Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Móda

Co s látkou ze starých sedaček? Až 50 000 kilo materiálu poslouží při výrobě batohů

Letecká společnost Emirates znovu využije přes 50 000 kilogramů materiálů ze 191 letadel, která procházejí modernizací interiéru kabiny. Společnost vdechne tomuto materiálu nový život a vyrobí z něj tisíce dětských batohů a školních tašek.

Ze sedadel Economy Class 22 letadel Airbus A380, která již retrofitem prošla, vzniklo celkem 5 205 kg odpadových materiálů, včetně potahů. Ten se skládá z 95% vlny s 5% příměsí nylonu a je díky své odolnosti a nehořlavosti ideální pro upcyklaci. A právě z něj specializovaný tým Emirates Engineering navrhl celou řadu batohů pro děti různého věku, které budou distribuovány do škol a dětských nadací. Vývoj i výroba batohů se odehrála pod kontrolou s ohledem na bezpečnost a pohodlí a samozřejmě i funkčnost zavazadel. Veškeré materiály byly důkladně vyčištěny a vydezinfikovány, kožené prvky ošetřeny a výsledné batohy byly doplněny novou podšívkou, funkčními zipy i nastavitelnými popruhy.

Emirates v srpnu 2022 odstartovala ambiciózní mnohamiliardový projekt modernizace flotily s cílem kompletně modernizovat všech 191 letadel. Ten zahrnuje 110 letadel Airbus A380 a 81 letadel Boeing 777, které mají potenciál poskytnout až 50 000 kilogramů odpadních materiálů, jež bude možné využít k upcyklaci.

Z 22 strojů Airbus A380, které prošly kompletním retrofitem, se využila kůže, vlna a hliník z kabin First a Business Class. Tyto materiály posloužily k výrobě zavazadel z limitované řady Aircrafted by Emirates. Kolekce, uvedená na trh v listopadu 2023, se vyprodala během několika týdnů. Výtěžek z prvního prodeje byl po odečtení minimálních provozních nákladů věnován nadaci Emirates Airline Foundation, která podporuje humanitární projekty po celém světě.

Projekt modernizace potrvá několik let a poskytuje mnoho příležitostí k upcyklaci. V jeho rámci se naistaluje 21 814 sedadel v Economy Class, 8 104 sedadel nové generace v Premium Economy Class. Rovněž se zrenovuje 1 894 apartmánů ve First Class a 11 182 sedadel v Business Class.

Ahmed Safa, senior viceprezident divize Emirates Engineering, k tomu uvedl: „Velmi nás těší nasazení našich zaměstnanců v této iniciativě. Dokonce se nám přihlásili dobrovolníci a nabídli pomoc s projektem; projevuje se zde obrovská chuť přispět a podpořit potřebné v nouzi. Toto nasazení je také důkazem našeho úsilí rozšiřovat aktivity spojené s ochranou životního prostředí a zkoumat všechny aspekty našich výrobků a dodavatelských řetězců. V rámci projektu máme za cíl proměnit to, co by dříve bylo odpadem, v užitečnou věc.”

Zdroj a foto: Emirates

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *