají jako zeleninovou přílohu. Ale jsou to právě štiplavé odrůdy, které mají pro naše zdraví nejvíce benefitů. A navíc při vyšší konzumaci vám přirozeně pomohou dodržovat bezpečnou vzdálenost a tím se jejich pozitiva ještě násobí.

Je známo, že česnek působí jako přírodní antibiotikum, ale to není jeho jediný přínos. Kromě toho také posiluje vaši imunitu a celkovou obranyschopnost organismu. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje funkci srdce a pročišťuje cévy, což oceníte při dlouhodobějším užíváním. Skvělý je také na potíže se zažíváním, jelikož čistí trávicí trakt, likviduje nepřátelské parazity ve střevech a působí proti nadýmání. Svým pozitivním účinkům na naše zdraví vděčí česnek svému obsahu vitamínů, zejména A, B a C. Dále také obsahuje selen, vápník, jód, thiamin, riboflavin a niacin.

Stroužky česneku nevyužijete pouze v kuchyni. Hodí se totiž i pro vnější použití. Například na opary, afty, bradavice a plísně. Nejúčinnější je česnek rozmačkat, přiložit na postižené místo, nechat několik hodin působit a poté setřít. Mějte však na paměti, že do ničeho se nemáte nutit. A proto bude-li na vás česnek příliš agresivní, raději zvolte jinou léčbu.

Česnek lze použít v bezpočtu receptů, a to syrový, ale i tepelně upravený. Vyzkoušejte pečenou panenku a klasické guacamole, abyste do svého těla se začínajícím podzimem dostali řádnou dávku vitamínů. O kvalitě českého česneku  prodávaného v obchodech Tesco svědčí i úspěch v aktuálním testu časopisu dTest, kde získal dobré hodnocení. Český česnek od lokálních farmářů dodávají do Tesca společnosti Blanická a P+P.

Pečená vepřová panenka se zeleninou
Ingredience:
1 vepřová panenka
½ kg červené brambory
½ kg mrkve
2 cibule
2 ks česnek
2 lžíce olivového oleje
2 snítky rozmarýnu
2 snítky tymiánu
sůl
pepř
olej

Postup:
Troubu předehřejeme na 220 °C. Panenku omyjeme, ořízneme kůži, lehce potřeme olejem a posypeme kořením. Panenku opečeme ze všech stran na pánvi, aby se zatáhla. Očistíme mrkve, oloupeme brambory a nakrájíme cibule na čtvrtky a česnek na půlky. Pekáč vytřeme olejem. Maso položíme doprostřed a obložíme ho zeleninou. Okolo umístíme čerstvé bylinky. Pekáč dáme do trouby na 25–35 minut. Před krájením necháme maso 5–10 minut odpočinout. Poté nakrájíme panenku na plátky a podáváme se zeleninou.

Mexické guacamole
Ingredience:
2 zralá avokáda
4 menší rajčata
2 stroužky česneku
½ chilli papričky
1 malá cibule
limetková šťáva
lžička zakysané smetany
2 lžíce čerstvého koriandru
olivový olej
špetka soli

Postup:
Dužinu z avokád rozmačkáme v misce na hrubou kaši. Rajčata rozkrojíme, zbavíme středů a semínek a nakrájíme najemno. Chilli papričku rozřízneme, zbavíme semínek a nakrájíme najemno. Vše přidáme do misky s avokádem. Do misky dále přidáme zakysanou smetanu, polévkovou lžíci olivového oleje, prolisovaný česnek, šťávu z limetky a nasekaný koriandr. Osolíme a opepříme dle chuti a dáme na chvíli odpočnout do ledničky.

Foto: archiv Tesco

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.