Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Připravte si těstoviny 3x jinak

S novinkou Fleky od Panzani si můžete vyzkoušet nejrůznější způsoby jejich přípravy a vychutnat si je vždy al dente. U nás nejčastější způsob přípravy – zapečené s uzeným masem nebo šunkofleky, můžete obohatit o další ingredience, jako jsou houby, zelí, zelenina a podobně. A právě díky semolinové mouce, z níž jsou fleky vyrobené, už se nemusíte obávat, že by se spekly nebo slepily v nevzhledný kus hmoty.

Flíčky s hovězím ragú na boloňský způsob s rajčaty a parmezánovým bešamelem
Suroviny pro 4 – 6 osob:
Hovězí mleté 500 g
Vepřové mleté 200 g
Extra virgin olej 0,4 dcl
Flíčky Panzani 1x balení
Cibule střední 1ks
Mrkev střední 2ks
Česnek 4 stroužky
Řapíkatý celer 2x stonek (lze nahradit i obyčejným oloupaným celerem 100 g)
Chilli dle chuti – nemusí být
Bobkový list 6ks
Rozmarýn 1 větvička
Rajský protlak 1 dcl
Drcená rajčata: 1x malá plechovka cca. 400 g
Bílé víno 1 dcl
Mléko tučné
Sůl, pepř, dle chuti

Suroviny na parmezánový bešamel:
Máslo 50 g
obyčejný olej 6 pol. lžic
hladká mouka cca. 3 – 5pol. lžic
tučné mléko 3 dcl
parmezán

Postup:
Na oleji orestujeme na drobnou nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Poté přidáme maso, které osolíme, opepříme, přidáme česnek a dál restujeme. Cca. po 10 min přidáme protlak, drcená rajčata, koření, bílé víno a podlijeme vodou cca. 2 dcl. a dusíme do měkka, min 1 hod. V případě, že je třeba, můžeme ještě znovu podlít vodou. Výsledkem by měla být spíše hustší masová směs, která má výraznou chuť masa, rajčat, zeleniny a bylinek.

Mezi tím si uvaříme flíčky Panzani v osolené vodě na způsob al dente, scedíme, prolijeme chladnou vodou a necháme v cedníku okapat.

Postup na bešamel:
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme hladkou mouku, zamícháme v hustou hmotu, sundáme z plotny a vmícháme mléko. Poté opět zahříváme do zhoustnutí. Pokud je hmota moc hustá, podlijeme mlékem, aby byla konzistence krémová. Na konec přidáme parmezán, ochutíme solí a pepřem.

Na závěr vrstvíme do pekáče tak, že přidáme na dno cca. 1 – 2 cm bešamel, směs masa smícháme s uvařenými flíčky a nasypeme na bešamel, překryjeme další vrstvou bešamelu, opět posypeme parmezánem a zapečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca. 30 – 45 min.

Flíčky v jemné sýrové omáčce s pancettou, parmezánem a růžičkami brokolice
Suroviny pro 4 – 6 osob:
Pancetta nebo parmská šunka 100 g
Flíčky Panzani 1x balení
Gorgonzola nebo niva 100 g
Smetana 180ml
Tymián čerstvý – 4 větvičky (může být i sušený – 1/3 kávové lžičky)
Olivový olej 2 pol. lžíce
Sýr Ementálského typu 100 g
Parmezán 50 – 100 g dle chuti
Brokolice 1ks
Mléko tučné
Sůl, pepř

Suroviny na parmezánový bešamel:
Máslo 50 g
obyčejný olej 6 pol. lžic
hladká mouka cca. 3 – 5pol. lžic
tučné mléko 3 dcl
parmezán

Postup:
Na olivovém oleji orestujeme do křupava na jemné kostičky nakrájenou pancettu. Přidáme sýr promícháme a zalijeme smetanou. Rozvaříme sýr, dochutíme solí pepřem a tymiánem a vaříme do jemného zhoustnutí.

Postup na bešamel:
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme hladkou mouku, zamícháme v hustou hmotu, sundáme z plotny a vmícháme mléko. Poté opět zahříváme do zhoustnutí. Pokud je hmota moc hustá, podlijeme mlékem, aby byla konzistence krémová. Na konec přidáme parmezán, ochutíme solí a pepřem. Jakmile je bešamel hotov, smícháme ho se sýrovou omáčkou, popř. naředíme mlékem tak, aby byla omáčka krémová.

Brokolice: Očistíme a rozdělíme na malé růžičky, které v rychlosti povaříme cca. 30 s ve vroucí vodě. Poté propláchneme studenou vodou.

V hrnci s osolenou vodou uvaříme flíčky na způsob al dente, scedíme, a promícháme s omáčkou. Přidáme do pekáčku, posypeme nebo vmícháme růžičky brokolice, zasypeme nastrouhaným ementálem a parmezánem a v rychlosti zapečeme v troubě pod horním grilem do zlatova

TIP:
Pokud spěcháte a nechce se Vám dělat bešamel, použijte více smetany a lžíci suché světlé jíšky.

Flíčky s hovězí svíčkovou, sušenými rajčaty a parmezánem
Suroviny pro 4 osoby:
Hovězí svíčková 400 g (možno i Rump steak nebo nízký roštěnec)
Flíčky Panzani 1 balení
Extra virgin 3 pol. lžíce
Česnek 8 stroužků
Sušená rajčata cca. 12ks
Olej ze sušených rajčat 3 pol lžíce
Capari 1 kávová lžička
Nasekaná petrželka 1 kávová lžička
Sůl, pepř
Parmezán 100 g

Postup:
Na hodně rozehřátém oleji orestujeme plátky česneku do zlatova, poté přihodíme na kostičky pokrájené maso, osolíme, opepříme a rychle zarestujeme. Poté přihodíme nasekané capari, sušená rajčata a petrželku, pepř a nastrouhaný parmezán.

V hrnci s osolenou vodou uvaříme flíčky na způsob al dente, poté scedíme ale ne důkladně. Chceme, aby nám zbyla i troška vody z těstovin. Těstoviny přidáme do směsi masa, promícháme a popř. si pomůžeme pár kapkami vody z těstovin, aby vznikl lehký sosík. Přidáme parmezán a servírujeme

TIP:
Pro zvýraznění chuti můžeme použít i trochu nasekaných sardelek/ančoviček v oleji

Zdroj a foto: Panzani

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *