Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

6 rad, kterých byste se měli držet, když vyrazíte na raft

Češi jsou národem vodáků. Kdo by aspoň jednou za svůj život nezkusil sjet některou z českých řek. Samotné vodáctví má mnoho podob a tou, která je plná adrenalinu, je rafting. Podle mistryně světa v raftingu Anny Kašparové je jízda na divoké vodě životní zážitek, ale jen tehdy, pokud jste na ni dobře připraveni.

Možná vás to překvapí, ale Česká republika je raftařskou velmocí. A to i přes to, že na našem území je jen málo řek, které jsou pro jízdu na raftu vhodné. „Nejpříznivější podmínky jsou na jaře, kdy taje sníh. Krásné přírodní terény pro sjezd nabízí například řeky Kamenice, Labe, Otava nebo Sázava,“ vyjmenovává Anna Kašparová. Vedle přírodních koryt najdeme v Čechách hned několik slalomových kanálů, a to v pražské Troji, Roudnici nad Labem, ve Veltrusech a na okraji jihočeské metropole v Českém Vrbném. Komerční rafting, který v těchto místech můžete zkusit, je ideální varianta i pro méně zkušené – veškerý materiál a výbavu vám totiž zapůjčí na místě, detailně vás proškolí z hlediska pádlování a bezpečnosti a co je ze všeho nejdůležitější, váš raft bude kormidlovat zkušený guide!

Pokud se chystáte na raft na některou z našich či evropských řek, neměli byste podcenit přípravu. Když se budete řídit následujícími radami, jízdu na divoké vodě si rozhodně užijete.

Sežeňte si správnou výbavu a připravte raft
Než se vydáte na raft, zajistěte si dopředu správné vybavení. Součástí vodácké výstroje je vždy pevná obuv do vody, vhodné oblečení, nejlépe neopren, který vás udrží v teple a suchu, záchranná vesta a v případě vodních terénů o obtížnosti WW III a výš také vodácká helma. Již zmíněnou vestu nepodceňujte ani při turistickém splutí – pro dospělé je vhodná, pro děti by měla být samozřejmostí! Nezapomeňte ani záchrannou šňůru neboli házečku, která vám může pomoci z mnoha nesnází, které vás na vodě mohou potkat. Hodí se mít s sebou také nepromokavý obal na drobnosti jako mobil, peněženku či náhradní oblečení.

Co se týče raftu, rekreační raft by neměl být příliš nafouknutý a měli byste jej snadno zmáčknout. Díky tomu se vyhnete nebezpečí protrhnutí či propíchnutí. Doporučuje se ale i tak nafukovat raft těsně před jízdou.

Zjistěte, kam přesně jedete a co vás čeká
Když jedete na raft, musíte mít na paměti, že nejedete na žádnou klidnou vodu a je dobré se s místem předem seznámit. „Lidé často zapomínají, jak to na vodě může být zrádné. Než někam vyrazíte, zjistěte, jak je na tom daná řeka s momentální splavností, k tomu vám pomůže třeba stránka raft.cz.  Vhodné podmínky se mohou rychle měnit,“ upozorňuje Anna Kašparová a nabádá, abyste vždy vyrazili s někým zkušeným a nejlépe ve skupině.

Nepřeceňujte své dovednosti a začněte jednodušším terénem
Před výjezdem zvažte, jak jste na tom se svými vodáckými zkušenostmi a dovednostmi. Ty se vyplatí získat nejdříve na jednodušším terénu a poté přidávat na obtížnosti. Není žádné hrdinství své síly přeceňovat, protože se vám to může vymstít.

Naučte se, jak se na raftu sedí, jak se řídí a jak se pádluje
Jízdu na raftu si neužijete, pokud na něm nebudete správně sedět. Správná pozice je na bocích raftu. Sednete-li si na rozpěry uvnitř člunu, bude se vám špatně pádlovat. Současně si od zkušenějšího raftaře nechte vysvětlit, jak se má pádlo držet. Tím vám půjde řízení raftu mnohem lépe.

Raft, stejně jako třeba kanoe, se řídí především na pozici zadáka (kormidelníka), ten může na raftu být jeden, nebo dva (jeden sedí vlevo a jeden vpravo). Kormidelník směruje raft dopřednými záběry a tzv. „ulomením“ – to je záběr, při kterém se žerď pádla opře o bok lodě a lehkým páčivým pohybem se odtlačí list pádla směrem od lodi a tím se raft mírně pootočí.

Dbejte na bezpečnost nejen svou, ale i ostatních
Vždy respektujte říční značení. Nejezděte tam, kde to není sjízdné. V Čechách je poměrně dobrý systém vodáckého značení. Z jednoduchých tabulek před jezy snadno vyčtete, jestli se dané místo dá sjet a případně kudy. „Tyhle informace zde nejsou jen tak pro nic za nic a je nutné je respektovat! I v případě, že se jedná o sjízdný jez nebo sportovní propust neboli šlajsnu, vždy doporučuji přistát v dostatečné vzdálenosti a místo si prohlédnut,“ doporučuje Anna Kašparová. Pokud se chystáte na vodu a chcete vědět, jestli vás nečeká nějaká nepříjemnost, mrkněte třeba na stránku Nebezpecnejezy.cz.

Nikdy nejezděte na vodu sami. Parťák je k nezaplacení nejen v příjemných chvílích, ale především v situacích, kdy potřebujete pomoct. Pokud k takové situaci dojde, nejdříve zajistěte svou vlastní bezpečnost. Rozhodně se nevrhejte bezhlavě do nějakého nebezpečí. V případě, že se bude někdo topit, využijte všech dostupných pomůcek a zavolejte odbornou pomoc.

Když z raftu vypadnete, zachovejte chladnou hlavu
Burácející peřeje dokáží raftaře pěkně pozlobit. Pokud se vám stane, že z raftu náhodou vypadnete, nepanikařte. Zkuste se raftu co nejdříve chytit, lehnout si na záda a splývat po směru proudu. Pokud se od raftu vzdálíte příliš daleko, plavte s proudem a počkejte, až se uklidní. Teprve pak doplavte k raftu nebo ke břehu.

Jste připraveni? Tak přejeme dobrou plavbu.

Foto: archiv Anny Kašparové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *