Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CestováníJídlo a pitíSoutěž

SOUTĚŽ: Co jste možná nevěděli o Olomouckých tvarůžcích

SOUTĚŽ UKONČENA!!! Rodinnou vstupenku vyhrává Klára Z., Zlín a Markéta T., Frýdek-Místek. Výhercům gratulujeme!

Klasické olomoucké tvarůžky neboli hanácké zlato z Loštic jsou zrajícím sýrem vyrobeným z netučného kyselého tvarohu. Mají zcela ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistencí s patrným světlejším jádrem. Chcete vědět víc? Soutěžte a máte možnost vyhrát rodinnou vstupenku do tohoto unikátního muzea!

Tvar má zpravidla podobu kotoučků, kroužků, tyčinek, nebo nepravidelných kousků. Olomoucké tvarůžky jsou stolní sýr. Mají charakteristickou a nezaměnitelnou chuť a vůni způsobenou (proteolytickým) rozkladem bílkoviny sýra při zrání. Díky svým nutričním hodnotám – nízké energetické hodnotě (tzn. nízkému obsahu tuku) a obsahu plnohodnotných bílkovin a vápníku, se Olomoucké tvarůžky řadí na první místo mezi sýry.

Rozhovor s vedoucím muzea Olomouckých tvarůžků panem Vladimírem Kovářem 
Je to tak, Olomoucké tvarůžky mají své muzeum. A to je potvrzení toho, jak jsou známé a fenomenální. Jen opravdové hvězdy, skutečné celebrity se mohou pochlubit tím, že mají své muzeum. Tvarůžky ho mají díky rodinné firmě A. W., která na trhu vydržela jako jediný velký výrobce tohoto moravského sýra. Protože cítí odpovědnost a závazek uchovat co nejvíc památek a informací i pro budoucnost, zřídila firemní muzeum. Původně skromné, to už je pětadvacet let, ale před sedmi lety jej velkoryse vybudovala v nových prostorách.

Jaký vztah máte k tomuto zvláštnímu druhu sýra?
Nepocházím přímo z tvarůžkářské rodiny, potomkem starého rodu Wesselsů je ale moje teta. Takže o tvarůžcích a jejich výrobě se u nás mluvilo odjakživa, samozřejmě sledovali, jak se firmě daří a co je nového, i když před rokem 1989 jim firma nepatřila a ani v ní nepracovali. Po restituci jsem obdivoval jejich zápal, s jakým se rozhodli firmu doslova zachraňovat, byla zdevastovaná a prostory na zavření. A jsem rád, že mohu přispět k zachování této tradice třeba mapováním historie. Jinak jsem si samozřejmě vyzkoušel i výrobu, hlavně za covidu byla někdy každá ruka dobrá, když byla řada lidí v karanténě. A mám ve velké úctě lidi, kteří tvarůžky vyrábějí. Není to jednoduché, vedle zkušeností je to i fyzicky hodně namáhavé. Málokterý sýr se musí vzít tolikrát do ruky…<

Proč by jsme se měli podívat do muzea v Lošticích?
Návštěvník se tu dozví hodně věcí nejen o tvarůžkách, ale i o sýrech obecně, o mlékárenství a výrobě tvarohu. Máme tu řadu památek, u kterých lidé doslova zjihnou: jé, to jsme měli doma, to si pamatuji z dětství, v tom babička dělávala máslo a v tom jsme nosívali mléko. Lidé vzpomínají třeba u starých obalů, připomene jim to dávné historky. Ale na své si přijdou nejen nostalgici, i mladší a děti. Máme tu šlapadlo, jakýsi trenažér simulující šlapání tvarohu, čtyři filmy, vedle historického ze 30. let minulého století animovanou pohádku pro děti, reportáž ze současné výroby a hraný polodokument o dějinách firmy. Muzeum je i odrazem doby a zachycuje leccos z atmosféry posledních staletí. Od selského 19. století, kdy se „tvargle“ vyráběly podomácku v každém druhém stavení přes nástup techniky a strojů, rozpad monarchie, hospodářskou krizi, poválečné znárodnění a restituci. Ale nezapomínejme, že Loštice tvarůžky doslova žijí a setkáte se s nimi i mimo muzeum. Máme tady podnikovou prodejnu se širokým sortimentem, restaurace a bistra s nejrůznějšími specialitami včetně tvarůžkových zákusků nebo zmrzliny. Ale i okolí je kouzelné: hrady Bouzov a Úsov, jeskyně Javoříčko a Mladeč, zámky, lázně, síť cyklostezek. Blízko do Olomouce, či Litomyšle. Vodáci sjíždějí nedalekou řeku Moravu, turisté mohou vyrazit třeba do Jeseníků.

Máte v muzeu nějakou raritu, kterou nesmíme přehlédnout?
Jsou tu některé opravdu vzácné kousky, třeba sto let staré klapačky, které roky sloužily k výrobě v malých firmách. Stejně tak velké sudy, které pamatují ještě doby, kdy do nich vlezly děvečky a bosýma nohama prošlapávaly vrstvu tvarohu tak dlouho, až byl krásně vláčný, krémový. Nebo dodnes funkční stloukačka dřevěných bedýnek, ve kterých se tvarůžky posílaly do celého širého světa. Hlavně děcka ale ocení tvarohářské boty svařené z plechu, které si nazouvají, když ze zásobníku musejí vybrat zrající tvaroh k formování. Ale opravdovou raritou je příběh, který tu máme zaznamenaný a je spojený se Slovenskem, konkrétně s Nitrou. Údajně někdy kolem roku 1935 letělo několik letadel ze 2. stíhacího pluku z Olomouce na návštěvu 3. pluku v Nitře. Při této příležitosti měli přeletět nízkým letem nad nitranským korzem a při tom „bombardovat“ město tvarůžky. Pokud by kdokoli k takového dnes nepředstavitelné akci věděl nějaké podrobnosti, byli bychom moc vděční, kdyby nás kontaktoval.

Máte rád tvarůžky? Případně které vám chutnají nejce?
Jednoznačně mohu říct, že ho miluji. Nevím, jestli už od dětství, ale od dob dospívání určitě. Doma jsme ho konzumovali pravidelně a na Ostravsku, odkud pocházím, býval chleba s tvarůžky docela běžným doplňkem k pivu v mnoha hospodách. Dokonce tu existuje legendární výletní hostinec Mexiko, kam z města pravidelně táhly davy lidí a najít místo k sezení bylo skoro zázrak. Říká se, že když s něčím hodně pracujete, tak se toho nasytíte. Zatím se mi ale nestalo, že bych na tvarůžky ztratil chuť, i když v Lošticích jsou na každém rohu. Chutnají mi jak smažené, tedy klasicky obalované, tak přírodní na chleba, třeba s různým kořením. Dělají tu i tvarůžkový tatarák a to je taky dobrota. Nebojím se ani vyzrálejších, když už takzvaně pochodují naproti.

Z historie Muzea:
Muzeum Olomouckých tvarůžků otevřené v roce 1994 v místě původní výrobny tvarůžků významně přispělo k popularizaci tohoto jedinečného sýru. Umístění uvnitř výrobního závodu však omezovalo jeho rozvoj. Proto bylo rozhodnuto vybudovat zcela nové muzeum, jehož výstavba započala v roce 2013. Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků slavnostně otevřené 26. června 2014 ukazuje v moderně pojatých expozicích průřez historií Olomouckých tvarůžků od nejstarších pramenů až do současnosti.

Součástí celého prostoru je i malý dvorní prostor, který stejně jako místo před vchodem do vlastního muzea nabízí návštěvníkům během roku drobné doplňující programy – výstavy, koncerty, kulturní společenské akce. Vstup do muzea začíná v bývalých stájích, kde návštěvník vstoupí do Velkého příběhu, který vypráví o historii Olomouckých tvarůžků a rodu Wesselsů. Začíná prvními zmínkami o výrobě Olomouckých tvarůžků i s prvními fotografiemi. Dál pak volně sleduje linii výroby od zpracování tvarohu, formování a koupání tvarůžků, až po jejich balení včetně funkční stloukačky na bedničky.

Velký příběh je ojedinělý i tím, že ukazuje dobu, kdy se výroba ruční měnila na strojní, se kterou začal právě zeť Aloise Wesselse – Karel Pivný. Na osudu jednotlivých osobností demonstruje expozice počátky výroby Olomouckých tvarůžků přes dobu před první světovou válkou, kdy se členové rodu Wesselsů stali největšími výrobci Olomouckých tvarůžků.

Druhé poschodí otevírá dobová pracovna Karla Pivného, další místností je retro “Sokolské kino Loštice”, kde se promítají filmy o výrobě a historii Olomouckých tvarůžků. Následuje místnost, ve které jsou umístěny originály formovacího a koupacího stroje z 20. století. Zde je i rekapitulace historie výroby Olomouckých tvarůžků v Lošticích na časové ose. Ta končí dobou socializace a současnou výrobou. Té je pak věnována samostatná místnost, ze které se dostanete do galerie fotografií ukazující proměny závodu od restituce v roce 1990 až po současnost.

Vyhrajte rodinnou vstupenku 2+2 (vstup do Muzea se řídí platnými pandemickými opatřeními).Soutěžní otázka: V kterém roce získaly tvarůžky na světové výstavě ve Vídni ocenění?
a) 1772
b) 1872
c) 1972

Správnou odpověď zasílejte na mail soutez@tojesenzace.cz do 12.12.2021. Do předmětu uveďte Tvarůžky. Vyhrává 150. a 250. správná odpověď. Výherce budeme kontaktovat emailem a výhru mu následně zašleme. Řídíme se GDPR a s Vašimi osobními údaji nakládáme v souladu se zákonem. Kontaktní údaje slouží pouze k doručení případné výhry.

Připravila Beata Havranová, Foto: archiv Muzeua Olomouckých tvarůžků, https://www.tvaruzky.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *