Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Chronická onemocnění jater. Jaká jsou ta nejčastější a jak je ovlivňuje životní styl?

Dva miliony lidí podlehnou každý rok komplikacím spojeným s onemocněním jater. Až polovina z nich umírá v důsledku jaterní cirhózy, která je v současnosti 11. nejčastější příčinou úmrtí na světě. Onemocnění jater mohou být způsobená infekcí, lékovým či toxickým poškozením, poraněním, ale také genetickou zátěží či autoimunitními procesy. Vysoké riziko rozvoje těchto nemocí ovšem souvisí se špatným životním stylem.

V důsledku onemocnění jater umírá ročně ve světě více lidí než při dopravních nehodách. Nemoci jater přitom velmi často souvisí se špatnými návyky – nezdravou životosprávou s nadměrným kalorickým příjmem a nedostatkem fyzické aktivity, užíváním drog či pitím alkoholu. Obezitou trpí v současnosti ve světě přes 650 milionů lidí, téměř 270 milionů užívá drogy a 75 milionů konzumuje alkohol rizikově. Vše se odráží i na rostoucím počtu chronických jaterních onemocnění, se kterými bojuje až 1,5 miliardy lidí. Nejčastěji – až v 60% – se jedná o nealkoholovou tukovou chorobou jater, následuje hepatitida B (29%), hepatitida C (9%) a alkoholové poškození jater (2%). Ve srovnání s jinými chronickými nemocemi lze však většinu z nich vyléčit a předcházet jim.

Nemocná játra dlouho nebolí
Nemocná játra se projevují nevolností, nechutenstvím a pacienti mohou pociťovat i únavu nebo tlak v pravém podžebří. „Velkým rizikem při onemocnění jater je, že probíhají často velmi nenápadně a v počáteční fázi nejsou nijak zjevné. Pacienti tak o svém problému obvykle neví, tudíž se ani neléčí a nemoc se může bez povšimnutí rozvíjet,“ říká MUDr. Emilie Niedobová a dodává: „Postupně tak dochází ke zhoršování jaterních funkcí, zánětu, a nakonec i destrukci jaterní tkáně, což vede ke vzniku fibrózy a následné cirhózy – konečnému a nevratnému stadiu poškození.“

Léčba jaterních nemocí
Cílem léčby, která vyžaduje multidisciplinární přístup, je především zastavení progrese onemocnění a souvisejících komplikací. Prvním krokem proto bývá náprava základní příčiny vyvolávající onemocnění. „V případě poškození v důsledku alkoholu je nutná absolutní abstinence. U nealkoholové tukové choroby jater je to celková úprava životosprávy, kde by měl nemocný dbát na zdravou výživu a dostatek fyzické aktivity,“ vysvětluje MUDr. Emilie Niedobová. Jako podpůrný prostředek při jaterních onemocněních lze používat přípravky obsahující esenciální fosfolipidy. Jde o látky přírodního původu, které se zabudovávají do membrány jaterních buněk, kde pomáhají urychlovat a obnovovat jejich regeneraci. Esenciální fosfolipidy jsou léčivou látkou přípravku Essentiale®, který je k dostání v lékárnách bez lékařského předpisu. Je ve formě tvrdých tobolek, které se užívají 3x denně během jídla a jsou určeny dospělým i dětem od 12 let (cca 43 kg hmotnosti).

Při dodržování správné životosprávy a při zdravém  životním stylu a díky dobrým regeneračním schopnostem jater bývá reakce na léčbu v počátečních stádiích nemoci příznivá.

Essentiale® 300 mg tvrdé tobolky je volně prodejný lék k vnitřnímu užití. Obsahuje phospholipida sojae praeparata. Čtěte pozorně příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *