Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiJídlo a pití

Průzkum: Tři čtvrtiny českých předškoláků jí sladkosti každý druhý den, každý pátý rodič si je vědom nesprávného stravování svých dětí

Nadváha, obezita, a spolu s tím i pokládání základů pro další zdravotní problémy v dospělosti. Počet českých dětí, které žijí s váhou či obezitou, roste. Problém se přitom netýká jen školních dětí a dospívajících, ale zasahuje už i předškoláky. Na vině je kromě nedostatku pohybu především nevyvážená strava, kterou ovšem řada rodin nevnímá jako problém. Na zdraví a stravovací návyky předškolních dětí se zaměřil unikátní průzkum, který pro společnost Hero Česko realizovala agentura STEM/MARK. Společnost Hero je na českém trhu známá především svými produkty Sunar, nově se pak v rámci produktového portfolia chce zaměřit i na nutričně vyvážené svačinky právě pro děti předškolního věku.

Podle Státního zdravotního ústavu trpí nadváhou až 60 % dospělé populace v Česku. Alarmující je pak zjištění, že problém se netýká jen dospělých. Situaci neprospěla ani covidová pandemie, která omezila pohybové aktivity a návyky. Ve spojení s důsledky nevhodného stravování se tak problémy s váhou týkají i stále více dětí v mladším školním věku a předškoláků.

Poslední studie z roku 2021 ukázala, že již 15 % 5letých dětí trpí nadváhou či obezitou, u 11letých chlapců byla zachycena dosud nejvyšší hodnota, kdy se v pásmu nadváhy či obezity nacházelo 38 % chlapců. Alarmující je také fakt, že dlouhodobě stagnuje podíl méně problematické nadváhy a trvale narůstá podíl vlastní obezity. V segmentu obezity pak nejvíce roste podíl tzv. závažné obezity, která by čistě statisticky měla zasahovat cca 1 % populace, jak tomu v Česku odpovídala situace ještě v roce 1991. Dle studie však u 5letých chlapců činí podíl této závažné obezity 5,7 %, u 11letých pak 13 % a u 13letých dokonce 15 % dětské populace.

Problém dětské obezity, která v Česku stejně jako jinde ve světě trvale narůstá a její záchyt se posouvá do stále nižších věkových skupin, potvrzuje i MUDr. Miroslav Toms ze sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti. Ten upozorňuje, že včasné zachycení problému vyžaduje i spolupráci rodičů, kteří problém často podceňují. „K včasnému zachycení odchýlení od správného zdravého vývoje dítěte by měly sloužit jednak preventivní prohlídky u pediatra, ale stejně tak i samotný zájem rodičů, kteří by si měli zapisovat měřené parametry svého dítěte od kojeneckého věku do růstových grafů. Ty jsou součástí Zdravotního průkazu, který je vydáván všem dětem na porodnici. Bohužel je smutnou skutečností, že tuto pomůcku rodiče prakticky nevyužívají. Přitom jde o nejjednodušší způsob, jak včas odhalit různé vývojové odchylky, zahájit diagnostiku problému a v případě nadváhy včas napravit případné chyby v nastavení rodiny.“

Vliv stravy na zdraví předškoláků rodiče podceňují
Důsledky nevhodné výživy na zdraví dětí se přitom neprojevují jen jako nadměrně zvýšená váha, ale již v dětském či dorostovém věku se často komplikují metabolickými změnami, poškozením jater, vysokým krevním tlakem, problémy s přetížením pohybového aparátu, poruchou tolerance glukózy a už i případně diabetu II. typu. K tomu samozřejmě patří i sociální a psychické problémy z vyloučení v dětském kolektivu. Z výsledků průzkumu společnosti Hero Česko nicméně vyplynulo, že téměř polovina rodičů předškolních dětí v Česku nevnímá jako důsledek nezdravé výživy dětí vysoký cholesterol nebo vysoký krevní tlak a pohybové obtíže. Třetina rodičů pak nepovažuje za důsledky nevhodné dětské stravy cukrovku nebo zažívací problémy – tedy zdravotní komplikace, které jsou často způsobeny či podpořeny i nevhodnou stravou.

Pětina českých rodičů se domnívá, že jejich předškolák se nestravuje zdravě, povědomí o vhodném nutričním složení jídelníčku ale řadě rodičů chybí. I proto 40 % z nich nevnímá negativně například ani vysoký obsah soli, která přitom přispívá ke vzniku závažných kardiovaskulárních onemocnění v dospělosti. Polovině rodičů pak nevadí ani vyšší podíl tučných jídel a nedostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku předškoláka.

Problémem je cukr v nápojích a sladkosti
Významný podíl na vyvážené stravě předškoláků mají také nápoje, které často tvoří velkou část denního energetického příjmu. Sladké džusy pije podle průzkumu čtvrtina českých dětí ve věku 2-7 let, což je ovšem vzhledem k častému vysokému obsahu jednoduchých cukrů poměrně alarmující podíl.

Nadměrný příjem jednoduchých cukrů ovšem nekončí u nápojů. Problémem jsou i jednoduché rafinované cukry skryté ve sladkostech a cukrovinkách, které tři čtvrtiny českých dětí konzumují každý druhý den. Až 37 % předškoláků si pak sladkosti dopřává denně.

„Příliš velké množství jednoduchých – tedy chuťově sladkých – cukrů v potravě je spojováno s řadou zdravotních problémů. Pojí se s vyšším výskytem zubního kazu a s celkově vyšším energetickým příjmem, což vede postupně k rozvoji obezity. Jednoduché, tzv. rychlé cukry krátkodobě prudce zvyšují hladinu krevního cukru, na což organizmus reaguje produkcí inzulínu. Cukry je třeba rychle zpracovat a jejich část se přemění na tuky, které se hojně ukládají i v játrech, což narušuje jaterní funkce. Vše v komplexu postupně mění metabolické pochody v těle a zvyšuje riziko rozvoje inzulínové rezistence, což následně vede k rozvoji diabetu II. typu a dalších tzv. civilizačních onemocnění,upozorňuje MUDr. Miroslav Toms.

Děti často dostávají jídlo určené dospělým
Zajímavá data o stravovacích návycích předškoláků přinesl také průzkum společnosti GFK, který si nechala vyhotovit společnost Hero Česko v lednu 2024 a který absolvovalo 693 respondentů z řad rodičů českých a slovenských dětí ve věku od 4 měsíců do 4 let. Rodiče si v rámci průzkumu vedli deníčky, kam zapisovali a fotili stravu svých dětí. Více než polovina z nich uvedla, že jídla pro děti by podle nich neměla obsahovat mnoho přidaného cukru, soli a neměla by být příliš tučná. Při porovnání výsledků obou průzkumů je tak patrné, že s přibývajícím věkem dětí se nároky rodičů na vyváženost stravy mění. Klíčovým faktorem, který je ovlivňuje je společné stolování.

Správné stravovací návyky by měli rodiče u svých dětí budovat již od narození, jak potvrzuje MUDr. Miroslav Toms:Kořeny dětské obezity se zakládají již v těhotenství, resp. již i před těhotenstvím kondicí matky. V těhotenství a v prvních 2 letech života se nastavuje řada metabolických procesů dětského organismu, a proto je pro zdraví dítěte klíčové dodržovat v tomto období tzv. prvních 1 000 dní života zdravé zásady výživy, pohybu i domácího prostředí.“

Podle průzkumu se však nevhodné potraviny vyskytují již v jídelníčku kojenců a již od 19. měsíce začínají děti jíst spolu se zbytkem rodiny. To je na jednu stranu správně, protože si tak budují své stravovací a sociální návyky. Až 77 % rodičů jim ale dává stejnou stravu, jako sobě, protože to je pro ně v rámci rodinného vaření snadnější řešení. To se nejčastěji týká hlavních jídel, při kterých zasedá rodina společně k jednomu stolu – tedy obědů a večeří. Ty ale nemusí být pro předškoláky nutričně vhodné. Přitom je to právě vyvážená strava v dětství, která snižuje riziko budoucích zdravotních problémů. A naopak – dle průzkumu Rundle et al. (2020) má dětská obezita 67% prediktivní hodnotu pro obezitu v dospělosti.

Hero chce na základě průzkumu nabídnout řešení
Co ještě mohou rodiče významně ovlivnit jsou svačiny. 83 % jí minimálně dvě svačiny denně a 38 % dětí pak alespoň tři svačiny za den. Preference dětí se dle rodičů odvíjejí především od oblíbené chuti – ve 47 % případů by tak děti nejraději svačily čokoládu a sušenky.

Dvě třetiny rodičů při přípravě svačinek sáhnou po předpřipravených, které mohou využít i na hřištích či výletech. Více než 53 % rodičů však dle průzkumu Hero Česko spolu s tím naráží na to, že nabídka nutričně vhodných předbalených dětských svačinek v obchodech je z nutričního pohledu nevyhovující.

„V Hero si všímáme problému rostoucí nadváhy a obezity u dětí a nedostatků ve zdravém stravování. Chceme proto přispět k odborné a společenské diskuzi nad tímto tématem i prostřednictvím průzkumu,“ říká Vladimír Kučera, generální ředitel Hero Česko & Slovensko, a dodává: „Stejně jako pomáháme s výživou kojenců a batolat díky našim produktům pod značkou Sunar, chceme nyní rodičům pomoci i s vyváženou stravou předškoláků.“  

Společnost na trh v květnu uvedla novou značku Goodies, která nabídne nutričně vyvážené dětské svačinky. Ve třech produktových řadách představí křupky, ovocné plátky a tyčinky v několika chuťových variantách. Značka se zaměřila především na čisté složení, takže tyčinky ani křupky nejsou smažené, jsou bohaté na vlákninu a neobsahují žádný přidaný cukr ani sůl. Rodiče tak získají snadnou a dobrou svačinku, která je přímo určená pro děti od 3 let.

Citované průzkumy:
Průzkum o STRAVOVÁNÍ DĚTÍ 2-7 let – zadavatel společnosti Hero Česko, realizace duben 2024 prostřednictvím agentury STEM/MARK. Účastníci: 1 010 rodičů, kteří mají dítě ve věku 2-7 let.

BTF Demand Spaces CZ/SK – zadavatel společnosti Hero Česko, realizace leden 2024 prostřednictvím společnost GFK, Účastníci: 693 respondentů z řad rodičů českých a slovenských dětí ve věku od 4 měsíců do 4 let zodpovědělo výzkumné otázky a zároveň si vedlo deníčky, do kterých zapisovalo stravu svých dětí.

Výsledky průzkumu o stravování dětí 2 až 7 let pro Hero Česko od STEM/MARK:

Jaká jídla vaše dítě/děti (věk 2-7 let) jí během dne? Snídaně 95,0 %
Dopolední svačina 84,5 %
Oběd 98,9 %
Odpolední svačina 89,4 %
Svačina před večeří 23,9 %
Večeře 97,7 %
Druhá večeře 6,6 %
Pojídání drobností kdykoli během dne 41,2 %

 

Zajímáte se o složení potravin, které dáváte svému dítěti/svým dětem (věk 2-7 let)? Ano, čtu složení, vím, co je pro děti vhodné a co není 46,0 %
Spíše ne, mám důvěru v produkty, které kupuji 42,6 %
Ne, složení nečtu 11,4 %

 

Co z níže uvedeného může mít negativní vliv na zdraví vašeho dítěte (věk 2-7 let) z pohledu výživy? Přejídání 52,2 %
Odmítání jídla 44,5 %
Vysoký obsah soli v jídle 61,3 %
Vysoký podíl tučných potravin v jídle 51,4 %
Vysoký obsah cukru v jídle 76,6 %
Nedostatečný podíl ovoce (méně než 1-2 ks/den) 52,0 %
Nedostatečný podíl zeleniny (méně než cca 200–400 g) 53,7 %
Obecně nedostatečný podíl „zdravých“ potravin 44,3 %
Nedostatečná kvalita surovin 40,6 %
Nevím 3,5 %
Jiné 0,9 %

 

Jaké mohou být podle vás důsledky nevhodné výživy na zdraví dětí? Nadváha / obezita 91,9 %
Cukrovka 69,5 %
Vysoká hladina cholesterolu 56,1 %
Vysoký krevní tlak 47,9 %
Zavodnění a otoky končetin 25,7 %
Syndrom ADHD (nepozornost, hyperaktivita…) 34,2 %
Psychická nerovnováha 40,5 %
Zažívací obtíže 70,3 %
Pohybové obtíže 55,5 %
Jiné 0,8 %

 

Co vaše dítě (věk 2-7 let) převážně pije? Čistou vodu 69,8 %
Vodu se sirupem 46,1 %
Neslazený čaj 25,0 %
Slazený čaj 16,7 %
Minerální vody neslazené 5,1 %
Minerální vody slazené 7,8 %
Džusy 25,9 %
Limonády 5,2 %
Sycené (bublinkové) slazené nápoje typu Cola, Fanta apod. 3,6 %
Energetické nápoje typu Redbull, Monster 0,1 %
Mléko/mléčné výrobky 35,3 %
Jiné 0,4 %

 

Jak často jí vaše dítě/děti sladkosti nebo cukrovinky (čokoláda, čokoládové tyčinky, sladké pečivo, bonbony, sušenky, oplatky…)? Každý den 37,2 %
Asi tak každý druhý den 36,1 %
Jednou až dvakrát do týdne 20,4 %
Méně často (jen výjimečně) 5,1 %
Vůbec 1,1 %

 

Podle čeho vybíráte svačinu pro své dítě/děti (věk 2-7 let)? Složení 45,0 %
Cena 24,9 %
Snadná příprava 37,6 %
Doporučení jiných maminek 6,1 %
Preference dítěte 57,0 %
Nemám preference 10,0 %
Jiné 2,8 %

 

Připravujete svačinu pro dítě/děti sami nebo ji spíše koupíte? Který z výroků se na Vás hodí? Svačinu vždy připravujeme doma 36,2 %
Svačinu většinou připravujeme doma, ale občas z časových důvodů koupíme něco již hotového, co přípravu nevyžaduje 40,6 %
Je to asi tak napůl – polovina svačin připravená doma, polovina koupená a nevyžadující přípravu 20,4 %
Většinou z časových důvodů koupíme něco již hotového, co přípravu nevyžaduje, ale občas se podaří svačinu připravit doma 2,1 %
Vždy kupujeme něco již hotového, co přípravu nevyžaduje 0,7 %

 

Je podle vás v českých obchodech dostatečná nabídka nutričně vhodných „předbalených“ svačinek pro děti ve věku 2 až 7 let? Určitě ano 8,6 %
Spíše ano 37,9 %
Spíše ne 44,6 %
Určitě ne 8,9 %

 

Co ovlivňuje preference vašeho dítěte (věk 2-7 let) při výběru svačiny? Zvyk 46,8 %
Chuť 86,4 %
Spolužáci, kamarádi 13,9 %
Značka nebo obal (např. postavičky a hrdinové) 17,1 %
Jiné 1,8 %

 

Co by si děti, podle vás, přály svačit? Zelenina 17,0 %
Ovoce 35,4 %
Pečivo 20,1 %
Jogurty 34,0 %
Sladké mléčné dezerty (puding, termix apod.) 39,1 %
Zmrzlina 36,0 %
Bonbóny 35,3 %
Čokoláda nebo čokoládové tyčinky 47,6 %
Hranolky 27,0 %
Slané křupky, chipsy 30,2 %
Párky, uzeniny 19,1 %
Sýry a sýrové výrobky 20,8 %
Sušenky 47,1 %
Oříšky 8,9 %
Nerozhoduje obsah, ale forma/prezentace (na obalu je superhrdina, jídlo má tvar dinosaura, v balení je hračka, je to barevné atd.) 13,4 %
Jiné 1,8 %

Výsledky průzkumu BTF Demand Spaces CZ/SK zaměřeného na děti od 4 měsíců do 4 let pro Hero Česko od GFK:
Pozn: Výsledná hodnota udává % zastoupení respondentů, kteří se s výrokem ztotožňují.

Co je z hlediska stravy pro rodiče dětí důležité:

Je důležité vyživovat mé dítě tak, aby dostávalo potřebnou energii po celý den 92 %
Snažím se, aby moje dítě přibíralo adekvátně k jeho věku 69 %
Je důležité, aby si moje dítě nezvyklo na sladkosti a cukr 57 %
Je důležité, aby moje dítě nejedlo příliš tučná jídla 51 %
Je důležité, aby moje dítě nejedlo jídlo s přidanou solí 44 %

Budování vztahu dětí k jídlu:

Je důležité nastavit dobré základy pro mé dítě, aby mělo v budoucnu zdravý vztah k jídlu 93 %
Povzbuzuji své dítě, aby zkoušelo nové věci, zkoumalo strukturu, chutě a různé druhy jídla 89 %
Myslím, že je důležité vyvážit ve stravě mého dítěte požitek z jídla a správnou výživu 85 %
Je důležité, aby se moje dítě naučilo jíst nezávisle na ostatních 84 %
Snažím se, aby moje dítě pokud možno jedlo totéž co ostatní členové rodiny 77 %
Uvědomuji si, že opakování nových příchutí jídel je důležité pro to, aby je dítě akceptovalo 77 %
Snažím se nedávat svému dítěti pouze pyré a raději je nechávám experimentovat s různými druhy pevné stravy. 76 %
Snažím se vyhnout konfliktům se svým dítětem ohledně jídla tím, že mu dávám to, co má rádo 27 %

Zdroj a foto: Goodies

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *