Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiTechnologie

První pomoc hrou. Nový web Českého červeného kříže bude zdarma vzdělávat děti, pomáhají superhrdinové i Tomáš Zonyga

Finanční gramotnost, informační gramotnost, počítačová gramotnost, ale co gramotnost první pomoci? Ta nepatří mezi nejžhavější témata. Přitom ročně na mrtvici zemře přes 8 tisíc lidí, s infarktem je denně hospitalizováno 123 lidí a každoročně dochází k více než 20 tisícům vážných úrazů dětí. ČČK projektem Mladý zdravotník dlouhodobě podporuje znalost první pomoci, i proto nyní přichází s novým webem, který chce hravou formou oslovit zejména děti, ale i rodiče a školy. Děti se tu mohou o první pomoci dozvědět více i díky kvízům a interaktivním hrám. Učitelé zase mají zdarma k dispozici materiály, které jim pomohou oblast dětem lépe přiblížit. Návštěvníci webu zde ale najdou i rozhovory se známými osobnostmi, jako jsou lezec Adam Ondra nebo parkourista Tomáš Zonyga. Cílem kampaně je dostat na web 75 tisíc lidí a oslovit až 5 tisíc škol.

„Děti jsou skupina, u které je znalost první pomoci přirozeně nejmenší, ale zároveň u ní dochází k více než 20 tisícům vážných úrazů ročně. V některých případech nelze čekat na příjezd záchranné služby a znalost první pomoci může být zásadní pro záchranu života. Proto jsme se rozhodli, že mezi dětmi posílíme ‚gramotnost první pomoci‘ a pomůžeme rozšířit potřebné znalosti novou formou. I laická resuscitace zvyšuje šance na přežití až trojnásobně. Osvěta je dnes zásadní také v souvislosti s nárůstem úrazovosti v důsledku pandemie, kdy byly děti spíše doma a příliš se nehýbaly. Navíc přichází období letních prázdnin, kdy k úrazům dochází častěji. Chceme pro oslovení dětí udělat maximum, a proto vznikl zbrusu nový web plný kvízů a interaktivních her,“ říká k projektu Mladý zdravotník Miroslava Jirůtková, vedoucí Programového oddělení Úřadu ČČK.

Nutnost vzdělávat děti novými způsoby potvrzují i čísla. Podle zprávy „EU Kids Online“ se 73 % z nich na internetu nejčastěji dívá na videa a téměř polovinu z nich zajímají i hry. Hravá forma, kterou Český červený kříž pro projekt zvolil, proto klade důraz zejména na vizuální stránku a interaktivitu.

„To, jak nový Mladyzdravotnik.cz vypadá a jak je uspořádaný, vychází mimo jiné z informací, které jsme získali od dětí a učitelů. Než jsme se pustili do programování, udělali jsme si totiž mezi nimi rozsáhlý průzkum, kde jsme se ptali na jejich preference, a zkoušeli, jak je dokážeme co nejlépe oslovit. Webem tak například návštěvníky budou provázet postavičky superhrdinů – mladých zdravotníků,“ popisuje pozadí vzniku nové podoby webu Martin Půlpitel z digitální agentury Ackee.

„Celý projekt je určený hlavně pro děti, zásadní pro osvětu a instruktáž jsou však i učitelé. Právě jim nabízíme na webu zdarma pracovní listy a další výukové materiály, které si mohou bezplatně stáhnout a použít ve školách, kde mají možnost oslovit více dětí najednou a věnovat se i praktickým ukázkám. Proto postupně oslovíme téměř 5 000 škol maily a dopisy s podrobným návodem ke všemu, co na webu najdou. Na tvorbě projektu jsme spolupracovali s agenturou Boomerang Communication, která se za více než 13 let podílela na vzniku většiny digitálních a tištěných materiálů ČČK,“ dodává Miroslava Jirůtková.

Hry, kvízy i Tomáš Zonyga
Na novém webu se návštěvníci dozvědí, jakou pomoc poskytnout při úrazech nebo neúrazových stavech, jako jsou infarkt, mrtvice nebo epileptický záchvat. Správným postupům se děti mohou učit i pomocí kvízů, které otestují potřebné znalosti například pro situace, kdy dojde k hadímu uštknutí nebo astmatickému záchvatu. Kromě toho zde naleznou i ilustrace a informace o stavbě a funkci lidského těla nebo hry, ve kterých musejí vybírat například správné předměty k ošetření v dané situaci.

„Chceme, aby celý zážitek byl pro děti nejen co nejzábavnější, ale i přínosný. Kromě kvízů a her najdou na webu i rozhovory se známými lidmi, jako je český lezec a olympionik Adam Ondra nebo slavný parkourista Tomáš Zonyga. Pomoci influencerů populárních u dětí, ale i u rodičů a učitelů využijeme rovněž v reklamní kampani. Zároveň zpřístupňujeme web ukrajinským dětem a rodičům, proto byl kompletně přeložen i do ukrajinštiny. Kromě této virtuální formy ČČK samozřejmě nabízí také praktické kurzy první pomoci pro žáky základních škol a Kroužky mladého zdravotníka, kde se děti seznámí se stavbou a funkcí lidského těla a souvisejícími oblastmi,“ doplňňuje Miroslava Jirůtková.

Více o projektu
Jedním z dlouhodobých projektů Českého červeného kříže je Mladý zdravotník, který má za cíl nejen dětem a mladým lidem vysvětlit, jak poskytnout první pomoc a jak se správně zachovat v krizových situacích nebo v ohrožení života. Za účelem oslovení dětí hravější formou se ČČK rozhodl využít svých dlouholetých zkušeností a spustil nový web. Na něm děti, rodiče a učitelé naleznou kvízy a hry i vzdělávací materiály ke stažení zdarma. Přestože primárním cílem projektu je posilovat gramotnost v oblasti první pomoci, mohou lidé na stránkách nalézt také tipy, jak pečovat o své psychické zdraví, nebo rozhovory se zajímavými lidmi. Informace o kurzech ČČK.

Zdroj a foto: Mladý zdravotník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *