Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

I bosá noha je zdrojem kročejového hluku

I když se v našich zeměpisných šířkách doma obvykle přezouváme a neklapeme po podlaze v podpatcích, i bosá noha je zdrojem tzv. kročejového hluku. Jak ochránit sebe sama i sousedy pod námi před nepříjemnými zvuky, to je úkol pro protihlukové podložky. Budete-li krytinu celoplošně lepit, tak vás podložka zajímat nemusí. Pokud se chystáte pokládat podlahu se zámkovým spojem (tzv. plovoucím způsobem). Právě způsob pokládky je dělicí čarou pro použití podložky.

„Kročejová neprůzvučnost je schopnost vodorovné konstrukce, tedy podlahy zachytit nebo naopak propustit mechanické nárazy přes všechny vrstvy stropní konstrukce až k sousedovi pod vámi,“ vysvětluje Aleš Viktorín, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi, která ve svém sortimentu nabízí podložky pro všechny druhy krytin. Nejde jen o dupání, občas nám něco upadne na zem, od stolu se odsuneme na židli, pošoupneme křeslo a odstřeďující pračka taky stojí (poskakuje) na podlaze – to vše vydává zvuky, které mohou projít konstrukcí podlahy  do bytu pod námi. Podle současných norem může konstrukce mezi byty propouštět hluk do 55 dB.

Aby tedy soused pod vámi neslyšel každé vstávání od stolu, je dobře před pokládkou krytiny myslet na protihlukovou podložku, jejíž základní funkci je útlum tzv. kročejového hluku. Podložky se pokládají pod zámkové materiály proto, že tyto krytiny jsou sice pevné v tahu, tzn. když lamely tlačíte od sebe (horizontální pohyb), ale nejsou pevně uchyceny k podkladu. Při chůzi tak dochází k (vertikálnímu) pohybu lamel, k jejich stlačení při došlapu, což má za následek určitou rezonanci, klapání, prostě hluk, proto je role podložky nutná k odhlučnění podlahy,“ pokračuje Aleš Viktorín ze společnosti KPP, která k nám dováží např. dřevěné krytiny Kährs, minerální SPC Arbiton či biopodlahy WINEO Purline.

Zatímco od tvrdých povrchů se zvuk odráží, měkké, pórovité materiály ho absorbují a hluk tlumí. Určitě však neplatí, že čím vyšší a měkčí podložka, tím lépe, právě naopak. „Pokud byste použili vysokou měkkou podložku 5 – 8 mm, tak při došlapu by zámek krytiny vertikálně pružil, hýbal by se a měl by tendenci se „otevírat“. V případě nerovnosti by dokonce mohlo dojít ke zkřížení zámku, jeho uvolnění nebo ulomení, tedy k poškození krytiny,“ dodává odborník z KPP.

Většina podložek je vyráběna z polyuretanu nebo z pěny, aby měla co nejvyšší hustotu a tedy co největší odolnost proti bodovému zatížení, aby tlumila kročejový hluk, ale nebyla měkká. Podložky nelze pod krytinou kombinovat. Stejně tak, pokud je podložka již integrovaná do krytiny (platí např. pro všechny vinylové krytiny Wineo na HDF desce ze sortimentu KPP), už by se neměla použít další, protože by se tím  jen zvýšil efekt měkkého podloží, kdy dochází k průhybu. Pod některé druhy krytin je navíc třeba pod podložku ještě položit parozábranu, některé druhy podložek už parozábranu mají integrovanou.

Podložka by nikdy neměla vyrovnávat nerovnosti v podkladu, slouží pouze k útlumu kročejového hluku. U všech podložek časem dojde v důsledku zátěže k nějakému prošlapání, takže vyrovnání by možná na začátku fungovalo, ale nemělo by dlouhé trvání.

Podložka Silent Premium utlumí kročejový hluk a podlahu i zafixuje
Kromě výše zmíněních druhů ještě existují protihlukové podložky, které nabízejí benefity obou pokládek, tedy lepené i plovoucí. Řeč je o podložce Silent Premium, která je na jedné straně opatřena fólií, pod níž je lepicí vrstva. Podlahář v takovém případě na podklad položí na volno tuto podložku, vrchní fólii strhne až těsně před pokládkou krytiny (lepené vinylové dílce) a přímo na lepicí vrstvu podložky aplikuje krytinu. Po zaválcování a zaschnutí drží krytina přímo na podložce, nikoli na podkladu. Takové řešení výrazným způsobem zvyšuje akustický komfort krytiny a současně máte podlahu zafixovanou.

Typy podložek pod jednotlivé krytiny:

  • Pod dřevěné krytiny se používají měkké pěnové podložky do 3 mm.
  • Pod laminátové krytiny se doporučují měkké pěnové podložky do 2 mm.
  • Vinylové krytiny na HDF desce ze sortimentu KPP jsou vždy vybaveny integrovanou podložkou. Jinak by platilo pravidlo jako pod laminát, tedy měkké pěnové podložky do 2 mm.
  • Minerální SPC krytiny a zámkové vinylové krytiny – používají se polyuretanové podložky v tloušťkách pouze 1,2 až 1,5 mm. SPC jsou tvrdé, ale tenké a křehčí krytiny. Aby tedy nedocházelo k vertikálnímu pohybu krytiny (nahoru a dolů) a k průhybu podlahy, musí být podložka pevná, aby nebyla tolik stlačitelná. Proto určitě nepoužívat pěnové, ale polyuretanové podložky.

Cenové rozmezí pro podložky je široké, od nejlevnějších za 20 Kč/m2 po dražší 130 Kč/m2 bez DPH.

Zdroj a foto: http://podlahyonline.cz, www.kpp.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *