Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Kočky jsou nekompromisními food kritiky. Jaké jsou zajímavosti o jejich chuťových preferencích?  

To, co si kočky o naservírovaném jídle myslí, vám dají okamžitě najevo. Buď se po obsahu mističky ihned zapráší, nebo zůstane navždy netknutý. Věděli jste, že na rozdíl od lidí nedokáží kočky vnímat sladké chutě? A to i přesto, že mají pro sladkou chuť na jazyku receptory. Stejně jako lidé však dokáží rozeznat chuť umami. Není divu, kočky jsou totiž především masožravci a tato chuť je typickým nositelem pro potraviny bohaté na bílkoviny.

Melodie kočičí spokojenosti
“Kočka je predátor a jako výhradní masožravec je na vrcholu potravního řetězce. V přírodě loví často a raději přijímá menší porce. Je velmi ostražitá k tomu, co pozře, protože pokud by sežrala něco, co by jí „zkazilo žaludek“, tak by pak nemohla znovu lovit a měla by velký problém. Proto jim zůstal přirozený instinkt, že krmivo nejprve bedlivě prozkoumají, očichají, trochu ochutnají a pak teprve se na kvalitní recepturu vrhnou,” říká MVDr. Leoš Železný. Pokud jde o jídlo, jsou kočky specifické nejen co se týče chutí, ale i textury a teploty. Spoustu koček upřednostňuje takové jídlo, které je podáváno v pokojové teplotě, a naopak moc nefandí příliš studenému nebo horkému.

Na chuti záleží! Ale na textuře a teplotě stejně tak
Pokud je kočka se všemi faktory spokojená (chuť, textura, teplota), je pravděpodobnější, že bude jíst v dostatečném množství a pravidelně. Získá tak živiny potřebné pro zdraví, což je zvláště důležité u starších nebo nemocných koček, které mají snížený apetit. Pokud je kočka spokojená, může to podpořit i její zažívání, tj. trávení a absorpci živin. Při výběru krmiva je tedy důležité zohlednit jednak chuťové preference, ale také zvážit výživovou hodnotu.

O potěšení rozhoduje čich
Kočky vnímají chuť odlišněji než lidé, mají totiž zhruba kolem 500 chuťových pohárků – což je oproti lidem o 8 500 méně. Toto omezení však kompenzují svým výjimečným čichem, který hraje klíčovou roli při vnímání chuti. Nejeví sice zájem o sladké potraviny, na druhou stranu mají speciální chuťové receptory pro aminokyseliny, které se nacházejí v masu, což je také důvod, proč pro něj mají přirozenou preferenci. Značka Sheba, která je součástí portfolia společnosti Mars, speciální kočičí potřeby respektuje a vyvinula proto renovované produktové portfolio, z kterého si vybere i ten nejnáročnější kočičí gurmán. Pochutnat si totiž může na nejrůznějších kombinací mas a ryb.

Spokojené bříško ovlivňuje náladu a chování  Kočky, které mají spokojené bříško, jsou klidnější a méně vystresované, což může vést k lepšímu vztahu s jejich majiteli a třeba i ostatními zvířaty v domácnosti. Pokud kočka není spokojená, může to vést k nežádoucímu chování, jako je nechutenství, agresivita nebo stres. Trvá-li tato situace dlouho, může se zhoršit její fyzické zdraví.

Tipy pro zajištění pestré stravy:  

  1. Různé druhy masa: Kočky jsou masožravci a maso by mělo tvořit základ jejich stravy. Zkuste střídat různé druhy (kuřecí, hovězí, krůtí nebo ryby), aby se kočka nenudila a zároveň získala různé živiny.
  2. Kombinace mokrého a suchého jídla: Mokré jídlo je pro kočky přirozenější a pomáhá jim zůstat hydratovanými. Některé kočky však také mají rády chřupavé suché krmivo, které může pomoci udržovat jejich zuby čisté. Kombinujte tedy obě tyto možnosti, kterými kočce zajistíte vyváženou stravu.
  3. Přidejte trochu zeleniny: Ačkoli jsou kočky masožravci, mohou také mít prospěch z malého množství zeleniny, kteár jim poskytne vitamíny a vlákninu. Jen se ujistěte, že je zelenina pro kočky bezpečná a je podávána v malém množství. „Správně zvolená zelenina může ve vyváženém množství kočkám stravu obohatit. Avšak v případě, že krmíte kompletním krmivem, jako je např. Sheba, není potřeba nic přidávat. Receptura je připraveno tak, aby byla ve správném množství a správných poměrech, včetně kvalitní vlákniny,“ doplňuje MVDr. Leoš Železný.
  4.  Pozor na toxické potraviny: cibule, čokoláda, hrozny a rozinky, alkohol, kofein a některé druhy ořechů, to jsou potraviny, které do kočičí misky rozhodně nepatří.

Foto: Sheba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *