Oslavte Den dětí zdravou sladkou vlastnoručně vyrobenou dobrotou
Úterý 1. června bude patřit všem dětem. První červnový den se totiž v zemích po celém světě každoročně slaví Mezinárodní den dětí. Ať už máte doma batole, školáka nebo puberťáka, nezapomeňte mu popřát a zpříjemnit tento významný den drobnou radostí. Není žádným tajemstvím, že většina (nejen) dětí moc ráda mlsá. Chcete-li jim dopřát nějakou speciální vlastnoručně vyrobenou lahůdku a zároveň myslet na zdraví vašeho potomka i naší planety, nechte se inspirovat recepty od České veganské společnosti.
Ovesné sušenky s čokoládou
Suroviny:
2 a ½ hrnku ovesných vloček
1 a ½ hrnku polohrubé mouky
⅓ hrnku rostlinného mléka
1 hrnek čokoládových pecek
1 lžíce mletého lněného semínka smíchaná ve 3 lžících vody
¾ hrnku rostlinného másla
¾ hrnku cukru
1 lžička skořice
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
Postup:
V míse vyšleháme cukr s rostlinným máslem a vmícháme mléko a směs lněného semínka s vodou. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto, z kterého vyskládáme sušenky na plech vystlaný pečícím papírem. Pečeme přibližně 12 minut na 180 °C.
Čokoládová pomazánka z arašídů
Suroviny:
500 g arašídů
200 g kvalitní hořké čokolády
lžíce řepkového oleje
lžíce kokosového cukru
špetka soli
Postup:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Arašídy vložíme do výkonného mixéru a začneme mixovat, dokud nezískáme krémovou konzistenci arašídového másla. Můžeme si pomoci lžící řepkového oleje. Přidáme rozpuštěnou čokoládu, špetku soli a dosladíme kokosovým cukrem, dobře promixujeme. Podáváme např. na toastu s banánem nebo přidáme do ovesné kaše apod.
Zdravá banánová zmrzlina nicecream
Suroviny:
4 mražené banány
100 ml kokosové smetany
2 lžíce arašídového másla
trocha vanilkové pasty
Postup:
Všechny suroviny rozmixujeme ve výkonném mixéru. Okamžitě podáváme.
Kynuté skořicové rolky
Suroviny
Těsto:
400 g hladké mouky (část můžeme nahradit celozrnnou či špaldovou)
250 ml rostlinného mléka
45 g rostlinného másla
½ kostky droždí
2 lžíce cukru
špetka soli
Náplň:
50 g rostlinného másla
100 g cukru
40 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžíce skořice
Postup:
Nejdříve si v misce rozdrobíme droždí, přidáme přibližně 100 ml vlažného rostlinného mléka, lžíci cukru a promícháme. Posypeme lžičkou mouky a necháme vzejít kvásek. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, rozpuštěné rostlinné máslo a kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout přibližně jednu hodinu. Z rozpuštěného rostlinného másla, cukru, ořechů a skořice připravíme náplň. Na pomoučené pracovní desce vyválíme z vykynutého těsta obdélník, který rovnoměrně potřeme náplní. Těsto zatočíme a nakrájíme na 10 až 12 šneků, které dáme do formy vystlané pečícím papírem. Necháme ještě 15 minut kynout pod utěrkou a vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C. Před pečením můžeme rolky potřít rozpuštěným rostlinným margarínem. Pečeme asi 25 minut, až rolky zezlátnou. Vystydlé rolky můžeme polít polevou z moučkového cukru a rostlinného mléka.
Palačinkový dort s jahodami a kešu krémem
Palačinky:
600 ml rostlinného mléka (např. sójové nebo ovesné)
250 g hladké pšeničné mouky (část můžeme nahradit špaldovou)
1 lžíce vanilkového cukru
špetka soli
olej na smažení
Náplň:
200 g kešu ořechů namočených přes noc
500 g sójového jogurtu (můžete použít natural nebo vanilkový)
130 g moučkového cukru
90 g kokosového oleje
šťáva z jednoho citronu
oblíbená marmeláda
čerstvé jahody
Postup:
Rostlinné mléko vyšleháme s moukou, cukrem a špetkou soli a na rozpálené pánvi potřené olejem smažíme tenké palačinky. Pro přípravu krému přecedíme kešu ořechy a rozmixujeme je s jogurtem, cukrem, kokosovým olejem a citronovou šťávou na hladký krém. V případě potřeby ochutíme citronovou šťávou či cukrem. Krém necháme 2–3 hodiny odpočinout v lednici. Na hotové palačinky dáváme jemnou vrstvou marmelády, krém a nakrájené jahody a vyskládáme dort. Ozdobíme čerstvým ovocem či šlehačkou z kokosového mléka.
Tortillové šneky
Suroviny:
6 tortill, 1 hrnek vařené cizrny
1⁄2 hrnku rostlinné majonézy
1 jarní nadrobno nakrájená cibulka
1 lžička černé vulkanické soli
2 lžíce lahůdkové droždí
1 mrkev
1 okurka nakrájená na plátky
oblíbená listová zelenina
100 g uzeného tempehu nakrájeného na tenké plátky
Postup:
Nejdříve si připravíme pomazánku. Cizrnu rozmačkáme vidličkou a smícháme s cibulkou, majonézou, hořčicí, lahůdkovým droždím a černou solí. Dochutíme solí a pepřem. Plátky uzeného tempehu si opečeme na pánvi s trochou oleje. Na tortilly namažeme pomazánku, položíme nakrájenou okurku, mrkev, listovou zeleninu a uzený tempeh. Tortily pevně srolujeme a nakrájíme na šneky.
Zdroj a foto: Česká veganská společnost