Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Děti

Jak zvládnout první den ve školce?

První školní den většinou velkolepě slavíme – děti nosí kornouty plné sladkostí, na památku se fotíme před školou a celý den se pak nese v duchu velké události. Ale co první školkový den?

„I ten si zaslouží oslavu! Je to den, kdy dítě vstupuje do nového světa. Poznává nové kamarády, prozkoumává nové prostředí a pravidla, pro některé děti to může být vůbec poprvé, kdy se ocitnou na určitý čas mimo svou rodinu,“ říká Marcela Andrašší, pedagožka z týmu Sto skupin.

Jak připravit dítě na první den ve školce?
Než se vaše dítě poprvé setká s novým prostředím školky, je dobré se na tento krok společně připravit. Podle Marcely je klíčové začít alespoň několik týdnů před nástupem. „Můžete si číst společně knížky o školce, dojít se do školky podívat, mluvit spolu o tom, co dítě čeká,“ radí pedagožka Sto skupin a zároveň dodává, „o hladkém nástupu také rozhoduje velkou měrou rodič. Je třeba, aby neměl špatné svědomí a byl si jistý vlastní motivací, také důvěřoval dítěti, že proces zvládne a školce, že mu v tom maximálně pomůže.“

Když nastane den D pořiďte dítěti nové „speciální“ tričko nebo vezměte oblíbenou hračku, která dítěti přinese pocit jistoty a bezpečí. „Může to být cokoliv, co mu udělá radost a pomůže mu cítit se lépe. A když už ten velký den přijde, buďte trpěliví a dejte si na čas. Není potřeba, aby hned první den zůstaly na celé dopoledne. Často děti přicházejí jen na hodinu, podle toho, jak to zvládají. Nečekejte zázraky, ale oslavte ten krok kupředu. Klidně zmrzlinou po cestě domů,“ dodává Marcela s úsměvem.

Co se děje během prvního dne?
Samotný první den je hlavně o tom, aby se děti zadaptovaly. „Naším cílem je přiblížit se dětem na takovou úroveň, aby se nebály přijít k nám, když si potřebují poplakat nebo se přitulit. Vytváříme prostředí, kde se cítí bezpečně,“ vysvětluje Marcela. Důležité je děti zaměstnat, aby neměly čas na smutek. Proto se ve školce hodně zpívají písničky, které všichni znají, jako třeba ‘Prší, prší’ a učí se jednoduše zapamatovatelné říkanky. Hudba děti uklidňuje a pomáhá jim cítit se jako doma.

Když děti zůstávají na svačinku
Pro některé děti je první den spojen i s prvním společným jídlem ve školce. Tady je důležité nic neuspěchat. „Pokud dítě nechce jíst, je to v pořádku. Necháváme to na nich, abychom předešli stresu nebo nepříjemnostem,“ říká Marcela. Děti se také učí poznávat svou značku na ručníku, kde budou sedět nebo si hrát, a seznamují se s novými kamarády a tetami ve školce.

Důvod k oslavě
První školkový den je rozhodně důvod k oslavě – stejně jako ten první školní. Je to začátek nové etapy, kterou je dobré vyplnit pozitivními asociacemi, převládat by měla radost, těšení a pocit bezpečí a klidu. Důležité je si uvědomit, že každý krok, který dítě udělá, i když je to třeba jen hodinka ve školce, je velký úspěch. „Oslavme to, radujme se s dětmi a využijme tuto příležitost k posílení důvěry dítěte v sebe sama a jeho schopnost zvládat nové situace,“ uzavírá Marcela.

Zdroj a foto: Sto skupin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *