Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Grilování trochu jinak… Tipy na grilovačku od projektu Rostlinně

Grilování… Tato velmi oblíbená společenská událost se pojí s nástupem pěkného jarního počasí i s letními pařáky strávenými s dobrým letním drinkem u bazénu. A přesně tento čas máme pomalu před sebou a na grilovačky se všichni jistě moc těšíme. Někdy nám už ale může chybět inspirace, co vlastně na rozpálené mříži nad rozžhavenými briketami připravit. A proto jsme pro vás v redakci s projektem Rostlinně připravili tipy na grilovačku bez masa. Zkuste naše tipy a pozvedněte tak svou grilovačku na zcela novou úroveň.

Burgery, burgery a zase ty burgery 
Kdo by je nemiloval? Nadýchaná křupavá žemle, salát, okurek, nějaký ten BBQ dresink nebo jiná omáčka a samozřejmě vrchol všeho uprostřed – burgerová placka. Placek je dnes velmi velké množství, a tak je skutečně z čeho vybírat. Můžete si dát originál sójovou placku, ale taky čistě rostlinnou placku s příchutí „kuřecí“ nebo „trhaného vepřového“. Rostlinné placky do burgerů dnes vyrábí velká řada výrobců a od masa jsou mnohé z nich prakticky nerozeznatelné. Voní, jsou šťavnaté a nejlépe chutnají v opečené bulce s karamelizovanou cibulkou. Věřte, že váš gril bude poctěn možností takovou pochoutku připravit a žádnou návštěvu neurazíte.

Rostlinné klobásky a párečky
Ani rostlinné klobásky a párečky by neměly být tabu na žádné letošní grilovačce. Stejně jako u burgerů najdeme tyto bezmasé uzeniny od řady výrobců a nejrůznějších příchutí a složení. Mohou být zdravé, vyrobené třeba z fazolí a pšeničné bílkoviny. Párky se vyrábí jemné, ale i pikantní nebo ochucené. S párky a klobáskami si na grilu můžete různě pohrát. Buď je hodíte na gril jen tak samostatně a servírujete je s chlebem nebo v rohlíku, nebo z nich klidně udělejte špíz! Přidáte trochu cibule, papriky, cukety, naložené tofu, tempeh, mrkev, lilek nebo třeba houby a je to. Taková kombinace určitě na houby nebude.

Taková rostlinná klasika
Naložené tofu v alobalu na gril. Dokonalost, a přitom tak jednoduchá. Smícháte dostatečné množství sójové omáčky a olivového oleje (v poměru cca 3:2). Přidáte lžíci jablečného octa. A příprava je skoro hotova. Pak můžete použít své nejmilejší koření, doporučujeme třeba uzenou papriku, granulovaný česnek, libeček, tymián, sušenou cibuli, sůl a pepř. A když vám něco z toho chybí, improvizujte! Dopadne to skvěle. Z tofu vymačkejte přebytečnou vodu a nechte naložit minimálně na hodinu, nebo přes noc.

Jako přílohu si udělejte brambory! Nakrájené brambory s olejem, solí a vaší oblíbenou bylinkou (bazalka a libeček fakt stojí za to) necháte péct v alobalu, na grilu nebo v uhlících. Přihoďte k nim nakrájenou cibulku, nebo pár stroužků česneku, vaše chuťové buňky vám poděkují.

Nějaké ty specialitky
Rostlině se dnes dá ugrilovat třeba i řízek, steak nebo sekaná. Tyto výrobky jsou často na bázi pšeničné bílkoviny. Na grilovačku jsou dokonalé i Seitánky – šťavnaté rostlinné fláky. A co třeba takový kukuřízek? Znáte? A od stejné značky najdete v obchodech i konšpenátek nebo čevapčiči. Chuťově skvělé plátky, ke kterým doporučujeme třeba čistě rostlinnou super kouřovou grilovací omáčku.

Věříme, že vám naše tipy zase o trošku ulehčily starosti s plánováním vaší co nejpestřejší grilovačky. Pokud vás zajímají konkrétní recepty a další tipy na rostlinnou stravu, sledujte Facebook a Instagram projektu Rostlinně, kde najdete další skvělou inspiraci.  Ať se vaše grilovačka vydaří!

Zdroj a foto: www.rostlinne.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *