Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Jak se v létě starat o své tělo, aby správně regenerovalo?

Během letních měsíců se vyplatí o sebe více pečovat. Horké dny totiž kladou větší nároky na péči o naše tělo, a to nejen v případě, že sportujeme. Nicméně obzvláště pokud se rádi hýbeme, správná regenerace je základ pro to, abychom se cítili dobře, podávali dobré výkony a také se nezranili.

Čím začít, aby naše tělo v létě správně fungovalo? Určitě se shodneme na tom, že zcela zásadní je dodržovat adekvátní pitný režim. Vysoké teploty v nás přirozeně vyvolávají potřebu víc pít, proto ji neváhejme uspokojit. Člověk by měl běžně denně vypít v průměru 2,5-3 litry tekutin v pravidelných dávkách.

„V létě a při fyzických aktivitách se lidé více potí, a proto se může denní příjem vyšplhat až na 4 litry. Tekutinami v tomto případě myslíme především vodu, kterou je ideální doplnit funkčními nápoji. Naopak bychom se měli vyvarovat tekutinám, které dehydratují, jako je káva a alkohol,“ vysvětluje Martina Šulcová, pohybový terapeut, bývalá vrcholová sportovkyně a majitelka studia Fyziotrénink.

Funkční jemně perlivá minerální voda a vitaminy s minerály v jednom? Užijte si „boost“
Slyšeli jste o alternativě, která vás osvěží a současně vám doplní vitaminy a minerály? Pokud sportujete, nejspíše už jste se o ní bavili s přáteli. Jedná se o funkční nápoje. Obsahují vybrané množství a optimální kombinace vitaminů, minerálů a antioxidantů. Proto jsou skvělým doplňkem ke klasické hydrataci vodou, obzvláště v letních dnech, kdy díky pocení dochází k úbytku nejen vody, ale také vitaminů a minerálů.

„Nesporným benefitem funkčních nápojů je okamžité dodání potřebných prvků zpět do těla a jejich rychlé vstřebávání. Letošní novinkou je například funkční jemně perlivá minerální voda DrWitt VITAL RECOVER, kterou doporučuji převážně dospívajícím a dospělým. Mohou ho užívat coby doplněk ke svému pitnému režimu pro rychlé doplnění vitamínů B a C, minerálů – hlavně hořčíku a elektrolyty sodíku a draslíku. DrWitt VITAL RECOVER v příchuti růžový grapefruit je navíc bez přidaného cukru – má pouze 7 kJ na 100 ml,“ dodává Martina Šulcová, pohybový terapeut, bývalá vrcholová sportovkyně a majitelka studia Fyziotrénink.

Co dělat dál, abyste se během léta cítili dobře po fyzické, ale i psychické stránce?
Když se zpotíte, co nejdříve se osprchujte
Pocení je sice nepříjemné, ale buďme za něj rádi, protože nás chrání před přehřátím. Přestože může být skvělé pro zdraví, sůl v potu ale může dehydratovat pokožku. Součástí potu jsou také amoniak a močovina, a protože mohou způsobit podráždění a zánět, dejte si při nejbližší příležitosti sprchu.

Dopřávejte si vhodné potraviny
V horku většinou nemáme moc hlad, proto preferujme potraviny, které jsou bohaté na vodu, osvěží a obsahují spoustu základních vitamínů a minerálů. Mohou to být nejen již zmiňované funkční jemně perlivé minerální vody DrWitt VITAL, ale třeba také tvaroh (probiotikum), podmáslí (udržuje chlad), mango (železo, hořčík), vodní meloun (řada vitamínů a základních živin), bobulovité ovoce (antioxidanty), okurka (hlavně voda) apod.

Jak se ochladit? Mějte plán
Pokud jsou opravdu horké dny, nebojte se vysprchovat v práci, pokud máte možnost. Případně si vezměte s sebou ručník, namočte ho a přiložte si ho na krk, záda či zápěstí a kotníky, kde je chlazení nejvíce efektivní.

Spěte sladce, dostatečně a bez klimatizace
Vzhledem k tomu, že jakýkoliv pohyb, natož cvičení v horku, zatěžuje mnoho našich fyziologických funkcí, naše tělo i mysl ocení spánek snad více než kdykoliv jindy. Přestože každý máme jinou potřebu, doporučuje se spát denně alespoň 7 hodin, aby tělo mohlo dostatečně regenerovat. Ideálně v místnosti o teplotě 17–20 °C. Zkuste na noc nepouštět klimatizaci, protože suchý vzduch dehydratuje.

Užijte si i krátkou meditaci
Meditace, případně jóga jsou činnosti, které snižují hladinu stresu. Tím, že zklidňují, nastartují parasympatický nervový systém a tělo se bude také ochlazovat. Klidně i 5 minut denně, stačí se třeba zakoukat do přírody, nebo si sednout do parku a na chvíli zavřít oči.

DrWitt VITAL IMUNO (bílá broskev) – podporujte dennodenně svou imunitu
Cena: 31,50 Kč

DrWitt VITAL ANTI-STRESS (granátové jablko/acai/červené hrozno) – zklidněte svou duši
Cena: 31,50 Kč

DrWitt VITAL RECOVER (růžový grapefruit) – zregenerujte si celé tělo
Cena: 31,50 Kč

Zdroj a foto: https://www.drwitt.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *