Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Znojemské historické vinobraní představuje novinky pro oslavný 40. ročník

Znojemské historické vinobraní čeká v letošním roce jubilejní 40. ročník, kdy opět připomene návštěvu krále Jana Lucemburského. Multižánrový program pravidelně uvádí téměř 200 programových bodů na 13 scénách. „Otevíráme dvorní trakty městských domů, kde vznikají vinařské mázhauzy a dvakrát během festivalu představujeme inscenaci průvodu krále Jana Lucemburského, který čítá na 500 postav. Díky tomu je dnes největší vinařskou slavností, ale také největším festivalem v České republice,“ říká Bohumila Beranová, místostarostka města Znojma. Jubilejní 40. ročník představí hned několik novinek.

„Vedle krále Jana Lucemburského, kterého opět ztvární herec Miroslav Hrabě, usedne na královský trůn poprvé znojemská rodačka Zuzana Mráková, coby královna Eliška Přemyslovna. Historicky poprvé se do průvodu znojemského vinobraní přidá také postava Oty Habsburského, budoucího manžela princezny Anny. Této role se ujme divadelní a filmový herec Martin Kraus a představí se během sobotního průvodu. Poprvé také zazní autorská hudba k závěrečnému ohňostroji z pera českého hudebníka a skladatele Robina Schenka. Čeká nás ale také výstava fotografií a speciální vysílání s Českou televizí, přímo živě z festivalu,“ popisuje novinky František Koudela, ředitel Znojemské Besedy, která stojí za Znojemským historickým vinobraním.

NOVINKY V PRŮVODU
Zuzana Mráková je novou představitelkou královny Elišky Přemyslovny. Součástí průvodu je ale už od roku 2007, kdy poprvé prošla městem jako páže. Pokračovala jako dvorní dáma a ve věku 25 let usedne na královský trůn. Velkou novinkou pojetí průvodu bude postava představující další z hostů krále. „Víme, že velká část návštěvníků se do Znojma na vinobraní vrací. Těší se na průvod a my chceme, aby v letošním roce měli možná ještě o něco silnější zážitek. Proto jsme s režisérkou průvodu Šárkou Charvátovou se souhlasem emeritního režiséra a autora nynějšího scénáře Václava Berana, zařadili do děje další postavu, a to Oty Habsburského, budoucího manžela princezny Anny. Této role se ujme český divadelní a filmový herec Martin Kraus. Patří k vyhledávaným hercům právě pohádkových nebo charismatických postav,“ komentuje František Koudela.

AUTORSKÁ HUDBA K ZÁVĚREČNÉMU OHŇOSTROJI
K závěru sobotního programu patří velkolepý komponovaný ohňostroj. Tematika podobných efektů je velmi citlivá, nutno ale říci, že právě komponovaný profesionálně řízený ohňostroj je naopak silným zážitkem pro každého návštěvníka. Vůbec poprvé vzniká pro znojemské vinobraní autorská skladba. Jejím autorem je skladatel a hudebník Robin Schenk – absolvent hudební kompozice Janáčkovy akademie múzických umění, držitel několika ocenění za tvorbu a také autor nejrůznější divadelní a scénické hudby. Tématem skladby bude RAPSODIE VÍNA A OHNĚ, která provede jednotlivými symboly festivalu.

VINOBRANÍ OČIMA ZDEŇKA DVOŘÁKA
Letošní ročník navíc obohatí speciální výstava fotografií z minulých ročníků, jejichž autorem je oceňovaný znojemský fotograf Zdeněk Dvořák. Jde o sérii, která letos zaujala dokonce mezinárodní porotu Czech Press Photo. Dvorní fotograf Znojemského vinobraní v nich jedinečně zachytil neopakovatelnou atmosféru, emoce i kontrasty, které historická akce do města vnáší. Nechybí ani úsměvné záběry ze zákulisí. Ty nejlepší snímky posledních let letos poprvé návštěvníci uvidí na panelech, které budou už od srpna až do vinobraní umístěny v ulici Hradní. Foto panely vyrostou na ulici Hradní už v půli srpna a zůstanou do samotného vinobraní.

ČESKÁ TELEVIZE ŽIVĚ Z FESTIVALU
Jen pár hodin před otevřením městských bran na vinobraní bude v pátek 13. září Česká televize vysílat pořad Dobré ráno ze Znojma, a to přímo z prostředí ulice Hradní, Enotéky, znojemského pivovaru a rotundy sv. Kateřiny. Představí se jednotlivé osobnosti festivalu, ale také další hosté, kteří jsou se Znojmem spojení.

Znojemské historické vinobraní se v letošním roce koná 13. až 15. září. Vedle historického průvodu nebude chybět část věnovaná dětem, dále i vinný trh, scéna vinařů VOC Znojmo, vojenská ležení, rytířské turnaje, tržiště a v neposlední řadě také hudební program. „Dramaturgie vinobraní ve Znojmě cílí na různé věkové skupiny a tematicky rozděluje různé části programu. Právě na hudebních scénách se představí Ewa Farna, skupina IMT Smile, Vojtěch Dyk, Monkey Business, David Koller, Wohnout, Nedivoč, The Stylist a spoustu dalších. Je to jen velmi malá ochutnávka toho, co připravujeme,“ popisuje František Koudela.

Vstupenky je možné zakoupit v síti TICKETSTREAM a na webu www.znojemskevinobrani.cz.

Zdroj a foto: Znojemské historické vinobraní 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *