Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

BydleníZe života

Jak mít navždy uklizeno aneb desatero udržitelného pořádku

Jaro je ideálním časem pro úklid duše i domova. Toto roční období bývá často spojováno s novým začátkem, detoxem a celkovým restartem. Slunce, touha po změně a delší dny bývají důvody, které nás nutí začít po zimě opět něco dělat. Současná situace nás navíc silně motivuje poslat nevyužívané věci na místa, kde znovu získají význam a pomohou. Zároveň je vytváření systému určitou formou terapie. Organizování vlastního domova nebo kanceláře nás nejen fyzicky zaměstná, ale pomůže také zklidnit stresové receptory. Tomuto tématu se profesionálně věnují Pavlína Stefanová a Lucie Kocman, které v seriálu „Královny pořádku“ ukazují, jak zajistit ve svém domově trvalý a udržitelný pořádek. A připravily pro vás desatero rad, které budou třeba i vaším prvním krokem k harmonickému bydlení i bytí.

Necítíte se doma, nebo v práci dobře? Pak je potřeba něco změnit! Pavlína a Lucie se organizaci domácností věnují s absolutním nasazením. V každém domově lze zajistit trvalý pořádek, člověk se ale nesmí bát posílat věci dál. S celým procesem organizace úzce souvisí také psychická stránka. Vizuální smog, kterým jsme v mnoha případech zahlceni, podporuje vnitřní neklid. Zbavování se nepotřebného jde ruku v ruce se zklidněním mysli. Prostor, v němž trávíme čas, má často obrovský vliv na psychiku. I z toho důvodu Lucie s Pavlínou často své nápady konzultují s psychoterapeutkou a koučkou Michaelou Tetzeli. „Čistota prostředí a zorganizovaný prostor často odráží stav naší mysli. Tím, že si zorganizujeme či uklidíme prostor kolem sebe, si často uklidíme i sami v sobě, ve světě vnitřních pocitů, principů a hodnot. Při úklidu, nebo organizaci oddělujeme potřebné od nepotřebného, důležité od nedůležitého. Tím vynášíme na světlo, co v životě potřebujeme a co má své místo,“ vysvětluje Michaela Tetzeli.

Pořádek by si přál mít doma každý, ne všichni ale vědí, jak na to. Nebo třeba jen nevědí, kde začít, tak radši neudělají vůbec nic. Profesionálky v oboru si pro vás připravily deset rad, které vám ukážou, jak na to:

  1. Udělejte si čas – rozhlédněte se kolem sebe a řekněte si co vás pálí nejvíc. Zvažte váš časový fond. Když máte hodinu, nezačínejte s kuchyní, ani šatníkem.
  2. Nezahlťte se hned na začátku – začněte klidně s něčím menším, zásuvkou s naprostými zbytečnostmi, skříňkou pod dřezem, šuplíkem psacího stolu.
  3. Postupujte od menších věcí k větším – začněte skříňkami a poličkami, na šatník nebo kuchyň je potřeba vyhradit si celý den.
  4. Postupujte vždy stejně – nejdřív vyndejte vše ven, vyřaďte nepotřebné věci, prostor vytřete, provoňte a teprve potom vracejte věci zpět v logických celcích.
  5. Nechtějte mít vše hned – řekněte si, že každý den/týden zorganizujete jeden prostor, skříň, místnost dle vašich možností.
  6. Vytříděných věcí se brzo zbavte – co lze znova využít, darujte tam, kde je to potřeba. Věci větší hodnoty můžete prodat a částku investovat do organizérů, které pomohou nový řád udržet.7. Zbavte se zarovnaných horizontálních ploch věcmi – stovky malých věcí na skříňkách a poličkách jsou nešvarem většiny českých domácností. Když jsou zaskládané vrstvou věcí, nemůžeme nic najít a je těžké zklidnit mysl a v klidu odpočívat. Věci vytřiďte a vytvořte jim dedikované logické místo, použijte krabičky, organizéry, košíky. A zbytek ploch nechte prázdný8. Nebojte se říct si o pomoc – můžete to zvládnout s partnerem, dětmi. Někdy je lepší nadhled cizí osoby. Často pomůže kamarádka. Nebo si můžete objednat Lucii a Pavlínu k sobě domů a ty vám s organizací rády pomůžou.
  7. Pochvala – užijte si nové uspořádání. Oceňte se a odměňte se. Třeba tím, že si koupíte krásnou vázu na jídelní stůl, když dokončíte organizaci kuchyně.
  8. Inspirace – pokud nevíte, co v jednotlivých místnostech dělat, podívejte se na seriál Královny pořádku na www.mall.tv nebo na Instagram @o_domove.

Zdroj a foto: Mall.tv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *