Babiččina bublanina
Léto je obdobím svěžích chutí a hojnost čerstvého sezónního ovoce nabízí nekonečné množství inspirace na pečení. Oslaďte si slunečné dny a ponořte se do letních vůní s naším nejnovějším receptem na bublaninu. Tuto českou klasiku pamatují už naše babičky a nic nevystihuje atmosféru tohoto období tolik, jako nadýchané lehké těsto v kombinaci s na slunci dozrálým ovocem ze zahrady. Ať už jste zkušení pekaři, nebo úplní nováčci, tento nadčasový recept zvládne opravdu každý – stačí jen pár ingrediencí, trocha nadšení a můžete mít svůj kousek léta doma na plotně.
Letní klenoty na talíři
Kdo nezná bublaninu, jako by nebyl. Tento tradiční český moučník je symbolem letního pečení a nesmí chybět na žádném rodinném posezení. Často si každá rodina střeží svůj vlastní recept, který se předává z generace na generaci, a to dělá z tohoto moučníku oblíbenou součást českého kulinářského dědictví. Navíc je opravdu jednoduchý na přípravu a je tak ideální i pro začátečníky v kuchyni. V hlavní roli je tu kromě nadýchaného těsta také letní ovoce, které přinášejí bublanině nejen výjimečnou paletu chutí podle toho, které vyberete, ale také cenné živiny. Zvolte maliny a dostanete pořádnou dávku vitamínu C a antioxidantů[1]. Jahody jsou zase bohaté na flavonoidy, které podporují zdraví srdce a snižují záněty v těle[2]. Rybízem také nic nezkazíte, má v sobě pektin, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a má příznivý vliv na naše trávení[3]. Dohromady tak uspokojíte své chuťové buňky, doplníte spoustu vlákniny a posílíte svoji imunitu. Dejte se s chutí do pečení a užijte si svůj sladký kousek léta na talíři.
Kvalitní mouka aneb základ každého pečení
Lahodná chuť ovoce ve spojení s lehkým těstem – jak toho lze dosáhnout? Využijte při pečení bublaniny polohrubou mouku značky Babiččina volba, která je oproti mnohým jiným moukám na trhu přesně tím, co slibuje – vyrobena z pečlivě vybraného obilí, které pochází pouze od českých farmářů z úrodných oblastí Hané, z okolí Kyjova a Litoměřic a z dalších oblastí Polabí. Polohrubá mouka navíc obsahuje cenné složky jsou vitamíny, minerály a antioxidanty, které mohou přispět k lepšímu celkovému zdraví. Dalším plusem polohrubých mouk je, že obsahují vysoké množství vlákniny. Pokud sáhnete po mouce značky Babiččina volba, můžete se spolehnout, že odpovídající kvalitu opravdu kupujete. Mouky této značky totiž pravidelně procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a udržují si tak stále vysokou kvalitu.
Ingredience:
2 vejce
1 hrnek moučkového cukru
1 vanilkový cukr
200 g bílého jogurtu
2 hrnky polohrubé mouky Babiččina volba + na vysypání formy
1 prášek do pečiva
2 lžíce oleje (slunečnicový, řepkový) + na vymazání formy
rybíz, maliny, jahody
Budete potřebovat kulatou koláčovou formu o průměru cca 28 cm.
Postup:
V míse utřete vejce s cukry, přidejte jogurt, mouku, a nakonec zlehka vmíchejte prášek do pečiva a olej. Formu na pečení vymažte olejem a vysypte moukou. Nalijte do ní těsto a navrch rozložte a pak zlehka prsty zatlačte ovoce, v tomto případě červený a bílý rybíz. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova (asi 45 minut).
[1] Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2024 [cit. 06.08.2024]. Dostupné z: www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.
[2] Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2024 [cit. 06.08.2024]. Dostupné z: www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.
[3] Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2024 [cit. 06.08.2024]. Dostupné z: www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.
Zdroj a foto: GoodMills Česko, Babiččina volba