Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Biocentrum: Moderní výukou k moderní vědě

Realizace investičního projektu Kampus Albertov Univerzity Karlovy byla zahájena. Projekt moderního vzdělávacího biomedicínského centra – Biocentrum propojí řadu oborů a vedle poslucháren a učeben zde vzniknou desítky vysoce specializovaných laboratoří. Propojením moderních výukových přístupů a vědeckého potenciálu špičkových odborníků dává Univerzita Karlova vzniknout novému akademickému prostředí vysoké kvality.

Důležitý krok k moderní vědě

Věřím, že právě teď děláme důležitý krok vedoucí k modernímu vzdělávání a vědě. Biocentrum se stane mezinárodně otevřeným, inspirativním prostředím pro studenty i akademické pracovníky,“ seznámila s ideou stavby rektorka Univerzity Karlovy prof. Milena Králíčková. Jak dodala, místopisné i lokální spojení pracovišť Přírodovědecké fakulty, 1. lékařské fakulty a Matematicko-fyzikální fakulty UK významně podpoří oborovou prostupnost řady přírodovědných a dalších oblastí: „Biocentrum přispěje k multioborovému vzdělávání v rámci lékařských i nelékařských oborů a ve výzkumu, spojeném s výukou také k vývoji a testování nových léčiv a léčebných postupů i k určování preventivních opatření proti nemocem, jejichž léčba bude pro odborníky velkou výzvou.“

Stavba zahájena
Biocentrum se uchází o podporu z Národního plánu obnovy, kde je počítáno s Investicí do rozvoje vybraných klíčových akademických pracovišť. Budova (včetně vnitřního vybavení) přijde na zhruba 6,4 miliardy Kč, z toho náklady na stavební část Biocentra činí cca 3, 1 miliardy Kč bez DPH.

Základní parametry objektu Biocentrum Obestavěný prostor: 168 421 m³
Zastavěná plocha: 5 710 m² Počet podlaží: 6 NP + 2 PP
Užitná plocha objektu: 34 710 m² Počet učeben a výukových laboratoří: 431
Užitná plocha učeben: 1009 m² Maximální počet současně studujících: 700
Užitná plocha výukových laboratoří: 11 066 m² Celkový počet zaměstnanců: 810

Vzniknou zde moderní vysokoškolské posluchárny, studovny, laboratoře s vyspělou přístrojovou technikou, ale také relaxační zóna s kavárnou či konferenční zázemí, samozřejmostí je bezbariérový přístup a nejpřísnější bezpečnostní prvky. „Projekt moderního biomedicínského centra byl řešen s důrazem na skutečnost, že Kampus Albertov je specifickým souborem budov a živým místem pro setkávání lidí a myšlenek. Proto jsme se zaměřili i na komplexní řešení všech povrchů, zeleně, osvětlení, mobiliáře, orientačního systému a drobných uměleckých prvků; jedním z nich bude kupříkladu kašna s logem Univerzity Karlovy pod vodní hladinou,“ prozradili architekti Biocentra ze společnosti Znamení čtyř Juraj Matula a Tomáš Havlíček.

Hlavní obory Biocentra:

  • Biochemie a metabolismus
  • Buněčné systémy ve zdraví a nemoci
  • Infekce a imunita
  • Genetika, genomika, bioinformatika
  • Chemická syntéza, materiálový výzkum a nanotechnologie
  • Spektrální a strukturální výzkum materiálů

Devizou a ústředním motivem samotného Biocentra je modulární zpracování prostoru, umožní totiž interiérové změny a různé varianty jeho doplnění. Navržený mobiliář pak podporuje myšlenku multidisciplinární spolupráce oborů, a to včetně systémů interní prezentace. I díky zamýšlenému využití geotermálních podzemních vrtů nebo tepelných čerpadel na střechách či využití rekuperace vytápění je jasné, že v případě vzdělávacího biomedicínského centra rozhodně půjde o vysoce úspornou budovu s inteligentní technologií.

Realizace Biocentra byla zahájena v dubnu 2024. Ukončení stavby se očekává v červnu 2026 a o čtyři měsíce později – od zimního semestru 2026/2027 – by vzdělávací centrum mělo oficiálně zahájit svou činnost.

Zdroj a foto: Univerzita Karlova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *