Jak na správné stravování (ne)jen v zimě?

Tajemství, strategie a vhodné pokrmy k tomu… Jak nejlépe čelit i těm nejchladnějším měsícům, posílit imunitní systém a bojovat proti nebezpečným dopadům oxidačního stresu?

Jak víme, naše tělo je úžasný a komplexní stroj, v němž se v každý okamžik odehrávají stovky procesů a chemických reakcí. Právě tyto procesy nám dodávají energii nezbytnou pro jakoukoliv činnost, přetvářejí to, co jíme, v nutriční látky a umožňují nám čelit všem výzvám, fyzickým i mentálním. A jsou to také ony, díky nimž je naše tělo schopné snášet po teplém období nástrahy zimy. Jakou roli hraje jídlo? Je pro tyto procesy nepochybně palivem. Ale nejen to: představuje také první ochrannou bariéru proti únavě a sezonním nemocem a pomáhá bojovat proti některým negativním dopadům početných metabolických reakcí, které se v lidském organismu odehrávají, jako je tvorba volných radikálů, nestabilních molekul zodpovědných za tolik obávaný oxidační stres.

Oxidační stres se poráží u stolu
Proč je ale oxidační stres fenomén, kterému je třeba předejít? Nadbytek volných radikálů v našem těle může poškodit buněčné struktury, jako jsou plazmatické membrány a DNA, a proto je spojen se stárnutím buněk a s rozvojem vážných patologií, jako jsou rakovina, kardiovaskulární a neurodegenerativní onemocnění či diabetes typu 2. Co můžeme udělat pro to, abychom snížili na minimum dopad volných radikálů? Vést zdravý životní styl a jíst potraviny bohaté na antioxidanty, které dokáží vzdorovat dopadu volných radikálů. Některá jídla tak skutečně mohou mít vliv a udržovat nás co nejdéle mladé, protože jsou charakterizována vyšší koncentrací antioxidantů. Ty, které přijímáme z potravin, jsou zastoupeny zejména některými vitamíny (A, C, E), minerály, jako je měď, zinek a selen, a dalšími nutrienty, jako jsou karotenoidy a polyfenoly. Velké množství antioxidantů je obsaženo v ovoci a zelenině. Ale nejen v nich. Mezi potraviny bohaté na tyto cenné spojence patří také mléčné výrobky, a to díky svému obsahu vitamínů a minerálů a syrovátkovým bílkovinám, mezi které patří laktoferin.

Laktoferin: koncentrát antioxidantů
Různé studie vyzdvihly účinnou antivirovou a antioxidační činnost laktoferinu, syrovátkové bílkoviny, která chrání před infekcemi a zabraňuje patogenům (viry, bakterie, houby) pronikat do buněk sliznice dýchacích cest a střevní sliznice. Antivirová aktivita laktoferinu byla studována ve zkumavce již v roce 2011 týmem čínských vědců. Další, novější studie, mezi nimi např. studie Univerzity Tor Vergata v Římě publikovaná v Journal of Molecular Sciences, vyzdvihly jeho schopnosti coby antivirotika a coby modulátoru imunitní obrany. Antioxidační schopnost mléka se navíc značně zvyšuje při procesu fermentace. Mléko a kysané mléčné výrobky (jogurt, kefír apod.) tak mají kromě pozitivních dopadů na mikrobiom také důležitou antioxidační činnost.

3 jednoduchá pravidla pro zimu ve zdraví
JAK NEJLÉPE ČELIT CHLADNÝM MĚSÍCŮM:

  • Používejte techniky pro kontrolu a snížení stresu, jako jsou cvičení spojená s dýcháním, a dopřejte si více spánku, pokud možno vždy v pravidelnou dobu.
  • Vyvíjejte nějakou fyzickou aktivitu, posílíte tím imunitní systém a bude to i prevence proti možným sezónním neduhům.
  • Každý den „natankujte“ plnou nádrž antioxidantů, minerálů a vitamínů. V zimě náš imunitní systém potřebuje více než kdy jindy zinek, měď, mangan, selen a silné vitamíny jako jsou A, C, D a všechny vitamíny skupiny B.

Dopřejte si…
Jogurt Gran Moravia
Vyrábí se podle původní receptury a plní se do stylových skleniček, ve kterých dozrávají ve zrací komoře. V nabídce prodejen La Formaggeria Gran Moravia najdete přírodní jogurt bílý, ale teď v zimě i skvělou kombinaci pomeranč zázvor. Pokud trpíte intolerancí na laktózu, můžete vyzkoušet novinku: bílý jogurt bez laktózy z litovelské sýrárny. Cena 25 Kč

Zákys Gran Moravia
Lahodný, hustý a svěží nápoj patří do rodiny kysaných mléčných výrobků, které jsou lépe stravitelné než samotné mléko. Má probiotické účinky, působí velmi pozitivně n a střevní mikroflóru a tím zvyšuje obranyschopnost organismu. Jeho pravidelná konzumace pomáhá zlepšit stav střevní sliznice a působí preventivně proti osteoporóze. V nabídce prodejen La Formaggeria Gran Moravia najdete kromě neochuceného zákysu také zákys jahodový, meruňkový a nově vanilkový. Cena 29 Kč.

Syrovátkový nápoj
Syrovátka je tekutina, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a má blahodárné účinky na lidský organismus. Obsahuje vápník, fosfor, draslík i celou řadu vitamínu, zejména skupiny B, ale také E, C i A. Výborně působí na trávicí trakt, je ideální na detox organismu, podporuje činnost ledvin, zlepšuje metabolismus a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Má protizánětlivé účinky na pleť. Vyzkoušet můžete NOVINKU syrovátkový nápoj Gran Moravia s příchutí růžového grepu v praktickém půllitrovém balení na cesty i do práce. Cena 24,90 Kč.

Zdroj: www.laformaggeria.com, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.