Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Jednu plzeň v Plzni prosím

Plzeň a pivo k sobě prostě patří. Kam jinam se také za ním vydat, něž do místa, kde má dlouholetou tradici. Každý si Plzeň spojí s Prazdrojem, který pravda je chloubou českého národa, ale pivních zážitků může nabídnout hned několik. Navštívit můžete experimentální Pivovar Proud nebo řemeslný Raven. O historii piva se dozvíte v Pivovarském muzeu. Určitě nevynechejte ani školu čepování – ta je pro všechny pivaře i nepivaře velkým zážitkem. A nezapomínejme ani na vyhlášené pivní a pivovarské festivaly. Je to tak, v pivu se tady můžete i vykoupat, tak půllitry připravit a jdeme degustovat.

Prosím jednu Plzeň
Prazdroj patří mezi nejnavštěvovanější místa v Česku, a to zcela právem. Piva z Plzeňského Prazdroje totiž dnes putují do více než 50 zemí světa a v jeho varnách se ročně vyrobí až 11 milionů hektolitrů piva. Při návštěvě Plzeňského Prazdroje můžete nahlédnout pod pokličku historické i současné varny či moderní stáčírny s kapacitou 120 000 lahví za hodinu. Ve smyslové expozici pak můžete ochutnat suroviny, ze kterých se slavný ležák vyrábí. Stojí za to navštívit labyrint ručně tesaných historických sklepů, který měří neuvěřitelných 9 kilometrů.  Na konci labyrintu se nachází ležácké dubové sudy, ze kterých vám načepují nefiltrované a nepasterizované pivo Pilsner Urquell. Takové jinde neochutnáte.

Je libo Gambrinus?
Návštěvu Prazdroje nesmíte zaručeně minout. Pokud už jste v pivovaru ale byli anebo hledáte trochu speciální zážitek, doporučujeme vyzkoušet prohlídkovou trasu v pivovaru Gambrinus. S průvodcem či průvodkyní se podíváte do historické i současné varny Gambrinusu a dozvíte se spoustu zajímavostí o mladším a možná méně známém bratru Plzeňského Prazdroje. Ani tady vás nemine degustace. Dozvíte se také, jak se o pivo starat a jak ho správně čepovat.

Zážitkové programy
V Plzeňském Prazdroji se také můžete zúčastnit zážitkových programů.  Tím vůbec nejoblíbenějším je škola čepování piva, na které si během tříhodinového kurzu osvojíte správné zásady čepování. Vydat se můžete i na Cestu pivovarského tovaryše a vyzkoušet si další pivovarská řemesla. Pivovar nabízí také možnost pronájmu posezení na šalandě, kde si můžete vychutnat pivo zcela tradičně.

Poznejte skryté části Prazdroje
V areálu Plzeňského Prazdroje nedaleko soutoku řek Mže a Radbuzy najdete minipivovar Proud. Na prohlídkách pivovaru nahlédnete do více než stoleté historie budovy bývalé elektrocentrály, která doposud nebyla přístupná. Aktuálně máte poprvé možnost nahlédnout dovnitř a vydat se na prohlídky. Každé pivo uvařené v Proudu prochází rukama jednoho ze sládků a je od začátku až do konce pod jejich pečlivým dohledem. Při závěrečné degustaci budete mít možnost posoudit sami. 

V pivě až po uši – pivní lázně v Purkmistru a Beerland
Být v pivě až po uši? Vaše tělo i vy si to velmi užijete. Pivo je totiž nápoj obsahující celou řadu cenných a tělu prospěšných látek, které mohou blahodárně působit nejen uvnitř těla, ale i navenek. Nejen milovníci piva si s chutí dopřávají horkou pivní lázeň, která díky obsahu vitamínu B, chmelu a obilného extraktu dokáže velmi pozitivně působit na pokožku i vlasy. V Plzni je můžete navštívit hned na dvou místech, a to v Beerlandu přímo v historickém centru nebo v pivních lázních Purkmistr v Černicích.

Minipivovar Raven
Máte chuť vyzkoušet něco nového? V minipivovaru Raven si jistě vyberete. Nečeká vás tam pouze klasický ležák, ale nejrůznější světové speciality s různými poměry alkoholu, a dokonce s několika příchutěmi. Že tohle stojí za ochutnání? To si pište!

Pivní festivaly
Už plánujete netrpělivě výlet za pivem? Otevřete si kalendář a naplánujte si vaši cestu tak, abyste stihli jeden z vyhlášených pivních festivalů. Ten první můžete navštívit v termínu od 15. – 16. září, to vás totiž čeká Slunce ve skle. Oblíbený festival pivovarů s neobvyklými pivní speciály z Čech i ze zahraničí. Několik desítek pivovarů nabídne degustaci v útulné atmosféře nádvoří pivovaru Purkmistr v Plzni – Černicích. Degustovat tu můžete pivo ve skle po 0,1 l. Pokud budete mít žízeň, samozřejmě si tu dopřejete i velké. I říjen je měsícem oslavy piva. V termínu od 6. – 7. října vás totiž čeká další vyhlášený festival piva a to PilsnerFest – každoroční připomínka uvaření první várky plzeňského piva v roce 1842.

Zdroj a foto: visitplzen.eu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *