Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiSportZe života

Česko se přidalo ke globálnímu fotbalovému hnutí Team up for Ukraine. Pomůže tím komunitám zasaženým válkou na Ukrajině.

Pod stadionem Viktoria Plzeň se 14. prosince potkali partneři Fotbalu pro rozvoj, aby společně upozornili na důležitost začlenění ukrajinských obětí války do každodenního života naší společnosti. Týmy složené z klientů nízkoprahových a integračních zařízení si zahrály fotbal, který je pro mladé lidi díky své univerzálnosti vhodným nástrojem k rozvíjení sociálních dovedností. Fotbal pro rozvoj se společně s magazínem Football Club a společností DEMI Sport zapojuje do mezinárodní fotbalové kampaně Team up for Ukraine a nabízí své kapacity pro přímou pomoc mladým hráčům z Ukrajiny. 

 „Těší nás, že můžeme nadále vytvářet a nabízet mladým lidem bezpečný prostor, kde se mohou učit hodnotám, respektu a vzájemnému porozumění. Naše platforma pomáhá skrze fotbal a odborné vzdělávací metody utvářet v lidech principy solidarity, které vnímáme jako základ pro další integrační vztahy,“ říká manažer programu Fotbal pro rozvoj, Ansley Hofmann.

Fotbal jako podpůrný nástroj integrace cizinců
Mezinárodní kampaň Team up for Ukraine vyzývá fotbalový svět, aby kolektivně reagoval formou dlouhodobě udržitelné podpory komunitám zasaženým válkou na Ukrajině. Výzva vznikla pod taktovkou Common Goal, globálního charitativního hnutí, kterého je od roku 2016 Fotbal pro rozvoj jako jediná organizace v Česku aktivním členem.

Fotbal pro rozvoj nabízí svou platformu, která spojuje zástupce neziskových i komerčních organizací, akademické sféry a fotbalového průmyslu, pro přímou pomoc a využití fotbalu jako nástroje na podporu integrace lidí do české společnosti. Mladí lidé se mohou zapojit do pravidelných psychosociálních a inkluzivních aktivit prostřednictvím fotbalových tréninků a zápasů v rámci Ligy férového fotbalu – projektu Fotbalu pro rozvoj, do které je aktuálně zapojených 7 regionů Česka.

Co válka ničí, fotbal dokáže slepovat
V Plzni se povedlo postavit první tým Ligy férového fotbalu, složený čistě z ukrajinských dětí, které se svými rodinami utekly před válkou s Ruskem. Z Ruska aktuálně pochází jejich fotbalový trenér, Georgy Mezhuev, který se sám kvůli ruskému režimu přestěhoval do České republiky a na vlastní kůži se potýkal s integrací u nás. Fotbal sám vnímá jako nástroj, který složitost začlenění se do cizí země dokáže značně usnadnit.

„Můžete si přijít zahrát svou oblíbenou hru, zasportovat, ale taky si tam s ostatními povídat, když vás něco trápí. Ligu férového fotbalu můžete hrát od šesti až do devatenácti let. Na začátku jsem se trochu bál, jak spolu budou děti různého věku komunikovat, ale fotbal je dokonale spojuje. Ti starší jsou k mladším moc pozorní. Jsou jak jejich větší bratři. Je to moc pěkné sledovat,“ říká dvacetiletý trenér a terénní pracovník pro cizince plzeňského integračního centra Tady a teď.

Adventní doba přinesla zasněžené hřiště i dárky pro týmy
Na turnaji posledního kola podzimní části Ligy férového fotbalu, kterou tradičně organizuje Fotbal pro rozvoj po celé republice, se v Plzni potkalo 5 týmů složených z lokálních nízkoprahových klubů neziskových organizací. Na místě byli také partneři Fotbalu pro rozvoj, kteří se do kampaně Team up for Ukraine aktivně zapojili. Za společnost DEMI Sport, která ukrajinskému týmu darovala sadu dresů, přišel mladé hráče podpořit bývalý fotbalový reprezentant Jan Rajnoch.

„Když nás platforma Fotbal pro rozvoj oslovila s nabídkou spolupráce, neváhali jsme ani minutu. Právě na hřištích se buduje charakter dětí a dospívajících, kde poznávají sílu týmové spolupráce a fotbal zkrátka dává naději všem bez rozdílu,“ komentuje spolupráci Rajnoch, aktuálně šéf marketingu DEMI Sport.

Mediální partner turnaje Football Club přichystal pro každého fotbalistu výběr výtisků a ředitel magazínu Ondřej Tůma následně v rozhovoru sepsal příběh ruského trenéra Mezhueva. Plzeňské týmy Ligy férového fotbalu přišli osobně podpořit také zástupci fotbalového klubu Viktoria Žižkov.

Více o Fotbalu pro rozvoj
Fotbal pro rozvoj je platforma, která od 2006 propojuje ohrožené děti a mladistvé, organizace z celého světa využívající fotbal pro vzdělávání a rozvoj, akademickou sféru a fotbalový svět. Unikátní spojení zkušeností těchto organizací, odborníků, vzniklých metod a poznatků vytváří jedinečný rozvojově-vzdělávací nástroj. Fotbal pro rozvoj je jediná iniciativa u nás, která od roku 2016 spadá do mezinárodní sítě Common Goal, sdružující více než 135 organizací z 90 zemí světa. Projekt otevírá společensky důležitá témata a vzdělává v sociálních oblastech přímo na fotbalovém hřišti. Organizuje fotbalové ligy, turnaje, workshopy, osvětové kampaně a kulturní akce, kde se potkávají lidé z nejrůznějších sfér, kteří společně věří, že fotbalem dokážou měnit svět k lepšímu.

Mezi hlavní partnery projektu patří FIFA Foundation, UEFA Foundation, Evropská Unie, hl. m. Praha, Člověk v tísni, Common Goal, Visegrad Fund, Univerzita Palackého v Olomouci a mnoho dalších.

Foto: archiv projektu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *