Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Ve dvaadvaceti překonal rakovinu. „Životní pojištění mi pomohlo od existenčních problémů,“ říká vyléčený pacient

Radek Bidmon se potýkal s rakovinou varlat v době, kdy mu ještě nebylo ani dvaadvacet let. Polovinu roku 2022 strávil léčbou zákeřné nemoci, svůj boj po šesti měsících vyhrál. Přestože mu česká správa sociálního zabezpečení přiznala invalidní důchod třetího stupně, úředníci mu vyměřili příspěvek v hodnotě osmi tisíc měsíčně. Tedy částku, se kterou se dá uživit jen těžko. „Zachránilo mě životní pojištění. Nejhorší možný scénář v této situaci je léčit se a do toho přemýšlet nad tím, jak situaci existenčně zvládnout,“ tvrdí Bidmon.

První náznaky zákeřné nemoci přišly během červnové dovolené v americkém New Yorku. „Měl jsem bolesti na cestě, ale připisoval jsem to klimatizaci v letadle. Trpěl jsem to celý týden, který jsem v zámoří strávil. Po příletu problémy přestaly, takže jsem tomu nedával velkou váhu,“ popisuje Radek Bidmon. Dva týdny po příletu se ale potíže dostavily znova. „Do nemocnice jsem nepřišel za pět dvanáct, ale ve dvanáct přesně,“ dodává. Histologické vyšetření na začátku července odhalilo nádor ve varleti, léčbu lékaři zahájili na přelomu července a srpna.

Po nezbytné operaci se Bidmon rozhodl pro léčbu v pražském Motole. „Plán léčby byl trochu nestandardní, měl jsem to nastavené na tři cykly po pěti dnech intenzivní lůžkové péče. První cyklus byl náročný, především po mentální stránce, je s tím spojená hromada stresu. Nepadaly mi okamžitě vlasy, jak to známe všichni z filmů, ani mi nebylo špatně,“ říká čtyřiadvacetiletý muž. Pojistnou událost Bidmon hlásil pojišťovně po obdržení výsledků z prvního vyšetření. „Po skončení druhého cyklu léčby jsem měl peníze na účtu, což mi bez pochyby hodně pomohlo. Léčba stojí spoustu peněz a času, pokud chcete kvalitnější péči, která je v rámci onkologických onemocnění celkem zásadní,“ tvrdí Bidmon.

Přestože se takto kritická situace nedá předvídat, lidé často v otázce pojištění upřednostňují ochranu bydlení, automobilu nebo cenného majetku. Na krytí zdravotních rizik ale zapomínají. „Podle posledních statistik má v tuto chvíli uzavřené životní pojištění jen zhruba polovina Čechů. Ukazuje se, že ne každý má své vlastní zdraví na prvním místě. Tohle jsou situace, kdy kvalitně nastavené životní pojištění může pomoci v záchraně života,“ tvrdí David Poes z pojišťovny YOUPLUS s tím, že nejčastěji podceňují životní rizika právě mladší lidé. „Tohle byl naštěstí ukázkový případ, kdy si mladý člověk plně uvědomoval svá rizika a přistoupil k nim zodpovědně,“ dodává odborník.

Narozeniny oslavil ukončením léčby
V nemocnici Bidmon sdílel pokoj s dalšími dvěma mladými pacienty v podobném věku, kteří se také potýkali s onkologickým onemocněním. „Celkem jsme si rozuměli, měli jsme všichni podobně nastavenou hlavu správným směrem, že to chceme zvládnout. Mrazivé na tom je, že ani jeden z nich už nežije. V některých případech to prostě vůlí urvat nejde,“ zamýšlí se. Poslední, třetí cyklus byl podle čtyřiadvacetiletého mladíka z Ústecka ze všech nejhorší. „Bylo to zdlouhavé, sil ubývalo, čas neutíkal. Kluci už tam nebyli, nedomyslel jsem si, co se asi mohlo stát. Po skončení jsme čekali tři týdny na doběhnutí chemoterapie,“ líčí Bidmon.

Léčba mu skončila symbolicky přesně v den jeho dvaadvacátých narozenin. Nejtěžší překážka na jeho cestě ale teprve měla přijít. Finální CT vyšetření totiž odhalilo další dva nálezy na břišních uzlinách. „Ošetřující lékař mi řekl, že rakovina je sice v těle mrtvá, ale pro stoprocentní jistotu by volil operaci. Ta byla v plánu na začátek prosince,“ vzpomíná Bidmon.  Dny po původně rutinním zákroku se nakonec pro Bidmona staly nejobtížnějšími za celý půlrok, během něhož s rakovinou bojoval.

„Z hodinové operace se stala sedmihodinová. Nejhorší byla psychika, po zákroku jsem si sáhl na dno. Kdyby za mnou někdo přišel, že mi dá nějaký prášek a můžu to celé ukončit, kývnul bych na to. Všechno jsem překonal díky myšlenkám na rodinu a nejbližší,“ vypráví Bidmon. Rekonvalescence a propuštění do domácího ošetřování se táhlo celý následující týden. „Do práce jsem se vrátil částečně až v lednu, zhruba po půl roce. Vypadlo mi tak víc než šest měsíčních příjmů,“ říká dnes už vyléčený pacient. Výstupní kontrola v březnu loňského roku totiž dopadla výborně – zcela bez nálezu a s nulovými hodnotami.

Základem je pojištění smrti a závažných onemocnění
Teď je rok 2024 a Radek Bidmon žije spokojený život, do pražského Motola jednou ročně dojíždí na pravidelné preventivné kontroly. Živí se jako pojišťovací makléř a finanční poradce, měl proto dobrý přehled o tom, jak nastavit své životní pojištění. „Věděl jsem, že se něco podobného může stát, životní pojištění jsem u YOUPLUS zakládal v roce 2021, několik měsíců před prvními potížemi. Moc mi to pomohlo. Nejhorší možný scénář v této situaci je léčit se se závažným onemocněním a do toho přemýšlet nad tím, jak situaci existenčně zvládnete,“ popisuje Bidmon.

Vzhledem ke svému věku měl nastavené závažné onemocnění v nižších stovkách tisíc, všechny stupně invalidity na částku v řádech milionů korun. „Zpětně bych nastavil ještě vyšší limity, protože jsem OSVČ. Krytí v hodnotě tří set tisíc pro zaměstnance není špatné, ale v tomto ohledu je to málo,“ uznává Bidmon. Lidé podle něj dělají největší chybu v tom, že se při sjednání životního pojištění nezaměřují na vážná rizika. „Všichni chtějí peníze za úrazy a myslí si, že jsou ohromně krytí. Příčiny smrti jsou přitom ve většině případů závažné nemoci.. Stejně tak je nesmírně důležité zohledňovat to, zda je na vašem příjmu někdo existenčně závislý, nejčastěji rodina,“ připomíná pojišťovací makléř a dodává, že bez finančních prostředků z pojištění by situaci jen těžko zvládl. Jako invalidní důchod třetího stupně mu byla vyměřena částka osm tisíc korun měsíčně.

Lidé by si podle Bidmona měli uvědomit to, že pro přiznání invalidity musí trvat pracovní neschopnost minimálně půl roku. Teprve pak si lidé mohou zažádat o posouzení invalidního důchodu na okresní správě sociálního zabezpečení, která má devadesát dní na posouzení případu. Veškeré finance spojené s invaliditou se pak doplácí zpětně. „Ve společnosti převažuje přesvědčení, že se s plněním čeká na pojišťovnu, v mém případě to tak nebylo. YOUPLUS má obrovskou výhodu v tom, že posílá peníze rovnou po zprávě od posudkového lékaře a nečeká na potvrzení přiznání invalidního důchodu.“ dodává Bidmon s tím, že pokud by neuzavřel smlouvu včas, byl by zpětně nepojistitelný a bez finančních prostředků.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *