Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Ve skleníku Fata Morgana stále ještě poletují tropičtí motýli. Unikátní výstava končí 2. června

Výstava Motýli: Dobrodružná cesta v Botanické zahradě hl. m. Prahy má před sebou poslední týden. Končí v neděli 2. června. Do Prahy v tyto dny dorazí poslední kukly z anglického Stratfordu nad Avonou, závěrečný víkend tedy ještě bude možné obdivovat krásu motýlích křídel. K vidění je několik desítek druhů baboček a otakárků, mezi nimi též oblíbení krasavci z rodu Morpho nebo soví motýli Caligo. O výstavu je i v letošním roce velký zájem.

Za pět týdnů přehlídku zhlédlo 80 tisíc návštěvníků. Poslední motýli ve skleníku zůstanou i po skončení výstavy, nicméně doprovodné akce a panelová výstava před skleníkem již nebudou probíhat. Trojská botanická zahrada má otevřeno každý den od 9 do 19 hodin, skleník Fata Morgana je v pondělí uzavřený. V červnu se návštěvníci zahrady mohou těšit na výstavu sukulentů, Festival africké kultury a také na výstavu a doprovodné akce v rámci oslav 20. výročí otevření skleníku Fata Morgana.

Otevírací doba:
Venkovní expozice:
denně včetně svátků
9.00–19.00Skleník Fata Morgana:
út–ne
9.00–19.00

Vinotéka sv. Kláry:
po–ne
10.00–19.30

Výstava motýlů patří každoročně mezi neojoblíbenější akce naší zahrady. Od zahájení výstavy v dubnu prošlo skleníkem na osm desítek tisíc zájemců. Výstava končí 2. června, ale stále je co k vidění a mohu slíbit, že někteří motýli budou ve skleníku poletovat i po skončení výstavy. V návaznosti na tuto akci připravujeme další zajímavý program. Hned 7. června začíná přehlídka sukulentů a na víkend 15. a 16. června chystáme Festival africké kultury a současně i zajímavé komentované prohlídky a další akce v rámci oslav 20. výročí otevření tropické oázy jménem Fata Morgana. Ve výstavním sále je možné až do konce prázdnin zhlédnout unikátní expozici, která na historii a otevření našeho skleníku upomíná. Myslím, že program pro návštěvníky je opravdu nabitý,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Dobrodružná cesta motýlů
Letošní ročník oblíbené výstavy tropických motýlů se zaměřuje na zajímavý aspekt života některých druhů motýlů, a to na jejich pravidelné migrace. Některé druhy prožijí celý život na jednom místě, jiné ale dokážou uletět i tisíce kilometrů. A důvody, které je k tomu vedou, mohou být různé. Mnoho druhů motýlů, kteří přezimují v tropech či subtropech, se na léto stěhuje do oblastí v mírném pásmu. Letní teploty zde jsou příhodné pro kladení vajíček a housenky získávají vyhovující prostor s bohatými zdroji potravy. S ochlazením se motýli navracejí zpět. „Všeobecně známá je migrace monarchů stěhovavých z Mexika do USA a Kanady. Méně se už pak ví to, že existují druhy motýlů, kteří se stěhují na vegetační sezónu do České republiky. V příznivých letech sem přiletí spousta baboček bodlákových až z daleké Afriky a baboček admirálů z okolí Středozemního moře,“ upozorňuje kurátorka výstavy Eva Smržová. Migraci motýlů jsou věnovány panely umístěné ve skleníku Fata Morgana. Tady stále ještě poletují oblíbené babočky rodu Morpho s blankytně modrými křídly, „soví motýli“ Caligo memnon a k vidění jsou i noční obři druhu Attacus atlas. Součástí přehlídky živých motýlů ve skleníku Fata Morgana je i výstava s názvem Ztracená krása, kterou Botanická zahrada Praha pořádá ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové. Tato výstava je umístěna do prostor malého sálu v novém multifunkčním objektu v Ornamentální zahradě.

20 let Faty Morgany
S výstavou motýlů ale dobrodružné cestování v botanické zahradě nekončí. Ve Výstavním sále je k vidění rozsáhlá panelová výstava, která připomíná 20 let od otevření skleníku Fata Morgana v Troji. Návštěvníci se spolu s botaniky vypraví na cesty do dalekých zemí, odkud pochází řada rostlin ze sbírek botanické zahrady. Panely s fotografiemi a informacemi doplňují zajímavé artefakty a předměty, které botanici ze svých cest přivezli. Je tu k vidění například i největší semeno na světě, které pochází ze seychelské palmy Lodoicea. Další panely návštěvníkům prezentují tropické sbírky botanické zahrady a vyprávějí příběh vzniku tropické oázy v Troji, popisují historii skleníku a neopomíjejí ani důležitou postavu tehdejšího ředitele botanické zahrady Jiřího Haagera, který svůj sen o tropické džungli v Praze zhmotnil. Výstava 20 let Faty Morgany se koná až do 31. srpna.

Sukulenty v interiéru
A protože rok v botanické zahradě v Troji je letos tropický, nesmějí chybět ani oblíbené tropické a pokojové rostliny – sukulenty. Těm bude věnována výstava Sukulenty v interiéru. Koná se v prostorách oblíbené expozice Svět sukulentů od 7. června až do 7. července. Výstavní prostor bude rozdělen do několika „pokojíčků“, ve kterých si návštěvníci prohlédnou různé druhy sukulentů a mohou zde najít inspiraci pro vlastní interiér. Součástí přehlídky bude i prodej rostlin a bohatý doprovodný program. Každý víkend od 8. června po dobu konání výstavy se v malém výstavním sále představí unikátní kousky tradičního afrického umění, o víkendu 15. a 16. června se pak koná Festival africké kultury, jenž nabídne ochutnávku africké kuchyně, hudby i tance, tvořivé workshopy i zajímavé přednášky. V botanické zahradě budou také k vidění africké sochy ručně tesané z kamene, které pocházejí ze Zimbabwe. Návštěva výstavy sukulentů včetně doprovodného programu je zahrnuta do ceny standardního vstupného do botanické zahrady.

Zdroj a foto: www.botanicka.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *