Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pitíZábava

Prostřeno! jako přehlídka domácího vaření

Oblíbený pořad Prostřeno! se vysílá na TV Prima už třináctým rokem. Jeho popularita neklesá, jen se stále mění důvod, proč jej lidé sledují.

Pravdou je, že prakticky každý z diváků čeká na škobrtnutí soutěžících. Na to, že nebudou umět vyslovit název pokrmu soupeřícího hostitele, že se zkrátka něco nepovede. Nic totiž nepotěší víc než nepříjemnost druhého. Za roky vysílání soutěžící ale bojovali nejen s názvy pokrmů, také s nefunkčními přístroji, vyhozenou elektřinou, nedostatkem času i prostoru, zkrátka se vším, co se vám může přihodit i v běžném životě.

Je také pravdou, že v posledním období není tak zřejmé, že by všem šlo výhradně o výhru, v některých týdnech se schází partičky, kterým jde vysloveně o vaření. A pak jde o herecký koncert, který je radost sledovat. Kromě toho je možné všechny recepty získat na iprima.cz a inspirovat se tím, co se jí v jiných rodinách. Protože někteří ze soutěžících přinášejí vysloveně rodinné recepty, které mohou obohatit i váš jídelníček.

Zajímavostí jsou speciály, které vždy komunikují jedno téma a VIP osobnosti nechávají nahlédnout kamery pod ruce. Divák tak může zjistit, jak se vaří v rodinách celebrit. Podle debat na sociálních sítích se najdou skupinky lidí, které raději sledují „běžné“ Prostřeno!, ale také se najdou tací, kteří si speciály nenechají ujít. S vědomím, že celebrity nevaří kvůli penězům, ale většinou proto, aby případným vítězstvím pomohly dobré věci.

Každé natáčení pořadu Prostřeno! je skutečně jedinečné, a přesto se v něm některé situace opakují stále dokola. Třeba problémy s výslovností. Jsou okamžiky, kdy se nad mezinárodně koncipovaným menu zapotí nejeden jazykovědec. A jaká slova dělají účastníkům nejčastěji problémy? Příkladem je slovo „taktika“ – v pořadu se tedy občas objeví „taktizátor, který taktikuje“. Často je problémem úkol týdne. Ne kvůli náročné přípravě pokrmu samotného, ale proto, že účastníci nevědí, co takový úkol obnáší, nebo se perou s výslovností. K nim patří: carving, amuse bouche, cheesecake (výslovnost často „chesekake“), raw.

Zajímavé je také sledovat, jak se v posledních letech mění chutě. Zatímco na počátku vysílání jednotlivých cyklů pořadu Prostřeno! byl otázkou cti dlouhé hodiny tažený vývar, od něj se chutě stále častěji odklání ke krémovým polévkám. Přesto se nad talíři občas setkáváme s tvrzením, že například dýňovou polévku jí host poprvé v životě.

Jako příloha vedou bezesporu šťouchané brambory, obohacené tu o slaninku, jindy o cibulku. Rýže se na talířích hostů objevuje velice málo, je totiž podle všeho považovaná za přílohu ze školních jídelen.

Taktici se u stolu sice objevují, na druhou stranu je třeba říci, že stále více lidí bere svou účast v Prostřeno! velice vážně a snaží se vyhrát bez ostrých loktů, jen předvedením toho, co u plotny umí.

Prostřeno! už dávno není pořadem, kde soutěžily zejména ženy a svou oblibu mělo hlavně u diváka seniorského věku. Stále častěji se zapojují také muži, kteří většinou chystají maso, grilují a rozhodně občas zaujmou i přípravou dezertu, byť na úvod tvrdí, že cukráři rozhodně nejsou.

V Prostřeno! soutěží všechny věkové skupiny a stále více mladých lidí, kteří jsou excelentní. Může za to doba, kdy nemohou do školy, tak si vaří doma kvalitní jídla, protože mají dostatek volného času?  Výjimkou nejsou šestnáctiletí soutěžící, kteří vaří jako z partesu, a nemusí jít zrovna o studenty gastro oboru. Naopak. Gymnazisté, odborníci na IT a další profese, které by si před lety v kuchyni uměl málokdo představit, zvládají své výkony na jedničku. A dokonce se ani nenervují. Bohužel ale stále platí, že věk je při závěrečném hodnocení zatím spíš překážkou.

Ubývá nepříjemných hádek, intrik… Dokonce konečně mnoho soutěžích je schopno svému sokovi odpustit, že „Pečivo není domácí!“ a občas se větička „A je to domácí?“ stává vtipem.

Prostřeno! se za dobu svého vysílání stalo podvečerním společníkem ve statisících českých domácností. Inspiruje, radí a baví. Dokonce se někteří amatéři, kteří se přihlásit nechtějí, vyzývají navzájem s přáteli a pořádají si vlastní Prostřeno! mimo dosah televizních kamer, což je velká škoda.

Sledujte Prostřeno! každý všední den na Primě. Začínáme v 17.50. Přesně!

Zdroj a foto: TV Prima

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *