Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

333 milionů lidí aktuálně čelí akutní potravinové nejistotě, řešením může být zpřístupnění chlazení pro uchovávání potravin!

V roce 2023 čelilo akutní potravinové nejistotě 333 milionů lidí po celé planetě, což je o více než 200 000 více než před pandemií. Podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) je třeba do roku 2050 zvýšit produkci potravin o 70 %, aby bylo možné vyživit rychle rostoucí světovou populaci. Podstatnou roli v této otázce hraje také dostupnost chlazení, tedy mít možnost potraviny a nápoje uchovávat v chladničce či mrazničce. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nemá k základnímu chlazení přístup více než 1 miliarda osob, což zásadním způsobem ovlivňuje jejich zdraví, bezpečnost potravin a celkovou kvalitu života.

Tato problematika se týká obzvláště rozvojových zemí, ve kterých rostoucí populace a zlepšující se životní úroveň zvyšují poptávku po domácích spotřebičích, včetně ledniček. Z pohledu globálních dat si ledničku domácnost pořizuje ve chvíli, jakmile dosáhne příjmu v přepočtu 230 000 Kč ročně[1].

Přitom chybějící nebo nedostatečně účinná chladicí technologie přispívá ke ztrátě 526 milionů tun vyprodukovaných potravin ročně. Což je množství, které by na stejnou dobu uživilo zhruba jednu miliardu lidí[2]. Současně je nutné připomenout, že přibližně 745 milionů lidí na světě stále nemá žádný přístup k elektřině. Do roku 2030 by toto číslo mohlo klesnout na 660 milionů. Pro další 3,5 miliardy lidí je elektřina buď nedostupná zcela nebo je nestabilní[3].

Společnost Beko, největší výrobce elektrospotřebičů v Evropě vydala v květnu tohoto roku zprávu s názvem “Bez přístupu k základním službám: Právo na chlazení”, která vyzývá k větší pozornosti tomuto globálnímu tématu. Zpráva obsahuje příspěvky předních odborníků na chlazení, kterými jsou profesor Toby Petters a doktorka Leyla Sayin z Univerzity v Birminghamu ve Velké Británii.

Dle této zprávy by globální poptávka po ledničkách mohla do roku 2050 dosáhnout až 4,2 miliardy, což představuje více než dvojnásobek současného stavu. V roce 2022 bylo v provozu přibližně 1,9 miliardy chladicích zařízení, přičemž do roku 2030 se očekává nárůst na 2,5 miliardy a do roku 2050 až na 3,8 miliardy.

„Právo na chlazení by podle nás nemělo být luxusem, ale jedním ze základních lidských práv. Přesto více než 1,2 miliardy lidí na světě k němu stále nemá přístup. Proto jsme v celosvětovém měřítku chtěli ukázat, jak důležité toto téma je a co by se mělo změnit,“ říká Jan Krejčíř, marketingový ředitel Beko pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. 

Proč je právo na chlazení důležité pro udržitelný rozvoj?
Jednoduše řečeno, domácnost, která bude mít možnost vlastnit lednici a tím mít přístup ke chlazení, může udržet potraviny déle čerstvé. Správné chlazení může uchovávat potraviny při nižších teplotách, zachovávající nutriční hodnotu a snižující zkázu potravin – což je nezbytné pro snížení potravinových ztrát a pomáhá domácnosti vyhnout se potravinové nejistotě.

Z výzkumu, který v rámci tvorby zprávy „Bez přístupu k základním službám: Právo na chlazení” rovněž vyšlo, že lednička je často prvním spotřebičem, který si domácnost pořídí, jakmile dosáhne určitého příjmového prahu, protože výhody ledniček jsou spotřebitelům zřejmé.

Zkoumané oblasti: Jižní Afrika a Pákistán
V Pákistánu nemá přístup ke stabilní dodávce elektřiny 56 milionů obyvatel[4]. Jediným řešením je využití solárních a hybridních chladících zařízení. Naopak v Jižní Africe, kde je elektřina dostupnější, zase závislost na uhlí zvyšuje emisní zátěž. Zde je důležité podporovat přechod na čistší zdroje energie a energeticky úsporné spotřebiče.

Udržitelná řešení pro chlazení
Pro řešení tohoto problému je nezbytné hledat energeticky úsporné a ekologicky šetrné technologie. „Průmysl musí začít spolupracovat s veřejným sektorem na vývoji a nasazení udržitelných řešení. Právě v Jižní Africe naše mateřská společnost nabízí solární ledničky značky Defy, které jsou navrženy tak, aby fungovaly i v oblastech s omezeným přístupem k elektrické energii. Tím snižují nejen náklady na energii, ale také emise,” upřesňuje za Beko Krejčíř.

Výzva jménem lednice
Rostoucí počet chladících zařízení v domácnostech po celém světě přináší i environmentální hrozby, zejména v podobě rostoucích emisí a spotřeby energie. Na chlazení se na celém světě vynaloží více než 17 % elektřiny z celkové spotřeby. V případě, že by lednici vlastnil každý, kdo ji ke své existenci potřebuje, bylo by do roku 2050 světově potřeba na světě 4.2 miliard lednic.

[1] Oppelt Dietram, ‘Namas in the Refrigeration, Air Conditioning and Foam Sectors. ‘A Technical Handbook.’ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, October2013), https://transparency-partnership.net/sites/default/files/u1300/modul2-201310 25-web.pdf.
[2] BEKO. Without Access to Fundamental Services: The Right to Refrigeration. Online. 2024. Dostupné z: https://www.bekocorporate.com/media/lyxev3gs/right-to-refrigeration_may-2024.pdf.
[3] John Ayaburi et al., ‘3.5 Billion People Lack Reliable Power’, Energy For Growth, accessed 25 March 2023, https://www.energyforgrowth.org/memo/3-5-billion-people-lack-reliable-po wer/.
[4] ‘Number of People Without access to Electricity‘ Our World Data accessed 27 March 2023, https://ourworldindata.org/grapher/people-without-electricity-country

Zdroj a foto: Beko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *