Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Počet transakcí v restauracích je tři roky po začátku pandemie stále poloviční. Za oběd si lidé v únoru opět připlatili

Restauracím se stále nepodařilo dosáhnout úrovně návštěvnosti z doby před covidem. Oproti únoru 2020 v nich nyní obědvá o 46 % méně lidí. Ve srovnání s tímto měsícem zároveň výrazně vzrostly ceny poledního menu, v některých regionech téměř o polovinu. Češi za něj nyní zaplatí necelých 178 korun. V meziročním srovnání vzrostla cena o 15,4 % a přibližně tak kopíruje inflaci. Nejvyšší částku za oběd dají lidé v Praze, nejvýrazněji ve srovnání s lednem stouply ceny v Jihlavě. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet společnosti Edenred.

Podle Edenred Restaurant Indexu v únoru ceny obědů po lednové stagnaci opět mírně stouply. Nejde však o tak výraznou změnu, jak bylo běžné v minulém roce. Z lednových 177,80 korun vzrostla průměrná cena obědového menu o 50 haléřů na 178,30 korun. V meziročním srovnání s únorem 2021 stoupla průměrná cena o 15,4 %, přibližně tak kopíruje inflaci. Oproti lednu rovněž klesl celkový počet transakcí, což je dáno kratším měsícem.

Návštěvnost restaurací je stále daleko za předcovidovými čísly
V březnu to budou tři roky od chvíle, kdy v České republice naplno vypukla pandemie koronaviru. Data společnosti Edenred však ukazují, že se restauracím ani po odeznění karanténních opatření stále nepodařilo vrátit na předcovidová čísla. Ve srovnání s obdobím před příchodem pandemie činil v únoru počet transakcí v restauracích jen 54 %. „Vliv koronavirové pandemie je na návštěvnosti restaurací stále znát. Vůči měsíčním průměrům před rokem 2020 je bezmála poloviční. Ačkoliv se rozdíl postupně zmenšuje, k úplnému návratu strávníků do restaurací je stále daleko. Situaci nepomohla ani inflace, kvůli které domácnosti pečlivěji zvažují své výdaje a často volí levnější alternativy stravování,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

Od počátku pandemie vyrostly ceny obědů téměř o polovinu
Ve srovnání s únorem 2020 si za oběd lidé výrazně připlatí. Nejvíce se zdražování dotklo strávníků v Plzni a Ostravě, kde cena obědů od začátku koronavirové pandemie vzrostla o více než 45 %. Zatímco v únoru 2020 za oběd Ostravané průměrně zaplatili 119,90 korun, v únoru letošního roku tato částka činila již 173,80 korun. Zdaleka nejmenší nárůst je v tomto období naopak možné pozorovat ve Zlíně a v Ústí nad Labem, kde ceny poledního menu vzrostly o méně než třetinu.

„Naše data ukazují výrazné rozdíly i mezi městy a kraji, které jsou si z geografického i sociodemografického hlediska velmi blízko. To mnohdy vyúsťuje v situace, kdy si musí lidé v některých regionech za obědy ve srovnání se sousedním městem měsíčně připlatit i několik stovek korun. To může podobně jako v případě pohonných hmot, oblečení nebo potravin vést k tzv. cenového turismu,“ dodává Aneta Martišková.

Nejdražší je oběd v Praze, nejvíce zdražili restauratéři v Jihlavě
Polední menu bylo v únoru již tradičně nejdražší v Praze, která nadále zůstává jediným krajským městem, kde průměrná cena přesahuje hranici dvou set korun. Oběd v hlavním městě v únoru vyšel na 202 korun. Za Prahou následuje Brno, kde se lidé průměrně najedli o více než 10 korun levněji. Za oběd zaplatili 191,10 korun. Nejlevněji jídlo pořídili strávníci ve Zlíně – polední menu zde stálo 161,90 korun. O titul nejlevnějšího krajského města v republice tak po čtyřech měsících přišla Jihlava, která se v únoru s cenou 162,80 korun dělila o druhé místo s Ústím nad Labem. Právě v Jihlavě totiž rostly za poslední měsíc ceny oběda vůbec nejrychleji. Strávníci si v porovnání s lednem museli za jídlo připlatit 2 koruny a 10 haléřů.

Dovážkové služby v únoru mírně posílily
V únoru se opět mírně snížil podíl transakcí provedených přímo v restauracích. Z 80,2 % klesl na 77,3 %. O necelá 3 % tak vzrostl podíl rozvážkových služeb. „Přestože podíl návštěv restaurací zaznamenal v únoru mírný pokles, stále se jedná o relativně silné číslo. Zvlášť pak ve srovnání s posledními lety, kdy rozvážkové služby zažívaly rozkvět, zatímco restaurace trpěly na nedostatek zákazníků. Od léta minulého roku se situace vesměs stabilizovala a pokud se nestane nic mimořádného, očekáváme, že poměr návštěv restaurací a objednávek z rozvážkových služeb nadále zůstane v blízkosti současných čísel,“ říká Aneta Martišková.

Město II.20 II.21 II.22 X.22 XI.22 XII.22 I.23 II.23 nárůst cen 2020/2023 nárůst cen 2021/2023 nárůst cen 2022/2023
Praha 146,2 159,2 173,6 197,4 198,7 201 201,2 202 38,20 % 26,90 % 16,40 %
České Budějovice 131,2 142,9 157,1 182 182,9 184,4 184,5 185,4 41,30 % 29,70 % 18,00 %
Plzeň 130,4 144,9 161,3 186,9 187,2 189,4 189,6 189,7 45,50 % 30,90 % 17,60 %
Karlovy Vary 124,9 138,1 143 168,7 170,3 170,5 170,8 171,8 37,60 % 24,40 % 20,10 %
Ústí nad Labem 122,6 135,1 141,8 157,4 159,7 162,2 162,6 162,8 32,80 % 20,50 % 14,80 %
Liberec 128,5 138,1 154,5 180 182,1 183,2 184,1 184,2 43,30 % 33,40 % 19,20 %
Hradec Králové 126,9 135,3 151,9 173,8 175,7 176,9 177,3 177,5 39,90 % 31,20 % 16,90 %
Pardubice 126,3 135,7 153,6 175,8 178 181,7 181,9 182 44,10 % 34,10 % 18,50 %
Jihlava 119,3 132,6 137,1 157,6 158,7 159,9 160,7 162,8 36,50 % 22,80 % 18,70 %
Brno 136,8 148,8 163,4 185,5 187,8 190 190,1 191,1 39,70 % 28,40 % 17,00 %
Zlín 123,3 130,5 139 159,6 159,8 161 161,5 161,9 31,30 % 24,10 % 16,50 %
Olomouc 119,9 123,7 135,8 158,6 161,6 163 163,6 163,7 36,50 % 32,30 % 20,50 %
Ostrava 119,8 130,7 147,6 169,3 170,9 172,9 173,7 173,8 45,10 % 33,00 % 17,80 %
Česká republika 129,9 140,9 154,5 174,1 175,6 177,6 177,8 178,3 37,30 % 26,50 % 15,40 %

Zdroj: Edenred CZ, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *