Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Starost o zrak se často dostává na přední příčky našich priorit až tehdy, když se objeví problémy!

Letní ostré slunce se ukázalo a my všichni spěcháme ven, často s našimi trendy slunečními brýlemi na nose. Je to ale opravdu jediný způsob, jak chránit naše oči? Věnujeme pozornost ochraně naší imunity, zdraví vlasů a nehtů, vyživujeme klouby a pokožku pomocí doplňků stravy. Péče o náš zrak by měla být prioritou po celý rok, zejména v létě.

Naše oči si totiž zaslouží pravidelnou péči. Kromě běžných preventivních opatření bychom se měli zaměřit na příjem důležitých živin, které mohou významně přispět k ochraně zraku. Antioxidanty, jako jsou vitamíny A, C, E a minerály zinek a selen, jsou pro zdraví očí klíčové. Pomáhají předcházet oxidativnímu poškození buněk sítnice, což je důležité pro prevenci vážných očních onemocnění.

Neméně důležité jsou karotenoidy, jako lutein a zeaxantin. Nezapomínejme na jejich přirozené zdroje. Tyto pigmenty, které dávají zelenině a ovoci jejich krásné barvy, se nacházejí v potravinách jako špenát, kapusta, brokolice, papriky, dýně a pomeranče.  Z bylin jsou pro podporu zraku vhodné borůvky, měsíček, zelený čaj či světlík. V našem těle se karotenoidy hromadí v čočce a žluté skvrně na sítnici oka (v makule), kde filtrují modré světlo a UV záření. V přesycené high-tech době pomáhají předcházet onemocněním, jako je věkem podmíněná makulární degenerace (postižení sítnice, respektive žluté skvrny – VPMD) a šedý zákal.

Z mé lékárnické praxe vím, že s věkem hladina těchto karotenoidů klesá. Setkávám se s tím hlavně u lidí věkové skupiny nad 60 let. Studie naznačují, že denní příjem 10 mg luteinu a 2 mg zeaxantinu může být účinný pro prevenci těchto problémů. Kromě toho jsou důležité i omega-3 mastné kyseliny, zejména DHA. Doporučený denní příjem je alespoň 250 mg, což je množství, které lze snadno získat z tučných ryb. Ty ale mnoho lidí vidí na talíři akorát tak na Vánoce, horkým želízkem v ohni jsou tedy doplňky stravy.

Jako farmaceut nepřestanu opakovat, že lidé nad 60 let a ti, kteří mají problémy se zrakem v rodině, by měli pravidelně doplňovat karotenoidy a antioxidanty. Nejlepší je kombinovat pestrou stravu s doplňky stravy.

Prostředí a způsob života má také vliv na naše oči. V letní sezóně obzvláště klimatizace může způsobit vysychání povrchu oka, což zvyšuje riziko podráždění a zánětu spojivek. Používání zvlhčujících kapek s kyselinou hyaluronovou může pomoci udržet oči hydratované. Jistá rizika v létě přináší také koupání v rybnících, jezerech, písek z pláže… Proto je důležité mít v letní lékárničce i oční kapky s dezinfekční složkou.

Těší mně fakt, že za posledních 60 dní zákazníci nakupují v první a největší lékárně na českém internetu, Lékárna.cz doplňky stravy s obsahem luteinu až o 60 % více než ve stejném období loni. S péčí o oči to mezi Čechy nebude zas až tak špatné.

Zdroj: Mgr. Pavla Horáková, vedoucí online poradny Lékárna.cz, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *