Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Podle čeho vybrat rostliny do akvária

V obchodech s akvaristickými potřebami si můžete vybrat mezi velkým množstvím rostlin různé velikosti i náročnosti. Abyste vybrali rostliny vhodné právě do vašeho akvária, je potřeba zvážit jejich potřeby na osvětlení, hnojení, CO2, umístění v akváriu atd.

Náročnost rostlin

Nenáročné rostliny
Nejméně náročné rostliny prospívají v téměř každém akváriu. Nevyžadují hnojení, přidávání CO2, ani intenzivní světlo. Nicméně, pokud jim zmíněné dopřejete, rostliny zesílí a získají zdravější vzhled.

Středně náročné rostliny
Středně náročné rostliny nevyžadují zvláštní péči, ale je potřeba je průběžně přihnojovat. Pokud chcete, aby rostliny bujně rostly, dodávejte jim i CO2. Středně náročné rostliny jsou vhodné do akvárií se silnějším osvětlením.

Náročné rostliny
Náročné akvarijní rostliny jsou obvykle nízké rostliny, které se vysazují do přední části akvária. Je nutné zajistit jim dostatek světla a do vody přidávat CO2.

Umístění rostlin a v akváriu

Místo, na které rostliny vysazujeme, vybíráme podle velikosti rostlin a nádrže.

Popředí akvária
Do popředí akvária vysazujeme rostliny, které dorůstají do výšky 10 centimetrů. Pokud je vysadíme k přednímu sklu, můžeme z nich vytvořit rostlinný koberec. Akvárium o objemu méně než 60 litrů osazujeme nejmenšími druhy rostlin.

Střed akvária
Do středu akvária vysazujeme rostliny dorůstající až do výšky 30 centimetrů. V akváriích do 60 litrů je můžeme vysadit i do pozadí.

Pozadí akvária
Do pozadí akvária se vysazují vysoké rostliny přesahující 30 centimetrů. I když mohou mít  rostliny dispozice dorůst několik desítek centimetrů, v malém akváriu se přizpůsobí jeho výšce – jakmile dorostou k hladině, jejich růst se zpomalí.

Rostliny vhodné na dekorace

Další kategorií jsou rostliny, které se přivazují nebo přilepují (pomocí silonového vlasce nebo lepidla) na akvarijní dekorace. Můžete je připevnit na kameny, kořeny či na umělé dekorace. V substrátu by tyto rostliny špatně rostly nebo uhynuly. Patří sem mechy, Anubiasy a Microsoria.

Plovoucí rostliny
Plovoucí rostliny se umísťují na hladinu akvária. Odčerpávají z vody přebytečné živiny a rybám poskytují stín.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *