Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Dovolená a doplňky stravy

Léto je v plném proudu a spousta lidí vyráží na dovolenou. Během dovolené se náš životní stereotyp mění, máme jiný režim, často volnější a mimo domov. Jak je to v čase dovolené s doplňky stravy, které v běžném životním kolotoči užíváte?

Dovolená je příležitostí k relaxaci, poznávání nových míst a nabrání sil. Různé změny prostředí a navyklého režimu však mohou mít vliv na naše tělo a zdraví. Je proto důležité se na dovolenou připravit a zahrnout do svého plánu i vhodné doplňky stravy.

„Pokud užíváte doplňky stravy po celý rok, není důvod s nimi během letní dovolené přestávat. Jedna vynechaná dávka vás pravděpodobně nijak nerozhodí, ale vysazení doplňků stravy na delší čas už může mít efekt, jelikož pravidelnost užívání je jedním z klíčových faktorů pro získání všech přínosů, které suplementy nabízejí,“ uvádí Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Jelikož léto se pojí s vysokými teplotami a zvýšeným množstvím fyzických aktivit (i procházky jsou pohyb), ještě více potřebujeme zajistit našemu organismu dostatečný přísun živin. Skvělou službu vám proto udělá, pokud se rozhodnete ideálně už na jaře přidat do své výbavy multivitamin s vysokým obsahem vitaminů skupiny B, vitaminu C, zinku a hořčíku, které podporují imunitní systém a doplňují energii.

Neméně důležité jsou také omega-3 mastné kyseliny, jež jsou mimo jiné známé svými protizánětlivými vlastnostmi, což oceníte při zotavování se po fyzické aktivitě nebo sluneční expozici. A během cestování se jistě hodí nezapomenout přibalit i vhodná probiotika. Ta se postarají o udržení zdravé funkce trávicího systému a podporu imunitního systému.

Jestli vás čeká cesta letadlem v moderním stylu bez odbaveného zavazadla, pamatuje, že platí některá omezení na vnášení tekutin a potravin na palubu. Mnoho vitaminů a minerálů v kapslích je povoleno vzít přímo do letadla, ale určitě je dobré ověřit si pravidla přímo u konkrétní aerolinky. Pokud se bez suplementů rozhodně neobejdete a nechcete riskovat, můžete mít s sebou pro jistotu lékařské potvrzení o nutnosti užívání vašich doplňků stravy.

Ať už trávíte dovolenou u českého rybníčku, na mořské pláži, či v horách, myslete na to, že vysoké teploty a slunce mohou při podcenění jejich síly napáchat více škody než užitku. Dodržujte proto pitný režim a pijte vodu pravidelně během dne. To pomůže udržet tělo hydratované a vyrovnávat teplo. Můžete také přidat do svého jídelníčku čerstvé ovoce a zeleninu, které jsou bohaté na antioxidanty. Naopak se vyhýbejte tučnému a smaženému jídlu. Používejte opalovací krémy s vysokým faktorem ochrany slunce (SPF) a noste ochranné oblečení a klobouky, abyste se chránili před přehřátím a slunečním spálením. Slunce se odráží i od vody nebo sněhu, určitě se tedy chraňte i ve stínu.

O ČASP
Česká a slovenská asociace pro speciální potraviny (ČASP) je zájmové sdružení právnických osob založené v roce 2000. Asociace reprezentuje společné zájmy svých členů – výrobců a distributorů doplňků stravy, a to jak na národní, tak i na mezinárodní úrovni, a jejím hlavním cílem je aktivně se podílet na utváření přiměřeného a vyváženého legislativního rámce pro produkty podporující zdraví. Zároveň se všichni členové asociace zavazují dodržovat vlastní etický kodex pro prodej a marketing, který jde nad rámec platné legislativy v ČR a SR.

Členové ČASP
Alfa Medical Team, s. r. o., Amway, s. r. o., Benu Česká republika, a. s., Biovit Impex Co. ČR, s. r. o., Dr. Max Pharma, s. r. o., Egym Bohemia, s. r. o., Helvetia Direct Marketing, s. r. o., Favea Plus, a. s., Herbacos – Recordati, spol. s r. o., K2 Pharm, s. r. o., KUK Bohemia, spol. s r. o., Noventis, s. r. o., Nutrend D.S., a. s., Pragomed, s. r. o., Rosenpharma, a. s., Simply You Pharmaceuticals, a. s., Vegall Pharma, s. r. o., Walmark, a. s., Woykoff, a. s., Zentiva, a. s.

Přidružení členové ČASP
Česká komora farmaceutických asistentů, Aliance výživových poradců, PharmData, s. r. o., PharmINFO, spol. s r. o.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *