Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Více než 25 tisíc návštěvníků na Dni Kozla slavilo 150. výročí založení pivovaru ve Velkých Popovicích

Legendární Velkopopovický pivovar v sobotu 8. června na Dni Kozla oslavil 150 let od svého založení. Branami areálu pivovaru prošlo více než 25 tisíc návštěvníků, připíjelo se výročním pivem Kozel Majstrštyk, o zábavu se postarali známí muzikanti a nechybělo ani opravdu velké narozeninové překvapení – unikátní kozlí pivní rohlík, který byl s rekordní délkou jeden a půl metru zapsán do České knihy rekordů.

Ve středočeských Velkých Popovicích se vaří pivo nepřetržitě 150 let. Oslavy výročí proběhly v sobotu přímo v areálu pivovaru na tradičním Dni Kozla. Jedním z vrcholů bylo narážení dřevěného sudu s výročním pivem Kozel Majstrštyk. „Tenhle speciál uvařili naši sládci v limitované edici u příležitosti oslav. Je to polotmavé pivo krásně propojující minulost se současností. První uvařená várka piva Kozel byl totiž černý ležák a nejoblíbenější pivo v současnosti je pak světlý ležák Kozel 11,“ vysvětluje Václav Šimek, manažer Velkopopovického pivovaru. Spolu s ním si na jevišti na dalších úspěšných 150 let pivovaru připili starostka Velkých Popovic Lenka Chalupníčková a obchodní sládek Vojtěch  Homolka.

Kozel Majstrštyk byl zároveň jednou z klíčových ingrediencí v receptuře obřího pivního rohlíku ve tvaru kozlího rohu, který byl během oslav zapsán do České knihy rekordů a který vznikl ve spolupráci se Staročeskou pekárnou. „Když nás pivovar ve Velkých Popovicích oslovil s myšlenkou na upečení rekordního 150 cm dlouhého pivního rohlíku ke 150. výročí založení pivovaru, byla to velká výzva. Museli jsme vymyslet, jak udržet tvar takto velkého rohlíku při kynutí a jak dlouho ho péct. Všechno se ale podařilo a pivní rohlík upečený z piva Kozel Majstrštyk splnil očekávání,“ říká Milan Šindelář ze Staročeské pekárny, která sídlí nedaleko Velkých Popovic. Pro návštěvníky Dne Kozla pak byly připraveny menší verze kozlího pivního rohlíku.

Součástí Dne Kozla 2024 byly koncerty kapel Monkey Business, Wohnout, Brutus, Tomáše Kluse a YoYo Bandu. Pro návštěvníky byly připraveny také speciální prohlídky pivovaru, ukázky tradičních řemesel i hasičská zóna. Dospělí ochutnávali pivo načepované těmi nejlepšími výčepními a sami si mohli svůj um vyzkoušet ve škole čepování. Zážitkem pro mnohé návštěvníky byl nejen samotný Den Kozla, ale i cesta do Velkých Popovic, na kterou se z  pražského Hlavního nádraží vydali motorákem Kozel expres.

Zdroj a foto: Velkopopovický pivovar

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *