Knedlíková pocta jarním bylinkám
Jaká jiná bylinka než medvědí česnek by mohla být symbolem vrcholu jara. Ve svých zelených lístcích ukrývá sílu minerálů, enzymů a dalších důležitých látek, mezi něž se řadí také allicin nebo aromatické silice, jež dávají rostlině typickou vůni a mírně palčivou chuť. A právě proto je oblíbenou součástí všech jarních receptů a umí to i s knedlíky.
Bramborový knedlík s medvědím česnekem
Suroviny:
700 g brambor
120 g dětské krupičky
100 g hrubé mouky
2 hrsti medvědího česneku
1 vejce
Sůl
Postup:
Uvařené brambory nechte dobře vychladnout a poté je nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, mouku a krupičku. Osolte a přihoďte také nakrájený medvědí česnek. Propracujte klasické bramborové těsto na knedlíky. Z těsta vytvarujte dvě menší knedlíkové šišky a bez odkládání je uvařte v páře nebo v osolené vodě. V obou případech je doba vaření přibližně 20 minut.
Tip šéfkuchaře:
„Tento druh knedlíku se vám osvědčí, ať už máte na jeře chuť na výpečky, nebo děláte králíka. Vynikající bude i k vegetariánským pokrmům z tempehu nebo tofu, fazolí nebo bobů. A pokud byste chtěli vyzkoušet ještě jeho jinou variantu s dalšími jarními surovinami, zkuste mladé výhonky kopřiv, můžete přidat mladé výhonky špenátu nebo třeba česnáčku,“ radí Petr Kosiner, šéfkuchař Knedlíky Láznička.
Další tipy na knedlíky s jarními bylinkami nebo špenátem vás čekají v publikaci Velká knedlíková kuchařka.
Zdroj a foto: Knedlíky Láznička