Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Nejslavnější závod je tady! Tour de France startuje ročník číslo 111

Pozornost sportovních fanoušků z celého světa se během tohoto léta upře do Francie hned dvakrát. Na přelomu července a srpna se koná největší sportovní událost, olympijské hry, ale předposlední červnový den odstartuje jiná, kterou pozorně sledují miliardy příznivců po celém světě – nejslavnější cyklistický závod planety Tour de France.

“Je to závod, který zná každý člověk na světě. Naprosto symbolický. Každý, kdo sleduje cyklistiku o něm ví. Má ohromný dosah a je to jedna z nejsledovanějších sportovních akcí, která se navíc koná každoročně. Z hlediska sledovanosti je to ohromná věc,” říká český profesionální cyklista Petr Vakoč a zmiňuje fakt, že Tour de France je po olympijských hrách a mistrovství světa ve fotbale nejsledovanější sportovní událostí světa.

Letošní ročník tohoto nejprestižnějšího cyklistického závodu, který je již 111. v pořadí, bude v několika ohledech výjimečný a odlišný. Poprvé v historii nebude mít cíl v Paříži, ale na jihu Francie, na Azurovém pobřeží města Nice. Důvodem jsou právě organizační přípravy na olympijské hry, které budou ve francouzské metropoli slavnostně zahájeny jen pět dnů poté, co projedou závodníci Tour de France cílovou páskou.

Tři a půl tisíce kilometrů za tři týdny
Úvodní etapa, takzvaný Grand Départ, odstartuje 29. června z italské Florencie. Bude to na počest jubilejního stoletého výročí prvního italského vítězství v tomto závodě. Toho dosáhl Ottavio Bottecchia v roce 1924.

Na cyklisty čeká 21 etap během 23 dnů. Celková délka letošního závodu je 3492 kilometrů. Jedna z úvodních etap zavede jezdce také do San Marina. Jeden z nejmenších evropských států bude v dlouhé historii Tour de France patnáctou zemí, do které etapa zavítá.

Pro cyklisty jde o skutečný vrchol sezony. To, čím je pro hokejistu Stanley Cup, pro fotbalistu trofej pro vítěze světového šampionátu nebo pro tenistu Wimbledon, tím je pro jezdce Tour de France.

Tento závod je snem každého profesionálního cyklisty, proto k tomuto vrcholu své kariéry směřuje v podstatě celou svou přípravu. Přestože se z hlediska sezóny  jedná pouze o její malou část, vše nasvědčuje tomu, že jde o nejdůležitější období v cyklistickém roce. Každý přijede v top formě, každý přesně ví, co tento závod znamená a jak moc je prestižní. Je to naprosto odlišné od jakýchkoliv jiných závodů,” vysvětluje obří význam a dosah Tour de France Petr Vakoč. Ten se tohoto fenoménu zúčastnil dvakrát jako jezdec, v letech 2016 a 2021 a dvakrát také jako návštěvník.

“V roce 2010 jsem závodil poblíž jedné horské etapy, tak jsem se zajel podívat a je to pro mě opravdu skvělá vzpomínka,” vrací se o několik let zpět. “Roku 2018 jsem byl zraněný a přijel jsem na Tour za svým týmem Quick Step a vzali mě do doprovodného auta. V ten den vyhrál Julian Alaphilippe a my jeli v autě za balíkem, naprosto neskutečný zážitek,” usmívá se Petr Vakoč.

Trať každoročně lemuje až dvanáct milionů fanoušků
Stejně jako pro samotné jezdce, tak i pro fanoušky cyklistiky je Tour de France největším svátkem a každoročně se jich k trasám sjíždí na dvanáct milionů! Ubytovací kapacity v městech a vesnicích, kudy jednotlivé etapy vedou jsou dlouho dopředu vyprodané a pokud na volný pokoj narazíte, může se objevit další problém – několikanásobně navýšené ceny. A to platí beze zbytku v letošním roce, kdy další miliony sportovních nadšenců zamíří do Francie kvůli olympijským hrám.

Ideální možností je vydat se na cesty s karavanem. “Během nejvýznamnějších sportovních událostí, kterých se letos koná v Evropě hned několik, registrujeme zvýšený zájem o pronájem obytných vozů. Není nic lepšího a zároveň i svobodnějšího, než přijet na místo konání nějaké akce, zaparkovat a podnikat výlety po okolí s tím, že nocovat můžete prakticky kdekoliv, kam vás vaše cesty zavedou,” říká Lukáš Janoušek, CEO společnosti Campiri, která na své online platformě zprostředkovává  půjčování obytných vozidel.

Díky zkušenostem přímo ze závodu, ale i z okolí jednotlivých etap Tour de France, nabízí Petr Vakoč několik tipů pro fanoušky cyklistiky, kteří by letos na tento sportovní svátek vyrazili.

“Člověk musí počítat s tím, že silnice k místu jednotlivých závodů, jsou den předem uzavřené. Musí se vyjet včas, nejpopulárnější místa jsou obsazena i týden dopředu. Záleží pak na každém, zda přijede v předstihu na místo a užije si na jednom místě delší dobu nebo zastaví dál od trati a může pak díky tomu stihnout více etap,” radí úspěšný český cyklista.

“Během závodů panuje skvělá atmosféra. Na místech, kde jsou lidé ubytování v obytných vozech to žije vlastním životem. Plno lidí si udělá jednu základnu, odkud chodí na výlety a může se podívat i na start, do zázemí, potkat se se závodníky, získat podpisy, je výborné vidět samotný start zblízka,” dodává Petr Vakoč.

Odstartuje slavný závod někdy v Česku?
Zkrátka Tour de France je cyklistickým fenoménem, který každoročně navštěvují miliony fanoušků a u televizních obrazovek jej sledují miliardy. Třeba se jednou dočkáme, že Grand Départ, tedy slavnostní start ročníku, proběhne v České republice. Probíhá iniciativa, aby se tak stalo v roce 2028.

“Takováto iniciativa tady není poprvé, už se kdysi diskutovalo o startu Gira, tedy nějak mě to nepřekvapuje, že je zájem o to, dostat nejlepší cyklisty světa do České republiky nebo Prahy. A ten zájem zesiluje i proto, že já osobně pozoruji čím dál tím větší zájem o cyklistiku z řad široké veřejnosti. A tím nemyslím jenom cykloturistiku, která tu je populární desítky let, ale hlavně cyklistiku silniční, potažmo profesionální,” míní bývalý úspěšný český profesionální cyklista Stanislav Kozubek.

Než se ale tento projekt podaří dotáhnout do zdárného konce, máte dvě možnosti, jak nejslavnější cyklistický závod světa sledovat. Buď u televize nebo se s partou přátel vydejte přímo k trasám jednotlivých etap na dovolenou. A to ideálně v karavanu.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *