Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Festival Nechme se překvapovat představil dětem dva nové krátké filmy  českých ochránců přírody, které obohatily online knihovnu CCBC

Česká koalice pro ochranu biodiverzity, známá také jako CCBC, představila  během festivalu Nechme se překvapovat, který se konal v Národním muzeu s  podporou Hlavního města Prahy, nové krátké filmy s názvy “Šelmy v české krajině” a “Invazní druhy v české krajině”. Tyto filmy byly přidány do  online knihovny CCBC, která slouží pedagogům i rodičům jako užitečný zdroj  informací.  

V prostorách Národního muzea představily premiérová videa ředitelka  CCBC Kristýna Nováková, Isabela Okřinová ze Zoo Hluboká a Josefa  Volfová z Hnutí DUHA. Filmy vznikly za podpory Zoo Hluboká, Zoo  Liberec a Ministerstva životního prostředí.

Šelmy se vrací 
„Téma velkých šelem v naší společnosti čím dál více rezonuje a rozhodně není  jednoduché. Zatímco u někoho tato zvířata vzbuzují fascinaci, jiní pociťují spíš  obavy. Rozhodli jsme se proto společně se Zoo Hluboká vytvořit edukativní  video a další materiály, které nabídnou nezkreslené informace a komplexnejší  vhled do poroblematiky šelem,“ říká o projektu jeho autorka, zooložka Adéla  Hemelíková a Isabela Okřinová ze Zoo Hluboká ji doplňuje: “Výukový  program o šelmách patří v naší zoo mezi ty nejnavštěvovanější. I to svědčí o  tom, jak jsou lidé těmito zvířaty fascinováni. Díky nově vzniklému  edukativnímu videu máme možnost žákům nabídnout informace novou  zážitkovější formou, která umožní nahlédnout na toto téma více smysly, a vede  tak k lepšímu pochopení souvislostí.”  

Unikátní záběry koťat rysa
Spolupráce několika organizací: Hnutí DUHA, Šelmy.cz, Rys Ostrovid z.ú. , ale i osobností, fotografů a kameramanů jako jsou Vladimír Čech ml. a Jiří Sochor  pomohla vzniknout videu, ve kterém je spousta unikátních záběrů a můžete  nahlédnout do tajuplného života velkých šelem.  

Můžete se těšit na dovádění vlčí smečky, rysí matku s koťaty nebo kočku  divokou při ranním protahování. „Věříme, že právě kombinace unikátních  záběrů z naší přírody a pečlivě připravený scénář nabízí divákovi se s těmito  tvory seznámit a lépe je pochopit,“ konstatuje autorka projektu Adéla  Hemelíková.  

200 invazních druhů v ČR 
Dalším kontroverzním tématem jsou Invazní druhy. Nepůvodní druhy, které se nekontrolovatelně šíří. Působí negativně na biodiverzitu a způsobují  hospodářské škody. Na našem území máme evidovány stovky nepůvodních  druhů, z nichž desítky lze považovat za invazní. Jak se invazní druhy projevují  a co všechno mohou zapříčinit? To vysvětluje druhý premiérový film v online  knihovně CCBC Invazní druhy v české krajině a její průvodce – Jan Višinský  z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.  

Zdroj a foto: https://ccbc.cz/, https://ustudankypoznani.cz/  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *