Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Šťavnatá letní klasika: pečené kotlety s hranolky

Pečené kotlety jsou kulinářskou sázkou na jistotu. Jejich příprava je velmi jednoduchá a jsou tak ideální na romantickou večeři i nedělní oběd s rodinou. Propečené maso skvěle doplní například sladká chuť batátových a mrkvových hranolek. Vsadit ale můžete na jakoukoliv tradičnější přílohu. K přípravě receptu navíc budete potřebovat jen koření a omáčky, které již pravděpodobně máte v kuchyni.

Kotleta patří mezi nejkvalitnější části vepřového masa a hodí se tak skvěle na pečení i grilování. Při volbě se zaměřte na silnější plátky kotlet bez kostí – v opačném případě budete maso s kostmi smažit déle. Dejte si pozor i na správnou tloušťku: pokud máte maso nakrájené na tenko, rychleji se v troubě nebo na grilu vysuší a nezíská stejně křupavou kůrčičku jako silnější kousky.

Ideální marinády docílíte kombinací poctivé hořčice a kvalitního kečupu. Zatímco kečup dodá masu osobitou sladkokyselost, hořčice ho zvýrazní svou ostrou, mírně pikantní chutí. Obě ingredience tak kotletám dodají jemnější texturu.

Při výběru kečupu je důležité dbát na kvalitní složení. Vysoký podíl rajčat totiž ovlivní jeho chuť. Na výrobu 100 g kečupu Spak proto používáme vždy 150 g rajčat, která zrála na slunci. Do našich výrobků nepřidáváme žádné chemické konzervanty,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.

Náš tip: Pokud chcete, aby vaše příloha ve formě hranolek byla extra křupavá, obalte ji před vložením do trouby v kukuřičné mouce nebo panko strouhance. Větší křupavost můžete zajistit i pokud nakrájené batáty necháte alespoň na 30 minut odpočívat ve studené vodě. Zbavíte se tak přebytečných škrobů a hranolky budou křupavější.

Pro přípravu dokonalé kotlety je třeba se řídit několika zásadami. Podívejte se na osvědčené tipy šéfkuchařů, se kterými rozhodně nešlápnete vedle:

  • Kotlety zbavte přebytečné vlhkosti pomocí papírové utěrky. Maso pak lépe pojme chuť koření.
  • Pokud máte na tento krok čas, naložte kotlety před vařením do solného nálevu. Masu dodá výraznější chuť a zkřehne.
  • Na každé straně kotlety opékejte 3–4 minuty bez otáčení, v závislosti na tloušťce masa. Díky tomu budou dokonale propečené dozlatova. Uvnitř by měly být mírně narůžovělé.
  • Důležité je maso nepřevařit, proto ho vyndejte z pánve nebo grilu trochu dříve – během odpočinku se jeho teplota během prvních několika minut totiž ještě trochu zvýší.

PEČENÉ KOTLETY S HRANOLKAMI Z KOŘENOVÉ ZELENINY
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 30 minut

Na 4 porce budete potřebovat:
8 kotlet bez kosti
4 lžíce plnotučné hořčice Spak
4 lžíce kečupu Spak
Sůl, pepř
Olej

Na hranolky:
2 batáty
5 mrkví
1 malou cuketu
4 červené řepy
½ lžíce sušeného tymiánu
Sůl, pepř
Olivový olej

Postup:
Maso jemně naklepejte, osolte, opepřete a poté z každé strany potřete vrstvou hořčice a kečupu. Poté nechte odpočinout hodinku v chladu. Mezitím očistěte zeleninu a nakrájejte ji na hranolky. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pokapejte olejem, osolte, opepřete a přisypte tymián. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi půl hodiny. Hotové maso podávejte se zeleninovými hranolkami a dipem podle chuti.

Gourmet jemný Spak 900 g
Tajemství lahodného kečupu v praktickém 900g balení je založeno na kvalitních rajčatech, která vyrůstají v Evropě na přímém slunci. Na 100 g tohoto kečupu je spotřebováno 150 g rajčat. Neobsahuje přidaná aromata, zahušťovadla ani chemické konzervanty. Je tak vhodný i pro bezlepkovou dietu a vegany. Doporučená maloobchodní cena: 74,90 Kč

Klasická hořčice Spak 500 g
Tato klasická hořčice nabízí oblíbenou tradiční chuť. Je charakteristická svou krémovou konzistencí a je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Doporučená maloobchodní cena: 79,90 Kč

Zdroj a foto: Spak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *