Velikonoce jinak se Zlatým Bažantem

Pavel Berky je mladý talentovaný kuchař, který pochází ze slovenské Rimavské Soboty. V roce 2020 se v soutěži MasterChef Česko umístil na třetím místě. Když Pavel odloží designovou zástěru, věnuje se módnímu návrhářství. Právě jídlo ho v tvorbě často inspiruje a tyto dvě činnosti rád kombinuje. Vznikají tak originální projekty propojující design a gastronomii. Pavel s oblibou využívá netradiční kombinování surovin. Pro pivní značku Zlatý Bažant proto připravil recepty na neotřelé velikonoční pokrmy inspirované prémiovým ležákem Zlatý Bažant, které oceníte nejen na Velikonoční pondělí, ale využijete je i po velikonočních svátcích, vedle piva Zlatý Bažant jsou totiž jednou z hlavních ingrediencí vajíčka. Překvapte letos rodinu i přátele neotřelým velikonočním menu na slavnostní tabuli. Krásné Velikonoce!

Prémiový Ležák Zlatý Bažant
Pivní značka Zlatý Bažant získala svůj název díky zlatavě žluté barvě a hojném výskytu bažantů v okolí pivovaru Hurbanovo na Slovensku, kam sahají její kořeny.

Zlatý Bažant je prémiový světlý ležák, který vyniká vyváženou plnou chutí, výrazným chmelovým aromatem a příjemně doznívající hořkostí. Sytou zlatožlutou barvu mu dodává kvalitní slad. Chuť je středně plná s vyváženým řízem. Vychutnat si ho můžete z lahve nebo plechovky, ideálně s pokrmy podle receptů Pavla Berkyho.

Košíčky z listového těsta a vajíčkovo-pivní krém podle Pavla Berkyho
Suroviny na košíčky z listového těsta:
250 g listového těsta
1 žloutek

Suroviny na vajíčkovo-pivní krém
7 vajec
50 ml prémiového ležáku Zlatý Bažant
1 lžička dijonské hořčice
1 citron
rostlinný olej
mletá uzená paprika
sůl
pepř
pažitka na ozdobu

Postup na vajíčkovo-pivní krém
Čtyři vejce uvařte natvrdo. Ze zbylých vajec vyklepněte žloutky. Bílky odložte na jindy, v tomto receptu je nebudete potřebovat. Žloutky vlijte do vyšší nádoby na mixování. Přidejte prémiový ležák Zlatý Bažant, hořčici, šťávu z půlky citronu, papriku, sůl a pepř. Pomocí mixéru s nástavcem šlehací metly začněte směs šlehat. Během šlehání přidávejte olej, dokud nevznikne hustá majonéza. Olej přilévejte opatrně, jen mírným proudem. Na toto množství žloutků spotřebujete zhruba 250 ml oleje. Uvařená vejce oloupejte a vložte do mixéru. Přidejte ⅔ pivní majonézy a vše rozmixujte na hladký hustý krém. Pokud se vám zdá, že je krém příliš hustý, přidejte i zbytek majonézy nebo přilijte trochu piva Zlatý Bažant. Na závěr dochuťte solí a pepřem. Krém dejte do cukrářského pytlíku a uchovejte zatím v lednici.

Postup na košíčky z listového těsta
Troubu předehřejte na 190 °C. Listové těsto vyválejte na tloušťku 2–3 mm. Z těsta vykrojte kolečka o průměru asi 6 cm. Kolečka rozdělte na polovinu. Jednu nechte v celku a z druhé menším vykrajovátkem o průměru asi 3,5 cm vykrojte středy. Plné nevykrojené kolečko potřete žloutkem a poté na něj položte kolečko s vykrojeným středem. Kraj vykrojeného kolečka také potřete žloutkem. Takto připravená kolečka položte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě 20–25 min. Upečené a vychladlé košíčky naplňte krémem a ozdobte pažitkou.

Dvoubarevná pivní nádivka podle Pavla Berkyho
Suroviny:
300 g bílého toustového chleba
400 g uzeného masa (žebra, krkovice ap.)
150 ml prémiového ležáku Zlatý Bažant
100 ml smetany ke šlehání
150 g másla
7 ks vajec + 1 žloutek
50 g mladých kopřiv
50 g medvědího česneku
50 g pažitky
tuk + strouhanka na vymazání a vysypání formy

Postup:
Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky a nechte je při pokojové teplotě vyschnout do druhého dne. Pokud spěcháte, můžete si pomoci troubou. Rozehřejte ji na 90 °C a kousky chleba v ní nechte schnout zhruba 40 minut. Uschlé kousky chleba rozdělte na dvě části, 250 g a 100 g. Větší část dejte do mísy a nechte zatím stranou. Do menšího rendlíku nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody ponořte medvědí česnek a nechte ho 30 s povařit. Poté ho vyjměte a zchlaďte v misce s ledovou vodou. To samé udělejte i s kopřivami. Bylinky tím zbavíte nahořklé chuti a získají také krásně tmavozelenou barvu. Po ochlazení (asi 30 s) je z vody vyjměte a dobře vyždímejte. Do mixéru se sekacím nástavcem nasypte menší část krutonů (100 g), přidejte vyždímaný medvědí česnek, 100 ml prémiového ležáku Zlatý Bažant, žloutek, sůl a pepř. Pulzováním vše rozmixujte do husté jemné kaše. Z ní pak uválejte váleček, pevně ho zabalte do potravinové fólie a odložte zatím do lednice. Vyždímané kopřivy a pažitku nasekejte nadrobno a přidejte do mísy se zbylými krutony. Přidejte sůl a pepř a zalijte smetanou smíchanou se zbytkem piva Zlatý Bažant (50 ml). Vejce jedno po druhém vyklepněte, oddělujte zvlášť žloutky a bílky. Do mísy kuchyňského robotu vložte změklé máslo s větší špetkou soli. Začněte šlehat a v průběhu šlehání do něj postupně zapracujte všechny žloutky. Z bílků a trochy soli ušlehejte tuhý sníh. Do namočených krutonů zapracujte vyšlehané máslo se žloutky a nakonec i tuhý sníh. Formu na pečení vymažte tukem a vysypte strouhankou. Nalijte do ní polovinu vzniklého těsta. Z lednice vytáhněte váleček z krutonů a medvědího česneku. Stáhněte z něj fólii a položte ho do středu formy. Nalijte zbylou část těsta a pečte nádivku zhruba 50 minut ve troubě vyhřáté na 170 °C.

Zdroj a foto: Zlatý Bažant

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *