Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Moderní léčba hypertenze

Světová zdravotnická organizace varuje, že zvýšený krevní tlak je nadále nejvýznamnější rizikový faktor předčasného úmrtí. Celosvětově se týká 1,13 bilionů osob a toto číslo s rostoucí světovou populací stále roste. Onemocnění postihuje každou pátou ženu a každého čtvrtého muže a nevyhýbá se ani slavným a bohatým (viz odkazy dole).

Samotný fakt naprosto nedostačující kontroly hypertenze je označován jako kardiovaskulární skandál číslo jedna. I když máme k dispozici celou paletu účinných a finančně dostupných léčiv, polovina pacientů o svém onemocnění vůbec neví a méně než jeden člověk z pěti má svůj krevní tlak pod kontrolou. Pokud bychom uplatnili náročnější a současně doporučovanější cíl snížení krevního tlaku až k optimálním hodnotám pod 130/80 milimetrů rtuti, je to podle nejnovější literatury dokonce méně než 3% hypertoniků.

Zvýšenému krevnímu tlaku se nechvalně přezdívá tichý zabiják. Srdce musí dlouhodobě pumpovat proti vyššímu odporu, což způsobuje jeho zbytnění “hypertrofii” a také ztrátu pružnosti cév. Tyto změny se po čase stanou nevratnými a dostat krevní tlak v této situaci pod kontrolu již může být svízelné nebo i nemožné. Velkou pozornost proto vědci upínají k dlouhodobější kontrole krevního tlaku, než je jednorázové změření v ordinaci lékaře, aby se vzniku nevratných změn předešlo. Za kontrolu výše krevního tlaku bychom měli být zodpovědní my sami pomocí domácí monitorace validovanými tonometry (např. Omron), která má být základním pilířem při úpravě léčby. Vědci hledají i nové postupy, jak krevní tlak dlouhodobě sledovat, na letošním světovém kongresu hypertenze byla například přestavena metoda grafenového tetování předloktí nad zápěstními tepnami, které dokáže pomocí měření impedance monitorovat krevní tlak nonstop.

Jedním z nejvýznamnějších objevů minulého roku je fakt, že pokud snížíme krevní tlak o pouhých pět milimetrů rtuti, dosáhneme snížení rizika kardiovaskulárních komplikací už od výše krevního tlaku 120 mm rtuti. To znamená, že má smysl ovlivňovat výši krevního tlaku mnohem dříve, než jedinec přesáhne magickou hranici diagnózy hypertenze 140/90 mm Hg, což může ovlivnit i každý sám úpravou životního stylu. I v léčbě se svět posouvá, hledají se látky podobné již osvědčeným s menšími nežádoucími účinky, na obzoru je injekční léčba hypertenze podávaná pouze 2x ročně na bázi regulace solného metabolismu v organismu zásahem do syntézy zodpovědných hormonů. Všechny tyto snahy by měly zpříjemnit a zjednodušit život pacientům s celoživotní léčbou vysokého krevního tlaku, kdy je pravidelné a bezchybné užívání předepsaných léků naprosto zásadní.

Nejdůležitější, ale zůstává co nejdelší zachování zdravých a mladých cév, což je z velké části na nás samotných. Pravidelná každodenní fyzická aktivita, zdravá tělesná hmotnost s minimem nitrobřišního tuku, vyvážená strava, omezení spotřeby alkoholu a kuchyňské soli jsou ty nejlepší rady, jak se zvýšenému krevnímu tlaku vyhnout až do vysokého věku.

Komentář pro nás připravila MUDr. Eva Kociánová, Ph.D.

Zdroje:
https://spectrum.ieee.org/continuous-blood-pressure-monitor-tattoo
https://poweredbyorange.com/10-famous-celebrities-with-high-blood-pressure-problems/
https://www.nbcnews.com/pop-culture/celebrity/youtube-star-kevin-samuels-died-hypertension-medical-examiner-conclude-rcna39010

Foto: archiv Omron

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *