Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Móda

Festival s tématikou budoucnosti se stal minulostí. 10. ročník festivalu Zlin Design Weeku sklidil pozitivní ohlasy

Zlín se v období od 8. do 14. května 2024 proměnil v mezinárodní centrum designu a inovací. Desátý ročník Zlin Design Weeku s tématem „Future is“, který organizuje Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, přinesl pohled do budoucnosti a nabídnul bohatý program výstav, workshopů, módních přehlídek a kulturních diskuzí. Festival zároveň přilákal mnoho místních i zahraničních hostů, kteří si užili jedinečnou atmosféru festivalu. Jubilejní ročník se tak setkal s pozitivním hodnocením návštěvníků i pořadatelů. A jaké byly tedy jeho nejatraktivnější části?

Slavnostní Opening festivalu v prostorách Zlínského zámku byl spojen s vernisáží výstavy  Future is!. Ta představila projekty věnující se tématům a přístupům formující naši budoucnost. Děkan Fakulty multimediálních komunikací UTB a zakladatel Zlin Design Weeku, Josef Kocourek, ocenil spolupráci, jež posunula výstavu opět o krok kupředu. „Navázání spolupráce s externími kurátory je skvělým krokem, který nám umožňuje získat nový pohled na věci a problémy. Tato spolupráce nejen rozšiřuje naše obzory, ale také přináší cenné odborné znalosti a inovativní přístupy,“ uvedl. Zahajovací večer doprovázelo vystoupenín hudební skupiny Himalayan Dalai Lama, jejíž součástí je i talentovaná violoncellistka Terezie Kovalová.

Módní přehlídka při západu slunce? Přesně to byla jedna z nejočekávanějších událostí letošního ročníku. Na Fashion show  „Future is Spectrum!“, kterou návštěvníky provázela umělá inteligence, představilo svoji práci celkem 10 fashion designérů z Česka, Slovenska a Litvy. Ve svých projektech reflektovali široké spektrum lidských emocí a myšlenek od vnitřních bojů po harmonii s přírodou. Mezi nejzajímavější projekty patřila například kolekce HapSen od Valerie Vrbové, která umožňuje nevidomým „vidět“ své oděvy prostřednictvím haptického vnímání, nebo kolekce „Vidím tě – Metamorfóza“ od Terezie Kožíkové, zkoumající proměnlivost barvy duhovky. Diváky rovněž zaujala závěrečná kolekce Emy Domanické s názvem „Aby ste sa neposrali“, která reflektuje upřímnost a udržitelnost.

Modely byly za mě absolutně nádherné, inspirativní a originální. V Praze si žijeme v takové bublině a vlastně mi přijde vždy hrozně osvěžující vidět něco nového. Strašně mě u studentských přehlídek baví ta originalita a odvaha,“ popisuje zážitek z přehlídky, na kterou ten den dorazilo přes 450 návštěvníků a návštěvnic, influencerka Martina Třešňáková.

Sobotní den se nesl ve znamení mezinárodní soutěže Best in Design, která letos také oslavila své narozeniny. Pro 15. výročí se organizátoři rozhodli udělat pár zásadních změn. Jednou z nich byl dopolední networkingový program, kde se mohli finalisté letošního ročníku seznámit, pobavit se s porotci o své práci a současném designu. Tento program tak usnadnil navázání nových kontaktů a posunul prestiž soutěže zase o kousek dále. V rámci networkingu se konala také komentovaná prohlídka městem Zlín.

V podvečer se finalisté společně s porotci přesunuli do fakultní galerie G18, kde proběhla vernisáž výstavy Future is Best of 24: Místo v budoucnosti. Zde měli finalisté možnost poprvé představit svá díla široké veřejnosti. „Výstava mě opravdu velmi zaujala. Každý projekt je zajímavý svým příběhem a autenticitou. Výstava je přístupná s jasným poselstvím široké veřejnosti,“ komentoval jeden z držitelů celofestivalové akreditace.

Po vernisáži následovalo v Památníku Tomáše Bati již samotné Ceremony ZDW: slavnostní vyhlášení mezinárodní soutěže Best in Design. Výsledky oznámil Tomáš Kozelský, zakladatel architektonického studia KOGAA. Slavnostní vyhlášení bylo obohaceno tanečním představením skupiny All Style Unit, které celému ceremoniálu dodalo výjimečnou atmosféru. Nejzvučnějším jménem letošního vyhlášení bylo Marek Kuźmiński. Vítěz kategorie  Product & Industrial Design se svým projektem „Ruce vzhůru – protéza se superschopnostmi“, zapsal do paměti nejednoho porotce. Kromě zmiňované ceny si tento večer odnesl i titul Best in Design 2024, Cenu médií a Speciální cenu Martiny Dlabajové. „Vůbec jsem výhru nečekal a stále tomu nemohu uvěřit. Jsem nadšený, že lidé vidí v mém projektu potenciál. Doufám, že se díky této pozornosti začne mluvit o problematice vrozených vad,  jež stojí za jeho vznikem,“ uvedl držitel zlatého hattricku Marek Kuźmiński.

Festival ale není jen o výstavách, soutěžích a módních přehlídkách. Pro všechny nadšence uměleckého vyjádření byl proto v neděli připraven POP UP shop v areálu Svit. Návštěvníkům se tak naskytla unikátní možnost prozkoumat a zakoupit designové produkty přímo od talentovaných tvůrců.

Je-li řeč právě o designových produktech, je třeba zmínit i  Fashion performance X „Our Shift“. Událost, která spojila módu s reflexí společenských změn.  Performance si připravil výherce soutěže Best in Design 2020, zakladatel značky Our Shift, Milan Flíček se svou kolegyní Barborou Sure. Oba se ve své tvorbě věnují především upcyclingu, tedy přeměňování odpadového materiálu v nové produkty. Pro Zlin Design Week vytvořili unikátní kolekci oblečení z bannerů a propagačních předmětů automobilové firmy Škoda. Modely vyprávěly příběhy transformace a posunu. Tato performance ukázala, že móda může být silným nástrojem pro vyjádření a inspiraci ke změnám.

Inspiraci byla věnována i pondělní část programu Design Dazzle, Powered by PechaKucha. Principem formátu  je prezentace 20 obrázků za 20 sekund. Tento  dynamický večer umožnil designérům a umělcům představit své projekty ve svižném tempu. Návštěvníci tak mohli rychle poznat různé kreativní nápady a inovace.

Zlin Design Week vyvrcholil závěrečným eventem na Zámku Zlín, kde si účastníci mohli sdělit své zážitky a dojmy z festivalu.  Kromě obou festivalových výstav, které byly k vidění až do 24. května, byl tímto jubilejní ročník ukončen a organizátoři již teď vyhlížejí budoucnost dalšího setkání v květnu 2025, na jedenáctém ročníku festivalu.

Podle komentáře Ondřeje Přikryla, produkčního Fashion Shows, je Zlin Design Week  příležitostí nejen pro designéry, ale i pro studenty Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kteří se na celém festivalu podílí. „Akce se nám velmi povedla. Je to nepopsatelný pocit hrdosti, podílet se na tak obrovské události. Získal jsem nové kontakty, zkušenosti a životní příležitosti. Zlin Design Week mi dal prostor překonat hranice a  rozvíjet mou osobnost,“ uvedl na závěr.

Zdroj a foto: Zlin Design Weeku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *