Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Nevšedně rychlý chutný a vyvážený recept do shonu všedních dní: barevné pity z pánve

Také milujete chutné, zdravé a snadné obědové recepty z pár ingrediencí, které jsou navíc do pár minut hotové? Oceníme je zejména přes týden, kdy se většině z nás u sporáku stát nechce, nebo na to prostě není čas. Zejména v těchto chvílích holdujeme jednoduchým a chutným obědům. Nebudeme vás už dále napínat, tyto plněné pity jednoznačně musíte vyzkoušet! Jejich náplň si můžete obměnit dle gusta, nebo dle toho, co se u vás v ledničce právě nachází. Nejen z těchto důvodů bude recept aspirovat na váš nový oblíbený oběd!

Nové vyvážené jídlo je na světě
Vařit obědy či večeře do pár minut, a ještě si navíc pohlídat, aby se jednalo o vyvážené jídlo, může být oříšek. Pokud nějaké takové recepty v zásobě máme, už se jich nechceme za žádnou cenu pustit. To má ale za následek, že se naše jídelníčky stávají stereotypními. Proto vám přinášíme tip na recept, který nezahrnuje těstoviny, rýži a ani se nejedná o salát, ale stejně jako tyto pokrmy bude hotový do pár minut. Jsou jím tyto plněné pity, které jednoduše musíte vyzkoušet. Při nákupu surovin si pohlídejte, že kupujete kvalitní jogurt, s vyrovnaným obsahem tuku a tohoto chemického prvku, ideálně s obsahem vápníku okolo 150 mg na 100 g. Tak si zajistíte, že dosáhnete na jeho doporučené denní množství ve stravě a zároveň uděláte i něco pro kvalitu svých kostí. Nedostatkem vápníku v jídle může totiž docházet například k osteoporóze[1]. Kdy si tedy tento chutný jednoduchý, a navíc vyvážený recept připravíte? Jeho velikou výhodou je, že si ho můžete připravit podle toho, co budete mít zrovna v ledničce.

Moukou k úspěchu 
Každý správný pekař či cukrář by vám nejspíš řekl, že těsto je základem každého úspěchu, a tedy i každého receptu. A základem každého těsta je? Ano, mouka! Ačkoliv si při spoustě receptů vystačíte se známým triem v podobě hladké, hrubé a polohrubé mouky, není nad to ještě povýšit své pečení využitím specializované mouky. Pokud tento pojem slyšíte prvně, zbystřete. Babiččina volba má totiž specializovaných mouk plné portfolio, mezi ty populární patří i pšeničná mouka na pizzu. Obsahuje vysoké množství lepku, díky kterému se těsto dobře zpracovává a dosáhnete tak po upečení žádoucí křupavosti. Navíc se nemusíte bát, že byste mouku doma nevyužili. Kromě přípravy pizzy všeho druhu ji můžete využít také na focacciu, calzone, ciabattu, tradiční český langoš nebo na tuto plněnou pitu! Pokud byste mouku nesehnali, pro přípravu tohoto receptu se skvěle hodí i mouka na kynutá těsta.

Ingredience na těsto:
200 g hladké mouky na kynutá těsta / pizza mouky Babiččina volba
170 g řeckého jogurtu

Ingredience na náplň:
100 g nadrobeného sýra feta
2 PL čerstvého sýra
100 g spařených listů baby špenátu
2 stroužky česneku
čerstvý pepř
+ bazalkové pesto k dozdobení

Postup:
K přípravě těsta stačí ručně zapracovat jogurt do mouky a vytvarovat hladké těsto. Rozdělte ho na čtyři kousky a utvořte placky. Doprostřed dejte náplň a pořádně placku zabalte po vzoru šátečku, ale dejte pozor, aby náplň nebyla vidět. Pak placku opečte na pánvi z obou stran. Náplně lze obměňovat, třeba vyměnit špenát s fetou za červenou řepu a kozí sýr apod.

[1] Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2024 [cit. 10.06.2024]. Dostupné z: www.nzip.cz/.. ISSN 2695-0340.

Zdroj a foto: Babiččina volba, GoodMills Česko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *