“K dobrému jídlu nepotřebuješ stříbrnou vidličku”

Autorem tohoto výroku je americký šéfkuchař celebrit Paul Prudhomme, který vařil i na dvou prezidentských inauguracích. Dobré jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí domova se svými nejbližšími, pokud do něj vložíte kousek sebe a připravíte ho s láskou. S recepty vám pomůže další oblíbený šéfkuchař Gabo Kocák, který 1. října na TV Paprika představí recepty mezinárodní kuchyně v nové kuchařské show Celý svet na panvici.

Lokální produkce na TV Paprika
Diváci TV Paprika jsou zvyklí na přísun skvělých receptů od známých tváří z kulinářského světa. Od šéfkuchaře Jiřího Halamky, až po jeho slovenské kolegy – šéfkuchaře Pepeho s jeho zdravou kuchyní, přes oblíbeného šéfkuchaře Gaba Kocáka anebo cukrářku Mimi Šramovou. Pestré, zdravé, netradiční, a především velmi chutné recepty přinášely divákům každý rok novou a novou inspiraci. Tentokrát se Gabo Kocák opět objeví na televizních obrazovkách, a to s více než 30 recepty z různých koutů světa v 16 dílech, s přibližně 960 natočenými minutami jejich přípravy a špetkou improvizace. Víte, jak připravit baba koláč, daal nebo kachní konfit? A co přísady jako tapioka, shimeji, ragout nebo fava? Všechny odpovědi a spoustu inspirace na nejrůznější pochoutky načerpáte v pořadu Celý svet na panvici.

Pastva pro oči i chuťové pohárky
Rodinný oběd je skvělou příležitostí, kdy se sejít se svými blízkými a strávit příjemné chvíle u dobrého jídla. Italové jsou například zvyklí pozvat své blízké na oběd nebo večeři, ale hosté přicházejí už v době, kdy se jídlo začíná teprve připravovat. Každý se do vaření zapojí svojí troškou a z přípravy pokrmů se stane doslova událost. Pokud vás tento nápad zaujal, přinášíme vynikající recept na pečené kokosové kuře s kořenovou zeleninou, bylinkami a granátovým jablkem, které vaše hosty jistě ohromí!

Suroviny:
4 kuřecí stehna
Sůl a koření (podle chuti)
Česnek
2 cibule
4 PL másla
2 PL olivového oleje
3 mrkve
3 stonky celeru
¼ šálku hladké mouky
3 šálky kuřecího vývaru
2 limetky
120 ml kokosového mléka
20 g koriandru
10 g zázvoru
2 g čili
100 g jasmínové rýže
1 badyán

Postup:
Kuřecí maso osolte a okořeňte dle chuti. Dvě polévkové lžíce másla a dvě polévkové lžíce olivového oleje rozehřejte na pánvi na mírném ohni. Přidejte kuřecí stehna, přikryjte je a nechte smažit 3-4 minuty, nebo do té doby, dokud není kuře pěkně propečené. Kuře vyndejte z pánve a odložte bokem. Následně přidejte cibuli, celer a mrkve, zvyšte teplotu na středně vysokou a za stálého míchání restujte 5 minut, dokud zelenina mírně nezkaramelizuje a změkne. Přidejte česnek a vařte ještě asi 30 sekund. Do hrnce vložte zbytek másla a nechte ho rozpustit. Přimíchejte mouku a pořádně promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky. Vařte za stálého míchání, dokud mouka nezhnědne a nezíská oříškové aroma. Pak přilijte vývar a kokosové mléko, vše dobře promíchejte. Kuřecí stehna vložte do omáčky a duste na mírném ohni. Závěrem ještě přidejte nastrouhaný zázvor a čili. Stehna podáváme s čerstvě nasekaným koriandrem, granátovým jablkem a jasmínovou rýží.

Pokud vás láká vyzkoušet nové recepty, ohromit návštěvu nebo jen udělat radost svým blízkým, sledujte od 1. října ve 14:00 dva díly za sebou nové kuchařské show Celý svet na panvici s Gabem Kocákem na TV Paprika, která opět sází na lokální produkci.

Zdroj a foto: AMC Networks International

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.