Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Výstava Helena – 60 let na scéně představuje hvězdnou kariéru Heleny Vondráčkové!

Galerie Tančící dům hostí od konce května jedinečnou výstavu Helena – 60 let na scéně, která poprvé představí zpěvačku Helenu Vondráčkovou skrze ucelený pohled na její mimořádnou kariéru. Více než 300 exponátů popisuje výjimečnou tvorbu a fascinující život královny české populární hudby, jak jej veřejnost nezná. Návštěvníci si v expozici prohlédnou přes sto originálních kostýmů, fotografie z osobního archivu, zlaté a diamantové desky za miliony prodaných nahrávek, ikonická hudební alba na LP, kazetách i CD nosičích, plakáty, trofeje Českého slavíka, raritní dárky od fanoušků, osobní věci i vzácné vzpomínky. Výstava bude k vidění v Galerii Tančící dům od 29. května 2024 do 23. února 2025.

Nová expozice je přehlídkou šedesáti let umělecké tvorby Heleny Vondráčkové, která svou hvězdnou kariéru zahájila již v roce 1964 výhrou v soutěži Hledáme nové talenty, do které ji přihlásil její tatínek. Během let se z talentované mladé slečny stala hudební ikona a neodmyslitelná součást české popkultury.

Expozice je rozdělena do dvou částí. První část, zaměřená na období od roku 1964 do roku 2000, představuje počátky a rozkvět kariéry zpěvačky, včetně jejího prvního vydaného LP a CD. Tato část expozice mapuje zlatá 60. léta na pozadí politicko-společenských událostí. Součástí je také zcela nový pohled na výtvarnou stránku kariéry zpěvačky – vystavené šaty a kostýmy podtrhující dobovou atmosféru. Diváci uvidí i originální sošku Zlatého slavíka, kterého dostala v roce 1966.

Zajímavostí jsou originální kostýmy a boty od předních domácích i zahraničních návrhářů, ale i šaty z počátku kariéry, které pro zpěvačku šila maminka. Návštěvníci si mohou prohlédnout šaty z koncertů, muzikálů, filmů a televizních pořadů, včetně nově objevených šatů z pohádky Šíleně smutná princezna. Výstava zahrnuje také originály šatů z éry skupiny Golden Kids, raritou jsou fotografie a dobové video nahrávky ze zpěvaččina archivu z období 60. let.

Druhá část výstavy se věnuje období po roce 2000 a představuje pestrou škálu kostýmů včetně zpěvaččiných svatebních šatů, trofeje z mezinárodních festivalů, zlaté a diamantové desky nebo partitury s rukopisnými poznámkami k natáčení dnes již legendárních písní. Tato část odhaluje i soukromý život Heleny Vondráčkové včetně hořkosladkých momentů, které ke kariéře popové královny také patří.

K vidění jsou také dva obrazy, které pro Helenu Vondráčkovou namaloval Karel Gott. Velkým množstvím obrazového materiálu prezentovaného pomocí iPadů a obrazovek přispěla Česká televize. Nechybí ani nezveřejněné zvukové záznamy i nově natočené rozhovory s Helenou.

Výstava je unikátní příležitostí prozkoumat bohatou kariéru Heleny Vondráčkové i nahlédnout do jejích plánů. Návštěvníci totiž získají příležitost si jako první poslechnout ukázku z připravovaného alba největších hitů jako je Dlouhá noc v tanečních coververzích. Nové album s názvem Dance Hits Collection vytvořil známý producent Marek Voss.

Přijďte objevit fascinující život královny české populární hudby, jejíž hlas a písně zná každý Čech. Na výstavě se navíc zpěvačka podílela i jako spolukurátor.

Výstava Helena – 60 let na scéně bude otevřena pro veřejnost od 29. května 2024 do 23. února 2025 v Galerii Tančící dům.

V rámci doprovodného programu proběhnou čtyři komentované prohlídky se  spolukurátorem a vizážistou Heleny Vondráčkové panem Zdeňkem Fenclem.

Zdroj a foto: galerietancicidum.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *